Συστηματικούς ελέγχους για το πόσιμο νερό, με τη θεσμοθέτηση Συμβουλίου Ασφάλειας Νερού, προβλέπει το νομοσχέδιο που ενέκρινε το απόγευμα της Παρασκευής του Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από πρόταση του Υπουργείου Υγείας. Όπως εξήγησε η Υπουργός, Πόπη Κανάρη, πρόκειται για εναρμονιστικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, για την οποία είχε παραχωρηθεί μεταβατική περίοδος μέχρι τις αρχές του 2023.
Όπως εξήγησε η Υπουργός σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι φορείς που εμπλέκονται στον έλεγχο της ποιότητας πόσιμου νερού, όπως η Υδατοπρομήθεια, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, θα συντονίζονται από ένα Συμβούλιο Ποιότητας Νερού που θα ελέγχει αν κάθε υπηρεσία ασκεί το ρόλο της.
«Το σημαντικό στοιχείο σε αυτή τη νομοθεσία είναι οι επιπρόσθετες πρόνοιες στην ποιότητα του νερού», ανέφερε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι ο έλεγχος θα είναι «από την πηγή μέχρι την κατανάλωση». Σημείωσε, δε, ότι «γι’ αυτό θεωρείται ότι έχει προληπτική προσέγγιση το νομοσχέδιο».
Ανέφερε, ακόμα, ότι το νομοσχέδιο «στηρίζεται στο θέμα της βάσης κινδύνου, που πρώτη φορά μπαίνει ο κίνδυνος σε όλη την αλυσίδα του νερού, από την πηγή μέχρι την κατανάλωση», όπως είπε.
Στόχος του νομοσχεδίου, πρόσθεσε, είναι να δώσει σημασία και στήριξη στον έλεγχο για το νερό βρύσης, «ώστε ο καταναλωτής να μη θεωρεί ότι το καλύτερο νερό είναι με διαφορετική μορφή από αυτή που πηγάζει στο καθημερινά ελεγχόμενο νερό που είναι στη βρύση μας», όπως είπε η κ. Κανάρη.
Η Υπουργός σημείωσε ότι εισάγονται και πρόσθετοι έλεγχοι για αναδυνόμενους ρύπους που μπορεί να προκύψουν στις πηγές και μέτρα για διασφάλιση καλύτερης πρόσβασης στο νερό, για την παροχή στου καταναλωτές από τις δημόσιες υπηρεσίες και στα δημόσια κτίρια, στα εστιατόρια, σε καντίνες και σε υπηρεσίες τροφοδοσίας. Παράλληλα, πρόσθεσε η κ. Κανάρη, λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση διαρροών νερού και ενημερώνονται οι καταναλωτές με αποτελεσματικότερο τρόπο για την ποιότητα του πόσιμου νερού.
Εξήγησε, ακόμα, ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή υπάρχει στόχος και για μείωση της χρήσης των πλαστικών, αφού θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στο νερό βρύσης.
Ερωτηθείσα κατά πόσον ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να γίνει το νερό της βρύσης πόσιμο η κα υπουργός σημείωσε ότι το νερό της βρύσης είναι πόσιμο. «Ο κόσμος ίσως να θεωρεί πως το εμφιαλωμένο νερό είναι πιο ασφαλές προς κατανάλωση σε σχέση με το νερό της βρύσης, κάτι που δεν ισχύει. Στόχος μας είναι να περάσουμε το μήνυμα πως το νερό της βρύσης είναι πολύ καλής ποιότητας», κατέληξε η κ. Κανάρη.