Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου Χριστόδουλος Δημητρίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Τ» αναφέρθηκε στην εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων αλλά και στην τοποθέτηση των οργανωμένων γονιών για την κατάργηση του θεσμού εξετάσεων των τετραμήνων.
Πρόσθεσε επίσης πως με όλες αυτές τις διαπιστώσεις συμφωνούν και οι οργανωμένοι μαθητές της ΠΣΕΜ και η οργάνωση των Εκπαιδευτικών Μέσης ΟΕΛΜΕΚ με τις οποίες από κοινού συνεργάζονται για προώθηση με την έναρξη των εργασιών της Βουλής της κατάργησης των εξετάσεων των τετραμήνων.
Από πότε ξεκίνησε η σταδιακή εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης των μαθητών;
Από το 2019 ξεκίνησε η σταδιακή εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης των μαθητών μέρος της οποίας είναι η εφαρμογή των εξετάσεων των τετράμηνων και η οποία ολοκληρώνεται την φετινή σχολική χρονιά με τις εξετάσεις και των μαθητών των Γυμνασίων. Εναντίον των εξετάσεων αυτών ήταν από την αρχή οι οργανωμένοι μαθητές της ΠΣΕΜ και στη συνέχεια με το τρόπο που διεξήχθησαν και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και η ΟΕΛΜΕΚ και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία.
Πότε αποφασίσατε να ζητήσετε την κατάργηση του θεσμού εξετάσεων των τετραμήνων;
Οι Οργανωμένοι γονείς της Πάφου δια της Ομοσπονδίας Γονέων που εκπροσωπείται από τα 16 Σχολεία Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης της Επαρχίας Πάφου, αφού αξιολόγησε την μέχρι στιγμής πορεία του θεσμού και παρόλο που στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα προσπάθησε με προτάσεις και εισηγήσεις μέσω της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας να βοηθήσει στη μείωση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν και με τη λογική ότι το Υπουργείο Παιδείας και η πλειοψηφία των Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν δεχόντουσαν να καταργηθούν οι εξετάσεις , αποφάσισε σε συνεδρία της πριν το τέλος του χρόνου να ζητήσει την κατάργηση του θεσμού των εξετάσεων των τετραμήνων.
Ποιοι οι κύριοι λόγοι της απόφασης αυτής;
Κύριοι λόγοι της απόφασης αυτής είναι οι διαδικασίες και το χρονικό πλαίσιο για την υλοποίηση των εξετάσεων τετραμήνων που μείωσε τον πραγματικό διδακτικό χρόνο και που είχε ως αποτέλεσμα τα χρονοδιαγράμματα να είναι ασφυκτικά για τους μαθητές. Ως επακόλουθο, η πίεση για την κάλυψη της διδακτέας ύλης επισκίασε τις πολλαπλές μορφές αξιολόγησης αλλά και οποιεσδήποτε άλλες σχολικές δραστηριότητες. Ως αποτέλεσμα είναι τα Δημόσια σχολεία να γίνουν εξεταστικά κέντρα της αποστήθισης, της παπαγαλίας και της παραπαιδείας.
Ακόμη ο προσωπικός χρόνος των μαθητών που αναμενόταν να αυξηθεί από την εφαρμογή του θεσμού των τετράμηνων μειώθηκε δραματικά αφού οι μαθητές αναζητούν φροντιστηριακά μαθήματα στην προσπάθεια να «πετύχουν» στις εξετάσεις και διαγωνίσματα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.
Επίσης η εμπέδωση της διδακτέας ύλης που είναι η βάση της μάθησης είναι πολυτέλεια για την μάζα των μαθητών λόγω έλλειψης χρόνου, ενώ η ύλη που εξετάζονται οι μαθητές δεν είναι ανάλογη με τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο.
Τα επίπεδα άγχους δεν μειώθηκαν όπως αναμενόταν αλλά αντιθέτως αυξήθηκαν. Σε πολλές δε περιπτώσεις οι μαθητές αδυνατούν να διαχειριστούν το άγχος και την πίεση σε μια ευαίσθητη ηλικία με έντονες ψυχοσωματικές αλλαγές με αποτέλεσμα να γινόμαστε μάρτυρες εκδήλωσης συμπτωμάτων κατάθλιψης, βίαιης συμπεριφοράς και ψυχοσωματικών ασθενειών.
Η ανατροφοδότηση που προνοείται στις εξετάσεις τετραμήνων δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί στη πράξη όπως διαφάνηκε αφού οι μαθητές δεν είχαν τα γραπτά τους για να μπορέσουν να «μάθουν» από τα λάθη τους και πώς βαθμολογήθηκαν.
Που επικεντρώνονται ειδικά οι αντιδράσεις κ. Δημητρίου;
Αντιδράσεις υπάρχουν ειδικά για τις εξετάσεις αυτού του τετραμήνου τόσο για τους μαθητές Γυμνασίου όσο και αυτούς του Λυκείου . Ο βαθμός δυσκολίας και ο χρόνος που απαιτείτο για επίλυση των γραπτών ήταν ο κύριος λόγος αντίδρασης.
Όπως πολλές φορές μας είπε ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας τα γραπτά θα ήταν τύπου διαγωνίσματος και όχι επιπέδου Παγκύπριων εξετάσεων κάτι που συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Επιπλέον υπήρξε για πρώτη φορά αποδεδειγμένα διαρροή θεμάτων στις εξετάσεις τετραμήνων στο μάθημα των Ελληνικών κάτι που καθιστά το θεσμό των εξετάσεων των τετραμήνων διαβλητό. Το θέμα με το αδιάβλητο των εξετάσεων είχε τεθεί από πέρσι στον Υπουργό Παιδείας , στον οποίο υποδεικνύαμε ότι ο τρόπος διεξαγωγής των εξετάσεων τετραμήνων έπρεπε να γίνεται όπως αυτός των Παγκύπριων εξετάσεων χωρίς όμως να εισακουστούμε.
Επειδή υπήρχε από γονείς η άποψη για άμεση κατάργηση των τετραμήνων πρέπει να τονίσουμε ότι ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων είναι κατοχυρωμένος νομοθετικά. Πρέπει η Βουλή των Αντιπροσώπων να επανεξετάσει το θέμα άμεσα.
Το ίδιο ισχύει και με το θέμα της προτροπής για αποχή των μαθητών από τις εξετάσεις. Και τα δύο θέματα συζητήθηκαν στο ανώτατο συλλογικό όργανο των Οργανωμένων Γονιών που είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και η απόφαση ήταν να είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε κατάργηση των εξετάσεων και την αντι- κατάσταση τους με ένα καλύτερο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Με τις διαφωνίες σας συμφωνούν και οι οργανωμένοι μαθητές της ΠΣΕΜ και η οργάνωση των Εκπαιδευτικών Μέσης ΟΕΛΜΕΚ;
Με όλες αυτές οι διαπιστώσεις συμφωνούν και οι οργανωμένοι μαθητές της ΠΣΕΜ και η οργάνωση των Εκπαιδευτικών Μέσης ΟΕΛΜΕΚ με τις οποίες από κοινού συνεργαζόμαστε για προώθηση της κατάργησης των εξετάσεων των τετραμήνων και της αντικατάστασης τους με ένα νέο σύστημα πιο ανθρωποκεντρικό που να αναδεικνύει της διαμορφωτική αξιολόγηση και όχι ένα εξετασιοκεντρικό τρόπο αξιολόγησης.