“Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με την λειτουργία πλυντηρίων αυτοκινήτων, αφού 315 πρατήρια λειτουργούν σήμερα αντί 177, δηλώνει στο taxidromos24.com”, o Στέφανος Στεφάνου.
Με βάση οικονομική μελέτη που έγινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Κύπρο έπρεπε να λειτουργούν 177 πρατήρια ενώ σήμερα λειτουργούν 315 σχεδόν τα διπλάσια σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Κύπρου, Στέφανο Στεφάνου.
Αυτό, είπε ο κ. Στεφάνου, σημαίνει πως αυτή η “ πίτα” που ονομάζεται “αγορά καυσίμων” ή “πωλήσεις καυσίμων” τεμαχίστηκε σε 315 τεμάχια αντί 177.
Ενδεικτικά ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Κύπρου ανέφερε πως τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια ενώ είχαμε ένα δισεκατομύριο λίτρα καυσίμων εισαγωγή το χρόνο που πωλούσαν τα πρατήρια, σήμερα έχουν μειωθεί αυτές οι ποσότητες στα περίπου 850 εκατομύρια .
Ο κ. Στεφάνου εξήγησε ότι οι λόγοι της μείωσης είναι αρκετοί ενώ ο σημαντικότερος – όπως είπε- λόγος είναι η κρίση που βιώνει η Κύπρος τα τελευταία τρία χρόνια με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται έργα με ψηλές καταναλώσεις πετρελαίου κίνησης.
Δεύτερος σημαντικός λόγος συνέχισε, ήταν ότι τα νέα οχήματα τα οποία κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά λόγω των νέων μηχανών κάνουν τα διπλάσια χιλιόμετρα με τα ίδια λίτρα. Δηλαδή , όπως εξήγησε με ένα λίτρο μπορούσε πριν δέκα χρόνια να κάνει παλιά επτά ε χιλιόμετρα, ενώ τώρα με ένα λίτρο κάνει με τις νέες μηχανές δεκατέσσερα χιλιόμετρα.
Επιπρόσθετα ο κ. Στεφάνου είπε πως στην αγορά άρχισαν να μπαίνουν και τα αυτοκίνητα υγροκίνησης και ηλεκτρισμού, σημειώνοντας πως όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν επιφέρει μια μείωση των 150 εκατομυρίων λίτρων στην αγορά.
Είπε δε πως το μέσο πρατήριο πριν έξι χρόνια ήταν περίπου 4,5 εκατομύρια λίτρα ανά πρατήριο στην Κύπρο και σήμερα έχει φθάσει να είναι στο 2,8.
Αυτό συμπλήρωσε δείχνει μια μεγάλη απώλεια εσόδων για τους πρατηριούχους.
Ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις συνεχίζουν και δίνουν χωρίς πολύ προβληματισμό νέες άδειες.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να οδηγηθούν πρατηριούχοι σε μαρασμό και κλείσιμο επιχειρήσεων και κάποιοι εξ αυτών να οδηγηθούν στα χέρια των μεγάλων εταιρειών .
Πρόσθεσε μάλιστα πως δύο μεγάλες εταιρείες έχουν αγοράσει γύρω στα 70 πρατήρια.
Είναι κρίμα σημείωσε υπάλληλοι που βρίσκονται στην βιοπάλη για είκοσι χρόνια μια μέρα να βρεθούν στο δρόμο χωρίς πρατήριο.
Ακολούθως ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που προκύπτει στο Σύνδεσμο από το φύτρωμα αρκετών μη αδειούχων πληντυρίων σε διάφορες συνοικίες σε κάθε Επαρχία.
Αποτέλεσμα της κατάστασης είναι ένα σημαντικό κομμάτι εισοδήματος των πρατηριούχων να έχει χαθεί από τα παράνομα πληντύρια, κατέληξε.