Η Γεροσκήπου, ένα χωριό της επαρχίας Πάφου με πληθυσμό μόνο 1500 άτομα το 1974 κατοικείται σήμερα από περίπου 10 χιλιάδες ντόπιους και αλλοδαπούς.
Το 1994 σημειώθηκε η πρώτη μετεξέλιξη της Γεροσκήπου, από Συμβούλιο Βελτιώσεως σε Δήμο. Σε ποιο βαθμό αυτή η καμπή στην ιστορία της κατάφερε να δημιουργήσει πραγματική ανάπτυξη, το ξέρουν καλύτερα και το αισθάνονται καθημερινά οι δημότες.
Ομολογουμένως, μπορεί να πει κάποιος, υπήρξε μια αλματώδης αύξηση του πληθυσμού, από πλευράς όμως πραγματικής ανάπτυξης η Γεροσκήπου παρέμεινε στάσιμη! Μετά την σύσταση της Δημοκρατίας έζησε και ζει, ακόμα και σήμερα, στην σκιά του Κτήματος, της πόλης της Πάφου δηλαδή.
Εκτός των καθημερινών αναγκών, ο Γεροσσηπιανός θα πάει στην Πάφο για τα μεγάλα του ψώνια, για οικιακό εξοπλισμό, για τα ρούχα και τα παπούτσια του, για το καθαριστήριο του, για τον λογιστή του, τον δικηγόρο του, τον αρχιτέκτονά του, τον γιατρό του, τον οδοντίατρο του, τον φυσιοθεραπευτή του και πολλές άλλες υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο σημερινός άνθρωπος, ακόμα όμως και για τη διασκέδαση του.
Σήμερα βρισκόμαστε στα πρόθυρα του δεύτερου σταδίου μετεξέλιξης του Δήμου και μετατροπή του σε ένα μεγαλύτερο Δήμο μαζί με 4 άλλες γειτονικές κοινότητες. Θεωρώ πως ο νέος Δήμος Ανατολικής Πάφου πρέπει να θέσει νέους κοινούς στόχους και προπάντων να αλλάξει εντελώς νοοτροπία. Θέλω να χαιρετήσω τα πρόσφατα εγκαίνια και τη λειτουργία του διαγνωστικού κέντρου πυρηνικής ιατρικής στη Γεροσκήπου.
Ένα γεγονός που θα πρέπει να δώσει το έναυσμα για να καταστεί η Γεροσκήπου και ο Δήμος Ανατολικής Πάφου πόλος έλξης πολλαπλάσιων επιστημονικών κέντρων αλλά και γραφείων, που θα στεγάζουν επιχειρήσεις που θα φέρουν την πραγματική ανάπτυξη και θα καταστήσουν τον Δήμο κέντρο παροχής μεγάλου φάσματος υπηρεσιών!
Οι προϋποθέσεις είναι ήδη στα συρτάρια του Δήμου μέσω της εκπονηθείσας στρατηγικής για βιώσιμη ανάπτυξη, με στόχους οι οποίοι συμβάλλουν στην πραγματική ανάπτυξη του Δήμου και κατά συνέπεια στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η υλοποίηση της στρατηγικής για βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να συνάδει με το όραμα του νέου Δήμου.
Μεταξύ άλλων, κάποιες στοχευμένες διεθνείς συνεργασίες θα ανέτρεπαν την εσωστρέφεια που επικρατεί σήμερα και θα βοηθούσαν τον Δήμο να αντλήσει εμπειρία μέσω αυτών των συνεργασιών, σε θέματα που τον ενδιαφέρουν.
Πιο απλά θα έλεγα ότι στην Κύπρο, με το να αντιγράφουμε ο ένας Δήμος τον άλλο, αυτό από μόνο του δεν μας οδηγεί πουθενά αν δεν δημιουργήσουμε τις απαιτούμενες επαφές και σχέσεις με άλλες πόλεις, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια για να αντλήσουμε εμπειρίες.
Α.Τρακκίδης, Διορισμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Γεροσκήπου, Κίνηση Σωτηρία της Πάφου.