O Ιωσήφ Α Μουτήρης, MD, MSc, PhD, FESC Βοηθός Διευθυντής Καρδιολογίας, Υπεύθυνος Καρδιολογικής Κλινικής με την ευκαιρία της επίσκεψης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου του Ανδρέα Μαυρογιάννη, υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας παρέθεσε εν συντομία τα κύρια προβλήματα του Νοσοκομείου, εστιαζόμενος κυρίως στην κλινική που προΐσταται.
Όπως ανέφερε ο Δρ. Μουτήρης από την 1η Σεπτεμβρίου 2016, που προΐσταται της Καρδιολογικής Κλινικής, της μόνης που λειτουργεί στην επαρχία Πάφου, είχε η Κλινική ζητήσει τη δημιουργία Επεμβατικού Καρδιολογικού Εργαστηρίου, αλλά δυστυχώς η απάντηση ήταν αρνητική. Σημείωσε ότι η δικαιολογία για την αρνητική απάντηση ήταν η «μη βιωσιμότητα» του επεμβατικού εργαστηρίου. Αυτό όμως δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια επειδή τα περιστατικά που θα εξυπηρετεί το επεμβατικό εργαστήρι υπερβαίνουν τα 250 το χρόνο, περιστατικά τα οποία σήμερα τα παραπέμπουν σε επεμβατικό εργαστήρι ιδιωτικής κλινικής της Πάφου.
Αναφέρθηκε και στη δημιουργία Εντατικής Καρδιολογικής Μονάδας, αποτελούμενη από 4 κλίνες, για τη νοσηλεία των ασθενών με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες σοβαρές καρδιοπάθειες, στη βάση διεθνών προτύπων. Τέτοια μονάδα δεν λειτουργεί σε κανένα νοσοκομείο ή κλινική της Πάφου, πρόσθεσε.
Αναφορά έκανε και στην γενική κτιριακή ανακαίνιση της Καρδιολογικής κλινικής αλλά και ολόκληρου του Νοσοκομείου . Επεσήμανε πως μετά λύπης του παρατηρεί ότι απουσιάζει η αντικειμενικότητα στις προαγωγές των γιατρών, ειδικά για τις κλίμακες Α15 και Α16, με αποτέλεσμα γιατροί του νοσοκομείου να έχουν αδικηθεί έναντι γιατρών άλλων νοσοκομείων.
Εκτίμησε πως ειδικοί γιατροί αορίστου χρόνου θα πρέπει να μονιμοποιηθούν με πλήρη δικαιώματα, για να σταματήσει η φυγή από το νοσοκομείο, προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Θεωρώ συνέχισε, « ότι θα ήταν πιο ορθό η θέση του Ιατρικού Διευθυντή του Νοσοκομείου να είχε προκηρυχθεί, για να δοθεί το δικαίωμα σε όσους ενδιαφέρονται να τη διεκδικήσουν, παρά να δοθεί χωρίς προκήρυξη».
Επιπρόσθετα μετά την παρουσίαση των προβλημάτων της Κλινικής, παρέδωσε στον κ. Μαυρογιάννη το βιβλίο του “Οδοιπορικό στους Εγκλωβισμένους”, στο οποίο περιγράφεται η δεκαετής εθελοντική του υπηρεσία ως ο γιατρός των εγκλωβισμένων, καθώς και η επώνυμη κατάθεση στην ΕυρωπαΪκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΕΔΑΔ στα πλαίσια της 4ης Διακρατικής Κύπρους εναντίον Τουρκίας, για τα δικαιώματα των εγκλωβισμένων μας σε θέματα υγείας, εκφράζοντας την ελπίδα πως η υπηρεσία μου αυτή θα αναγνωριστεί από την Πολιτεία ως “υπηρεσία προς την Πατρίδα”.