Το σπάνιο φαινόμενο θα συνδυάσει μία σούπερ σελήνη, μία μπλε σελήνη και μία έκλειψη σελήνης, δημιουργώντας ένα υπέροχο θέαμα.
Το μπλε φεγγάρι είναι μία πανσέληνος που συμβαίνει σε ασυνήθιστη χρονική στιγμή ή μία πανσέληνος που έρχεται να προστεθεί σε όσες γίνονται υπό φυσιολογικές συνθήκες κάθε έτος. Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, τις περισσότερες φορές μια κάθε μήνα.
Η υπερπανσέληνος είναι η πανσέληνος όταν η σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της. Αποτέλεσμα αυτού είναι να φαίνεται πιο μεγάλη και φυσικά πιο λαμπερή, καθώς ο φυσικός δορυφόρος της Γης θα βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από τον πλανήτη.
Η έκλειψη σελήνης σημειώνεται όταν το φεγγάρι περνά ακριβώς πίσω από τη Γη, στη σκιά της. Το φαινόμενο, εν αντιθέσει με την έκλειψη Ηλίου που είναι ορατή από σχετικά μικρές περιοχές της Γης, είναι ορατή από οποιοδήποτε σημείο στην πλευρά της Γης που είναι νύχτα και έχει διάρκεια μερικών ωρών.
Το φεγγάρι την 31η Ιανουαρίου θα μοιάζει κατά 14% μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, καθώς θα απέχει περίπου 50.000 χιλιόμετρα λιγότερο από τη μέγιστη δυνατή απόσταση.
Στην Ελλάδα η έκλειψη θα είναι ορατή, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να την απολαύσουν, ενώ ΗΠΑ, Χαβάη και Αλάσκα θα μπορούν να δουν μερικώς το σπάνιο φαινόμενο. Οι πλέον ευνοημένες θα είναι Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία και Ινδονησία, που προετοιμάζονται για ένα υπερθέαμα.