Κάθε εξέλιξη που συνδέει την Κύπρο με την διαφθορά ή τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, έχει επιπτώσεις στη γενικότερη εικόνα της. Αυτό γεννά πολλά ερωτήματα στους πολίτες. Τι συμβαίνει με την τόση σήψη και διαφθορά; Γιατί να χρειάζεται το κράτος να παρακολουθεί τους πολίτες και τους πολιτικούς αντιπάλους;
Είναι καιρός να βάζουμε και το πιο σημαντικό ερώτημα πρώτα και ύστερα να συζητούμε τα υπόλοιπα. Για ποιο λόγο διεκδικούν τα πολιτικά κόμματα να κυβερνούν;
Για μένα η άσκηση της εξουσίας συνδέεται με τη θέληση μας να υπηρετούμε τον πολίτη και όχι να ικανοποιούμε τις προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων προσώπων ή τα ιδιοτελή συμφέροντα. Στην πρώτη περίπτωση υπηρετούμε κάτι σημαντικό και με συλλογικό όφελος για τον τόπο μας, στη δεύτερη υπηρετούμε την οπισθοδρόμηση και την σήψη.
Η χώρα μας έγινε διεθνώς ρεζίλι με τις χορηγήσεις χρυσών διαβατηρίων σε διάφορους απατεώνες από διάφορες χώρες. Άρα, υπήρξε πλημμελής άσκηση καθηκόντων στα στάδια εξέτασης των αιτήσεων και αδιαφάνεια ως προς τον τρόπο που χορηγούσε τα διαβατήρια το Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι πραγματικά απίστευτο το τί συνέβη. Η Διερευνητική Επιτροπή υπό τον δικαστή Νικολάτο διαπίστωσε πως το 52% των περιπτώσεων ήταν παράνομες. Επιπρόσθετα ο Γενικός Ελεγκτής έδωσε στη δημοσιότητα ακόμα μια Έκθεση για το ζήτημα αυτό στην οποία τόνιζε ότι το «ΚΕΠ παρέμεινε σαθρό μέχρι τέλους» που σημαίνει ότι κάθε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αλλάξουν τα πράγματα, αγνοήθηκε από την κυβέρνηση επί σειρά ετών.
Μιλούμε για ένα σκάνδαλο με τεράστιες επιπτώσεις στην φήμη και στην οικονομία του τόπου. Από τη μια η Κύπρος μπήκε στην κατηγορία των χωρών που ακολουθεί μαύρες πρακτικές. Από την άλλη, ποιοι ξένοι επενδυτές θα πεισθούν να επενδύσουν όταν η χώρα μας εμφανίζεται πρωταγωνιστής στην διαφθορά;
Η Κύπρος είναι μέσα στην έρευνα που διεξάγεται από τις 30 Αυγούστου στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις τηλεφωνικές υποκλοπές. Ξεκίνησε η έρευνα στην Ελλάδα με αφορμή αποκαλύψεις στα Μέσα για παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Γρήγορα όμως μάθαμε ότι εργαλεία για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα έρχονταν από την Κύπρο και το περίφημο κατασκοπευτικό βαν είναι πανταχού παρόν. Η σχεδιαζόμενη δίκη για το βαν δεν έγινε ποτέ, αφού ο Γενική Εισαγγελία ακύρωσε τις δεκάδες κατηγορίες εναντίον της εταιρείας.
Επανέρχομαι στο κύριο ρώτημα για κάθε πολίτη και κάθε πολιτικό: για ποιο λόγο διεκδικούμε την άσκηση εξουσίας;
Στη δική μου άποψη, πολιτική είναι η μάχη για να υπερασπιζόμαστε τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και όχι να υποτάσσουμε την άσκηση της εξουσίας στην παρακολούθηση τηλεφώνων ή στο να εξευτελίζουμε το όνομα της Κύπρου διεθνώς.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να πάρει ένα τέλος και οι προεδρικές εκλογές είναι κοντά. Όπως δήλωσε ο ΓΓ του κόμματός μας Σ. Στεφάνου στις 23 Αυγούστου «η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα «χρυσά διαβατήρια» επιβεβαιώνει, για πολλοστή φορά, τη σαθρή κατάσταση διαπλοκής, διαφθοράς και παρανομίας που έφτιαξε, συντήρησε και ανατροφοδότησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησής της και την κατέστησαν την «πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση».
Οι προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου μάς δίνουν τη δυνατότητα να πετύχουμε την προοδευτική αλλαγή.
Στόχος μας είναι να βάλουμε ξανά την Κύπρο στο δρόμο της αξιοκρατίας και της αξιοπρέπειας.
Η υποψηφιότητα του Α. Μαυρογιάννη αποτελεί την απάντηση στα συσσωρευμένα αδιέξοδα που αφήνει πίσω της η δεκαετής διακυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Η διαφθορά, η πλήρης στασιμότητα στο κυπριακό και η μετατροπή του κράτους σε λάφυρο εξουσίας, μπορούν να πάρουν οριστικό τέλος. Από εμάς εξαρτάται.
Του Βαλεντίνου Φακοντή, βουλευτή ΑΚΕΛ Πάφου