Η δουλειά του σκηνοθέτη Πανίκου Χρυσάνθου θα αναγεννηθεί μέσα από τις στακτές, δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα το καμένο σπίτι του σκηνοθέτη στην Πελαθούσα, προσθέτοντας πως θα τύχει της στήριξης της κυβέρνησης.
«Είμαι πραγματικά συγκινημένος, που βρίσκομαι σήμερα εδώ στην Πελαθούσα, στο καμένο σπίτι του αγαπητού Πανίκου Χρυσάνθου, ενός σημαντικού δημιουργού για τον τόπο μας», είπε ο κ. Χρυσάνθου. Δυστυχώς, συνέχισε, ένα μεγάλο μέρος της προσωπικής του δουλειάς, της μνήμης του αρχείου του, έχει χαθεί, ενώ τόνισε ότι ο κ. Χρυσάνθου, «αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον πολιτισμό του τόπου μας και σίγουρα η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα του ποικιλοτρόπως».
Ανακοίνωσε, επίσης, πως ήδη σε συντονισμένη προσπάθεια τόσο με τον Υπουργό Εσωτερικών όσο και με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας και το Υφυπουργείο Πολιτισμού, θα στηρίξουν τον σκηνοθέτη Πανίκο Χρυσάνθου στην προσπάθεια του να μπορέσει να δημιουργήσει και να ξανασταθεί στα πόδια του. «Να μπορέσουμε να διασώσουμε ό,τι έχει χαθεί, να αποκαταστήσουμε τον χαμένο του εξοπλισμό», πρόσθεσε ο Υφυπουργός.
Επεσήμανε επίσης πως ήδη ο Υπουργός Εσωτερικών έχει φροντίσει για την προσωρινή αποκατάσταση του Π. Χρυσάνθου, αλλά γίνονται και μελέτες για την εκτίμηση των ζημιών και «Θεού θέλοντος να μπορέσει το σπίτι του Πανίκου Χρυσάνθου να επανέλθει στην προηγούμενη του κατάσταση», συμπλήρωσε.
«Εμείς ως Υφυπουργείο Πολιτισμού, γνωρίζοντας τους κόπους και τις προσπάθειες του Πανίκου όλα αυτά τα χρόνια στο να στηρίξει τον πολιτισμό της Κύπρου μέσα από τις σημαντικές του δημιουργίες, θα φροντίσουμε σε ό,τι μπορούμε να σταθούμε δίπλα του αρωγοί τόσο και για την κυπριακή ταινιοθήκη που είναι εδώ δίπλα και ευτυχώς έχει διασωθεί», πρόσθεσε ο κ. Τουμαζή, αναφέροντας πως θα φροντίσουν να προστατευθεί η ταινιοθήκη . «στις συνθήκες που πρέπει όπως πρέπει να προστατεύονται τα ιδιωτικά αλλά και τα δημόσια αρχεία».
Συνεχίζοντας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού είπε ότι είναι δίπλα στον Πανίκο Χρυσάνθου και θα τον στηρίξουν, «ώστε να μπορέσει ως ένας από τους σημαντικούς μας δημιουργούς να επανέλθει δριμύτερος στο έργο του. Χρειαζόμαστε τον Πανίκο Χρυσάνθου έχει πάρα πολλά να προσφέρει», κατέληξε.
Εξάλλου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο σκηνοθέτης Πανίκος Χρυσάνθου ανέφερε πως ό,τι υπήρχε μέσα στο σπίτι κάηκε, προσθέτοντας ωστόσο, πως για μερικά πράγματα από τα γυρίσματα τα δικά του, έκανε ένα δεύτερο αντίγραφο και υπάρχουν φυλαγμένα αλλού.
Πρέπει, συνέχισε, «να κάνω έναν έλεγχο για να δω ποια από εκείνα υπάρχουν και ποια δεν υπάρχουν», εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρχει η μεγάλη πλειοψηφία των γυρισμάτων.
Την τελευταία του δουλειά, όπως και τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, κατάφερε και την έβγαλε από το σπίτι και την έβαλε μέσα στο αυτοκίνητο, διασώζοντάς τα, συμπλήρωσε.
Ο σκηνοθέτης σημείωσε πως ένα ένα άλλο μέρος της δουλειάς του, όπως είναι ένα μεγάλο ηχητικό αρχείο με καμμιά 300 κασέτες χάθηκαν και για αυτά δεν είχε καθόλου αντίγραφα.
«Υπήρχαν μέσα, από ό,τι θυμούμαι ηχογραφήσεις από ανθρώπους πρόσφυγες, όμορφες ιστορίες των χωριών, αφού είμαι ένας άνθρωπος που όταν άκουγα κάτι το μάζευα και το φύλαγα. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια πήρα θάρρος από ένα βιβλίο που έβγαλα για τον Λιασίδη και ετοιμάζουν να κάνω άλλο άλμπουμ και να βάλω τις αφηγήσεις των ανθρώπων μέσα σ’ αυτό, σαν συνοδεία φωτογραφιών», είπε.
Δυστυχώς, παρατήρησε, εκείνα χαθήκαν ανεπιστρεπτί, σημειώνοντας πως έχασε επίσης 500 dvd και Hi- dv με πράγματα που τράβηξε ο ίδιος. Είπε επίσης πως θα προχωρήσει σε έλεγχο για να δει τι έχει και τι δεν έχει περασμένα κάπου αλλού.
Καήκαν τα dvd σημείωσε, και πάρα πολύ μεγάλο γραπτό υλικό, όπως όλο το αρχείο του για τις ταινίες από συμβούλιο των ταινιών μέχρι το τι έγραψε ο Τύπος για τις ταινίες. Ήταν όλα μαζεμένα.
Ο κ. Χρυσάνθου σημείωσε πως βρίσκεται σε ένα στάδιο περισυλλογής για να δει τι σώθηκε και πώς θα συνεχίσει παρακάτω. «Είμαι ψύχραιμος. Μαραζωμένος μεν, αλλά ψύχραιμος, να συνεχίσω να δουλεύω και να σώσω ό,τι σώζεται» .
Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε πως εργάζεται για το φωτογραφικό του αρχείο από το 1976 που ήρθε στην Κύπρο. Όσο για τα παλιά φωτογραφικά φιλμ κατάφερε και διάσωσε 15αριά files.
Άλλα πράγματα χαθήκαν, σημείωσε, εκφράζοντας ωστόσο τη διάθεση του να συνεχίσει.
Ενδεικτικά είπε, «ή πέφτεις σε ένα λάκκο σε μια τέτοια περίπτωση ή συνεχίζεις».
Παραδέχτηκε ακόμη πως κάτι που έχασε και στεναχωριέται είναι πολλά ντοκιμαντέρ, καθώς εργάζεται ταυτόχρονα και παράλληλα σε όλα, τα οποία γυρίζει μόνος του με δική του πρωτοβουλία και χωρίς να τον επιχορηγεί κανένας.
Ως παράδειγμα, αναφέρθηκε σε δύο ντοκιμαντέρ που έκανε στο Καρπάσι. «Εχω τον Παπαλάζαρο, έχω τον Νεόφυτο το χορευτή, 8- 10 ντοκιμαντέρ. Αυτό το υλικό ήταν μαζεμένο και κάποιο ήδη μονταρισμένο. Το πρωτότυπο υλικό υπάρχει κάπου αλλού», είπε. Για το ντοκιμαντέρ στο Καρπάσι, σημείωσε πως «είναι τραβηγμένο από το 2008 μέχρι σήμερα», προσθέτοντας πως η εργασία του μοντάζ διήρκησε ένα εξάμηνο και είναι τώρα χαμένη.
«Είμαι ρεαλιστής, σκέφτομαι τι έγινε. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα πια και θα ζήσουμε με τα νέα δεδομένα», κατέληξε.