Η Ελένη Καρβουνάρη παρουσιάζει το βιβλίο της “Το Σ΄ΑΓΑΠΩ όπως κανείς δε στο ‘χει πει” την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018 και η ώρα 19.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων ΣΕΚ Πάφου.
Σύντομο βιογραφικό: Η Ελένη Καρβουνάρη γεννήθηκε το 1978 στον Πειραιά. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στον κλάδο Επιστημών της Αγωγής Προδημοτικής Εκπαίδευσης και από το 2000 εργάζεται σε δημόσια νηπιαγωγεία της Πάφου. Ασχολήθηκε συστηματικά με το ερασιτεχνικό θέατρο και συμμετείχε σε διάφορες παραστάσεις αρχαίου δράματος και σύγχρονου θεάτρου και σε παγκύπριους διαγωνισμούς όπου πήρε τιμητικές διακρίσεις. Δούλεψε εκτεταμένα πάνω στο σχολικό θέατρο, αναλαμβάνοντας τη συγγραφή σεναρίων και τη σκηνοθεσία σχολικών γιορτών. Το 2015 πήρε τον μεταπτυχιακό τίτλο της Θεολογίας με ειδίκευση στα Παιδαγωγικά από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου με βαθμό άριστα και τιμητική διάκριση ως πρωτεύσασα του τμήματος Θεολογίας.
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου εξέδωσε τη διπλωματική της μελέτη με τίτλο «Το Εκπαιδευτικό Δράμα ως μέσο Θρησκευτικής Αγωγής-Σχεδιασμός και εφαρμογή μαθημάτων για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας». Το 2017 συμμετείχε στην κατάρτιση στελεχών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου ως εισηγήτρια με θέμα «Οι τέχνες στην κατήχηση». Έχει παρουσιάσει δειγματικά μαθήματα, προγράμματα.για την προσέγγιση κοινωνικών θεμάτων μέσα από τις τέχνες και μεταπτυχιακές της εργασίες σε συνέδρια για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών Προδημοτικής και Δημοτικής εκπαίδευσης.
Εισηγήσεις της έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Ασχολείται με τη συγγραφή σχολικών εγχειριδίων και παραμυθιών προσωπικής και κοινωνικής συνειδητοποίησης, κυρίως με θρησκευτικό περιεχόμενο, τα οποία συνδυάζει με τις τέχνες. Ζει μόνιμα στην Πάφο με τον σύζυγό της Ηρόδοτο Ιππολύτου και τα τρία τους παιδιά Άρτεμις, Κυπριανό και Λεόντιο.
Λίγα λόγια το βιβλίο: “Το Σ΄ΑΓΑΠΩ όπως κανείς δε στο ’χει πει”, είναι ένα παραμύθι αυτογνωσίας από εκείνα που, όπως λέει και ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γράφονται για να κοιμούνται τα παιδιά αλλά και για να «ξυπνάνε» οι ενήλικες. Διαπραγματεύεται τα πάθη και τις αρετές των ανθρώπων, με πρωταγωνιστές τον εγωισμό, ως τον πατέρα όλων των παθών και την αγάπη, την κορωνίδα όλων των αρετών, την αγάπη προς τον Θεό, τον συνάνθρωπο και τη φύση.
Στόχος του βιβλίου είναι μέσα από την ιστορία αυτή ο αναγνώστης να προβληματιστεί και να θελήσει να στρέψει τα φώτα του στον εσωτερικό του κόσμο, ώστε να τροχιοδρομήσει τη διαδικασία γνωριμίας με τον εαυτό του, κι αν θελήσει να εργαστεί προς τη βελτίωσή του, καταπολεμώντας τα πάθη του και καλλιεργώντας τις αρετές του. Σε όλες τις σελίδες του βιβλίου εκτός από την πάλη του καλού και του κακού που γίνεται μέσα μας, εφόσον λειτουργεί ακόμη η συνείδηση, το «μικρό αλλά πολύτιμο δώρο» όπως αναφέρεται στο βιβλίο, υπογραμμίζονται και οι συνέπειες που έχει η υπερίσχυση του ενός ή του άλλου, σύμφωνα με τις επιλογές που κάνουμε και τις προτεραιότητες που θέτουμε ως άτομα με ελεύθερη βούληση.
Έτσι, ο καθένας χαράσσει την πορεία της ζωής του, χτίζοντας την ευτυχία ή τη δυστυχία του. Στο φωτογραφικό πρότζεκτ, που πλαισιώνει το βιβλίο, συμμετείχαν ο Ανδρέας Εύζωνας, ο Χαράλαμπος Νικολαίδης και η Ελένη Καρβουνάρη. Οι φωτογραφίες έχουν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, ακριβώς όπως και πολλά αποσπάσματα που απαιτούν την αποκωδικοποίησή τους και την εις βάθος ανάλυση του περιεχομένου τους.
Η ιστορία: Σε μια Πολιτεία (ανθρώπινη ψυχή) η Αγάπη μαζί με τα παιδιά της, την Εργατικότητα, την Προσφορά, την Αλήθεια, την Γαλήνη, την Ηρεμία και τους υπόλοιπους κατοίκους ζουν αρμονικά κι ευτυχισμένα. Μια μέρα κάνει την εμφάνιση του στην Πολιτεία ένας παράξενος ξένος, ο Εγωισμός με τα παιδιά του, τον Νάρκισσο, τον Ψεύτη, τον Τεμπέλη, τον Κλέφτη και τότε όλο το σκηνικό αλλάζει. Ένας σφοδρός πόλεμος ξεκινά από τον Εγωισμό, ο οποίος με διάφορα τεχνάσματα προσπαθεί να πάρει όλους τους κατοίκους με το μέρος του, ώστε να διώξει την Αγάπη απ’ την Πολιτεία και να κυριαρχήσει.
Ποια θα είναι η κατάληξη και ποιος θα νικήσει σ’ αυτήν την αναμέτρηση; Ο Εγωισμός ή η Αγάπη; Και με ποιο τρόπο;