Θεσμός έχει καταστεί το 40ο φεστιβάλ Μαλάγας Πενταλιάς , ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες με σκοπό την σύσφιξη των σχέσεων και τις συνεύρεσης χωριανών, φίλων και αποδήμων της κοινότητας. Στο φεστιβάλ ήταν παρόντες όλοι, στην εκδήλωση ψυχαγωγικού χαρακτήρα, που αποτέλεσε ωστόσο και έκφραση της πολιτιστικής και κοινωνικής ανάδειξης του τόπου μας.
Σε χαιρετισμό της η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου που ανέγνωσε ο Επόπτης της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου Γιάννης Κωνσταντίνου ανέφερε πως η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου στηρίζει κάθε πρωτοβουλία των κοινοτήτων που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη και την πρόοδο τους. Ως ο εκφραστής της Κυβερνητικής πολιτικής στην Επαρχία Πάφου, η Επαρχιακή Διοίκηση διαμορφώνει προτάσεις μετά και από πρωτοβουλίες των Κοινοτικών Συμβουλίων, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους, για νέα έργα υποδομής τα οποία έχουν, μεταξύ άλλων, στόχο την απάμβλυνση της αστυφιλίας, όπως είπε.
Όπως ανακοίνωσε η κ. Λάμπρου μέσα στο 2022, η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου προχώρησε για την περιοχή της κοινότητας Πενταλιάς, στη βελτίωση δρόμων, κυρίως αγροτικών και αμπελουργικών, έναντι 20.000 ευρώ, καθώς και σε βελτιωτικές εργασίες στους δρόμους Αγ. Μαρίνα Κελοκεδάρων-Πενταλιά και Πενταλιά-Σίντης με συνολικό ποσό 40.000 ευρώ. Ανάλογα ποσά ( 58.000 ευρώ σύνολο), συνέχισε, αναμένεται ότι θα εγκριθούν και στα πλαίσια του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023, για τους χωρητικούς δρόμους και για τους δρόμους τη κοινότητας.
Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Πενταλιάς Πάμπος Ιωάννου (Καραμανλής) αναφέρθηκε στην εμφάνιση του σταφυλιού Μαλάγα της Πενταλιάς σημειώνοντας πως το 1947 ο τότε χωριανός τους δασονόμος Χριστόδουλος Ταπακκούδης αφού γέφτηκε την Μαλάγα σε χωριό της Λεμεσού παρήγγειλε 4.000 φυτά και φύτεψε τον δικό του αμπελώνα. Έπειτα, όπως είπε, πολλοί χωριανοί πήραν μοσχεύματα και έτσι η ποικιλία αυτή εξαπλώθηκε σε όλο το χωριό.
Όσο για έργα που προωθεί η Πενταλιά αυτά είναι, όπως είπε, τα πεζοδρόμια εισόδου Νέας Πενταλίας ( Άγιος Στυλιανός) , η ανάπλαση πλατειών και δρόμων, η αναπαλαίωση παλαιών βρυσών ( Άγιος Γεώργιος), ο δρόμος Παναγίας του Σίντυ και η διαπλάτυνση του, η επάλειψη με πρέμιξ σταυροδρομίου μέχρι 2 χλμ δια μέσω της παλιάς Πενταλιάς και της εκκλησίας Αγίου Γεωργίου μέχρι το σχολείο και άλλα.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ τιμήθηκε η συγγραφέας και εκπαιδευτικός Μαίρη Σταυρινίδου Ευθυμίου η οποία εξέφρασε την συγκίνηση της να μιλάει με ανθρώπους που συμμετείχαν στο παρελθόν της με πολύ όμορφες εικόνες. Όπως ανέφερε το δαιμόνιο της συγγραφής και της ποίησης το είχε από τα 13 της όταν έγραφε ποιήματα στην τότε εφημερίδα “Η Κύπρος”.
Φιγούρες από τα νεανικά της χρόνια που της ήταν πολύ αγαπητές και συνέδεσαν εκείνα τα υπέροχα ανέμελα χρόνια της με την γραφική και αυθεντική συμπεριφορά τους, ανέφερε.
Το φεστιβάλ Μαλάγας το θυμάμαι, όπως είπε, όταν πρωτοξεκίνησε στο άλλο πολυαγαπημένο κομμάτι γης τους, στο παλιό χωριό. Αυτό το συναπάντημα συνέχισε, « από όλες τις επαρχίες μας είναι κάτι που συνενώνει και ευφραίνει τις ψυχές σε αυτή τη δύσκολη κοινωνικοοικονομικοπολιτική περίοδο που ζούμε».
Ένα χωριό τόνισε « που σαν ονομασία ακούγεται πολύ με ενδιαφέρον αλλά και συμπάθεια στα πέρατα του κόσμου αφού φροντίζετε, φροντίζουμε όλοι να το διαλαλούμε. Κάτι που πιστεύω μόνο οι ίδιοι οι Πενταλιώτες μπορούν να δίνουν την ώθηση και τον λόγο. Σαν κοίτη πνευματικών βλασταριών. Σαν μέρος με υπέροχο αναζωογονητικό κλίμα , σαν μια ανάσα δροσιάς, σαν ένα εξωραϊστικό περιβάλλον , σαν θύλακας παραδοσιακής κουλτούρας».
Εξέφρασε ωστόσο την θλίψη της που η πάροδος των χρόνων , η έννοια της ομαδικότητας, της ομοψυχίας, της αλληλεγγύης έχει εισέλθει σε μια φθίνουσα κατάσταση. Σίγουρα είπε της λείπει η λάμψη , η προσμονή, η ενιαία λειτουργική πράξη σε πολυποίκιλα πράγματα που η νεανική ηλικιακή μνήμη της κρατάει ανεξίτηλα στο μυαλό και φαντάζεται και σε πολλούς . Επιπρόσθετα η κ. Σταυρινίδου, κάλεσε την νεολαία να δώσει μια ώθηση να ζωντανέψει το χωριό, το νέο αλλά και το παλιό που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πάνω. Αναφέρθηκε και στον Άη Γιώργη εκεί που έχει αφήσει, όπως είπε, πολλά από τα χρόνια των πιο όμορφων παιδικών και νεανικών χρόνων της, σημειώνοντας πως αποτελεί για την ίδια μια όαση να πηγαίνει αφού έχει και το ανωούι του παππού Τρύφωνα. Πρόσθεσε ακόμη πως όταν αγαπάς τις αναμνήσεις σου αγαπάς και το παρόν σου.
Eκτίμησε επίσης πως όλοι έχουμε ανάγκη, ως κοινωνικά όντα, ως όντα που ζούν και συνδιαλέγονται με κόσμο να κάνουμε επιλογές που μειώνουν την απομάκρυνση μας από τα ήθη κι έθιμα μας, από όσα μπορούν να βοηθήσουν και να συνδράμουν σε μια ομαδοποιημένη δράση με στόχο την ομορφιά αλλά κυρίως την ενότητα αλλά και κατ’ επέκταση την αναδιοργάνωση και αναζωογόνηση του χωριού.
Η Μαίρη Σταυρινίδου Ευθυμίου είπε πως δεν ξεχνάει το χωριό της, όπως και άλλοι τόσοι ξενιτεμένοι.
Τιμώ ανέφερε «τον Τρύφωνα και τον Στέφανο που ασχολήθηκαν πιο ενδότερα στην ιστορία του χωριού μας, τους πολλούς συγχωριανούς ,που δεν ζουν μαζί μας και με τα επαγγέλματα τους κράτησαν για πολλά χρόνια ζωντανό το χωριό μας».
Ακολούθως ο Πενταλιώτης Μιχαλάκης Ταπακούδης, γεωπόνος στο επάγγελμα έκανε αναφορά σε μια σπουδαία φυσιογνωμία του χωριού στον Μιχαήλ Σπύρου που συνέτεινε επαγγελματικά στην διευκόλυνση εργασιών των χωρικών τότε.