Ολοκληρώθηκε η πεζογέφυρα μήκους 400 περίπου μέτρων που συνδέει τους αρχαιολογικούς χώρους της Κάτω Πάφου, έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση, με τη δαπάνη να ξεπερνά τα δυο εκατομμύρια ευρώ.
Οι διαδικασίες για την εκτέλεση του έργου, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πάφου, είχαν αρχίσει από το Τμήμα Δημοσίων Έργων το 2015. Όπως αναφέρεται, οι εργασίες ξεκίνησαν το 2016, όμως διακόπηκαν το 2018 λόγω διαφορών με τον εργολάβο. Τον Ιανουάριο του 2019, το Τμήμα Δημοσίων Έργων ανέλαβε την ολοκλήρωση του έργου μέσω των υπεργολάβων, όμως οι σχετικές εργασίες δεν προχώρησαν παραγωγικά και διακόπηκαν εκ νέου τον Φεβρουάριο του 2020.
Στη συνέχεια, ο Δήμος Πάφου, κατόπιν συνεννόησης με τον αρμόδιο Υπουργό Γιάννη Καρούσο, διεκδίκησε και πήρε την εκχώρηση του έργου, το οποίο προσφοροδότησε και τελικά ολοκλήρωσε.
Ο Δήμαρχος Πάφου πρόσθεσε ότι το έργο θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη και επισκεψιμότητα της περιοχής, η οποία αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές της Μεσογείου, ενταγμένη στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Συμπλήρωσε ότι το συνολικό έργο εκτείνεται σε μία επιφάνεια 20.000 τ.μ. περίπου και περιλαμβάνει, εκτός από την εναέρια πεζογέφυρα, τρεις πλατείες, πεζόδρομους, ειδικές διαδρομές κ.ά.
Με άνεση και ασφάλεια…
Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν πάνω από την πολυσύχναστη λεωφόρο Αποστόλου Παύλου περνώντας από την περιοχή του αρχαιολογικού πάρκου και των τάφων των Βασιλέων προς την περιοχή του λόφου της Φάμπρικας και της στήλης Αποστόλου Παύλου, και αντίστροφα, με άνεση και ασφάλεια.
Σημειώνεται επίσης πως με το έργο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων στην Κάτω Πάφο εξυπηρετούνται πολλαπλοί στόχοι, οι κυριότεροι εκ των οποίων είναι η αποκατάσταση της λειτουργικότητας του αρχαίου τοπίου, η υποβοήθηση της αρχαιολογικής έρευνας και η προβολή των αποτελεσμάτων της στον επισκέπτη, η ενοποίηση και ο εμπλουτισμός της αρχαιολογικής εμπειρίας και διασύνδεσή της με στρώματα της νεότερης ιστορίας και τη σύγχρονη πόλη, καθώς επίσης και η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.