Ένα πολυδιάστατο project για την κυπριακή χειροτεχνία και τις προοπτικές της για το μέλλον, πραγματοποιήθηκε στην Πάφο με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 30 ντόπιων σχεδιαστών και καλλιτεχνών, που έχουν δημιουργήσει έργα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα παραδοσιακών χειροτεχνικών εκφάνσεων όπως κεντητική, υφαντική, δερματοτεχνία, μεταλλοτεχνία, χρυσοχοΐα, αργυροχοΐα, καλαθοπλεχτική, ξυλοτεχνία, υαλοτεχνία και κεραμική.
Tο Craftland, που ανέπτυξε και επιμελείται ο Χρίστος Κυριακίδης, εικαστικός, επιμελητής εκθέσεων και ποιητής, στοχεύει , όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, στην ενίσχυση του τομέα της χειροτεχνίας, διερευνώντας τους τρόπους διατήρησης των δύσκολων και χρονοβόρων δημιουργικών διαδικασιών της χειρωνακτικής παράδοσης, κατά την ψηφιακή εποχή.
Η έκθεση τέχνης Craftland που διοργανώνεται από την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, και τον όμιλο Thanos Hotels & Resorts, στο ξενοδοχείο Anassa , εγκαινιάστηκε την Παρασκευή και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2022.
Ο Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Ενέργειας Μάριος Παναγίδης ανέφερε πως πρόκειται για μια εξαιρετική έκθεση η οποία ουσιαστικά παντρεύει το παλιό με το μοντέρνο και αποτελεί μια ευκαιρία να αναδειχτεί το έργο της Κυπριακής Χειροτεχνίας το οποίο δεν είναι μόνο η παράδοση αλλά και το μέλλον. Ο κ. Παναγίδης αναφέρθηκε και στο ταλέντο του κ. Κυριακίδη, ο οποίος, όπως είπε , με πολύ μαεστρία κατάφερε να αναδείξει όλα αυτά τα έργα των καλλιτεχνών. Αυτή η έκθεση συνέχισε, ίσως είναι και το τελευταίο έργο που γίνεται από την Κυπριακή Χειροτεχνία ενταγμένη στο Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας, γιατί σημείωσε από την 1η Ιουλίου η Κυπριακή Χειροτεχνία θα μετακινηθεί και θα ενταχτεί κάτω από το νεοσύστατο Υφυπουργείο Πολιτισμού που θα αρχίσει να λειτουργεί από την 1η Ιουλίου. Εξέφρασε ακόμη την μεγάλη του λύπη που αποχωρίζονται ένα τέτοιο κομμάτι από το Υπουργείο αλλά χαίρονται γιατί επιτέλους θα βρεί στέγη στο χώρο του που είναι ο πολιτισμός. Επεσήμανε επίσης πως η Κυπριακή Χειροτεχνία είναι η παράδοση που μετεξελίσσεται σε πολιτισμό.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο εικαστικός Χρίστος Κυριακίδης σημείωσε πως το πολυδιάστατο αυτό έργο αποτελείται από μία έκθεση σύγχρονης τέχνης, performances, εργαστήρια καθώς και ένα κατάστημα που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Anassa. Ερωτηθείς για τα υλικά των εκθεμάτων ο κ. Κυριακίδης ανέφερε πως καλύπτει μια ευρεία γκάμα υλικών όπως μέταλλα, ξυλογλυπτική, υφαντική, κεραμική και αποτελούν μια εμβέλεια της κατάστασης της χειρωνακτικής πρακτικής. Κάποιος είπε χαρακτηριστικά βρίσκει πολύ σκληρά υλικά όπως μπρούτζο και σίδερο μέχρι πολύ ευαίσθητα υλικά.
Σύμφωνα με τον κ. Κυριακίδη, στο Craftland παρουσιάζονται έργα τέχνης σύγχρονων Κυπρίων εικαστικών και αριστοτεχνών από διαφορετικές γενιές, το έργο των οποίων αντλείται από πρακτικές, μεθόδους, τεχνικές ή και τρόπους σκέψης που σχετίζονται με την παραδοσιακή χειροτεχνία, ενώ η έκθεση λαμβάνει μορφή μέσα από ανεπαίσθητες παρεμβάσεις στους εσωτερικούς και εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κυριακίδης ανέφερε πως οι πιθανότητες της Κυπριακής χειροτεχνίας μπορεί να είναι ανεξάντλητες και ως εκ τούτου σκέφτεται να τροχιοδρομήσει μια οργανωμένη κίνηση στο μέλλον, δημιουργώντας ένα μονοπάτι ανακαλύψεων από εκλεπτυσμένες αλλά δυναμικές εφαρμογές της παραδοσιακής χειροτεχνίας στην σύγχρονη τέχνη.
Το κατάστημα Craftland συνέχισε, θα διαθέτει συλλογή από αντικείμενα ανοιχτής αλλά και περιορισμένης έκδοσης, τα οποία έχουν κατασκευαστεί συγκεκριμένα για αυτό το πρότζεκτ. Η προετοιμασία των εκθεμάτων της έκθεσης έγινε στο διάστημα σημείωσε των πέντε μηνών.
Η έκθεση τέχνης Craftland προέκυψε, όπως αναφέρει, σαν ανταπόκριση στα εξής ερωτήματα: Με ποιους τρόπους μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συμβάλει στη διεύρυνση των γνώσεων και της κατανόησής μας σχετικά με τα παραδοσιακά υλικά και τις τεχνικές; Πώς μπορεί η χειροτεχνία να διατηρήσει τις ευαισθησίες της κατά την ψηφιακή εποχή; Από τι αποτελούνται τα bytes αυτής της εξελισσόμενης βάσης δεδομένων των πρακτικών της χειροτεχνίας και ποιος «σκληρός δίσκος» μπορεί να διαφυλάξει με ασφάλεια το μέλλον τους;
Κατά τη διάρκεια του πρώτου Σαββατοκύριακου της έκθεσης (25-26 Ιουνίου), οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με διάφορα είδη και υλικά χειροτεχνίας, συμμετέχοντας ή παρακολουθώντας εργαστήρια καλαθοπλεκτικής, ταπητουργίας και κεραμικής από τρεις έμπειρους και καταξιωμένους τοπικούς τεχνίτες.
Η έκθεση Craftland που άνοιξε τις πύλες της περιλάμβανε και live performance από τις sound artists Maria Spivak και Ανδρούλα Καφά στις 8μ.μ. καθώς και ξενάγησε στα εκθέματα.
Όπως ανέφερε ο κ. Κυριακίδης, στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες όπως Ελύσια Αθάνατος, Βαλεντίνος Χαραλάμπους, Βάσος Δημητρίου, Αλεξάνδρα Χατζηκυριάκου, Ελίνα Ιωάννου, Έβελυν Αναστασίου, Σωτήρης Καλλής, Κατερίνα Κανά, Φάνος Κυριάκου, Ιωάννα Λουκά, Μαλβίνα Μίντλετον, Μελίνα Σουκούρογλου, Νίκος Ταλιαδώρος, Λεόντιος Τουμπουρής και Μαρίνα Ξενοφώντος.
Επεσήμανε επίσης πως για πρώτη φορά στην Κύπρο ενεργοποιείται η κυπριακή χειροτεχνία με αυτόν τον τρόπο.
Εξάλλου η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας Μαρία Αναξαγόρου ανέφερε πως η Κυπριακή Χειροτεχνία είναι ο φορέας σχεδιασμού και εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής σε σχέση με τη διατήρηση και ανάπτυξη της οικοτεχνίας και χειροτεχνίας στη Κύπρο. Ιδρύθηκε το 1974 με προτεραιότητα την καταγραφή και τη διατήρηση της κυπριακής χειροτεχνίας. Σήμερα, ο ρόλος της έχει διευρυνθεί και πλέον περιλαμβάνει σύγχρονα στοιχεία και μεθόδους. Τοποθετεί τους καλλιτέχνες στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της, εκπαιδεύοντας την επόμενη γενιά δημιουργών, ενθαρρύνοντας την έρευνα και την καινοτομία σε αυτό τον τομέα και βοηθώντας τους τεχνίτες και το έργο τους να βρουν το κατάλληλο κοινό, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
Ευχαρίστησε επίσης τον όμιλο Thanos Hotels & Resorts που έδωσαν την ευκαιρία να δουλέψουν μαζί με τον Χρήστο Κυριακίδη και με την συμβολή της Υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλίδου και του ΓΔ του Υπουργείου Ενέργειας Μάριου Παναγίδη να αναδείξουν τα ταλέντα των ατόμων που χρησιμοποιούν τεχνικές της χειροτεχνίας και να τα αναδείξουν στους χώρους ενός ξενοδοχείου .Αυτό συνέχισε αποτελεί πολιτιστική διπλωματία και πολιτιστική προώθηση μέσω του τουρισμού, γιατί όπως εξήγησε μέσα από τις διακοπές μπορεί να αναδειχτεί ο πολιτισμός μας και να αναδειχτούν τα προϊόντα που κατασκευάζονται από Κύπριους σχεδιαστές, χειροτέχνες καλλιτέχνες. Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση πως αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί στο μέλλον με την νέα τους ένταξη στο Υφυπουργείο Πολιτισμού.