Παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης το βιβλίο κριτικής λογοτεχνίας του Γιώργου Φράγκου «Ποιηματογραφίες» στον χώρο Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στην Πάφο.
Όπως σημειώνει ο λογοτέχνης και δημοσιογράφος στην εισαγωγή του βιβλίου του οι πενήντα κριτικές αποτελούν ανθολόγηση από 250 συναφή κείμενα τής τελευταίας δεκαετίας, ενώ στον παρόντα τόμο περιλαμβάνονται και τέσσερα πρώιμα κείμενά του για επιμέρους πτυχές ισάριθμων, πολύ μεγάλων ποιητών, όπως του Βλαδιμίρ Μαγιακόφσκυ, του Γιάννη Ρίτσου, του Θεοδόση Πιερίδη και του Τεύκρου Ανθία.
Για το βιβλίο μίλησε ο γιατρός και λογοτέχνης Ανδρέας Πετρίδης ο οποίος, όπως είπε, μέσα από μια «ευδαιμονική από κάθε άποψη περιδιάβαση» σύνθεσε σε συντομία και ευκρίνεια το κριτικό-δοκιμιακό έργο τού Γιώργου Φράγκου. Για τον συγγραφέα ανέφερε πως ο Γιώργος Φράγκος αποτελεί μια πολυσχιδή, σύνθετη πνευματική φυσιογνωμία που υπηρέτησε με συνέπεια τον πολιτισμό από διαφορετικά πολιτισμικά μετερίζια, καταθέτοντας ένα «βαθιά επικοινωνούντα και αλληλο-αιμοδοτούμενο κριτικό-ποιητικό λόγο».
Παράλληλα, υπηρετώντας οργανωμένα και πρωταγωνιστικά τη λογοτεχνία και την ελεύθερη δημοσιογραφία τού τόπου μας, συνέχισε, αδιάλειπτα χρονογραφεί εντύπως, με σύνεση και κριτική ευστοχία, τις επιμέρους ποιητικές παρουσίες της τελευταίας δεκαετίας. Μια επίδοση συνέχισε, πραγματικά αξιόλογη σε ποσότητα, αλλά και ποιότητα, ικανή να συνθέσει το πολύανθο σώμα της συγκεκριμένης λογοτεχνικής περιόδου.
Φυλλομετρώντας τώρα σε αργό ρυθμό το ενδιαφέρον και χρησιμότατο αυτό βιβλίο, με τον τίτλο «Ποιηματογραφίες» είπε ο κ. Πετρίδης «δεν μπορώ να μη φτερουγίσω αναγνωστικά σαν πετελούδα ή μέλισσα, πάνω από ψήγματα κριτικής γύρης τού Γιώργου Φράγκου. Βλέπουμε τότε να παρελαύνουν εμπρός μας – δίκην προσκλητηρίου λογοτεχνικής παρουσίας, μια μακρά σειρά ποιητικών καταθέσεων με αντίστοιχα εύστοχες κριτικές σημειώσεις».
Μας ευφραίνει ήδη και μάς οδηγεί, είπε, στα βαθιά νερά, το πρώτο κύμα τέτοιων αισθητικών καταδύσεων, αναφορικά με το έργο των Μαγιακόφσκυ, Ρίτσου, Πιερίδη και Ανθία, αναμένοντας με ενδιαφέρον, να παρακολουθήσουμε το διαλεκτικό αισθητικό του νυστέρι γύρω κι από το έργο συγκαιρινών του Κύπριων δημιουργών.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε και στη δίκαιη, όπως εκτίμησε, συμπερίληψη στο βιβλίο του Γιώργου Φράγκου και Πάφιων ποιητών που περνούν «κριτικά» από το «αυστηρό και συνάμα αγαπητικό αισθητικό νυστέρι» όπως είπε, τού Γιώργου Φράγκου. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δρ. Στέλιος Σοφόκλης.