Η Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου έχει καθιερωθεί στις καρδιές του κόσμου της Πάφου, της Κύπρου και του εξωτερικού.
Δημιουργήθηκε το 1961, με πολύ κόπο, μεράκι και αφοσίωση από τους πρωτεργάτες, τους σκαπανείς. Ο νυν επίτιμος πρόεδρός της και μαέστρος για πολλά χρόνια, ο Δημήτρης Ευαγγέλου διηγείται στη συνέντευξη που ακολουθεί πώς άρχισε η προσπάθεια και με περηφάνεια αναφέρεται στο παρόν της Φιλαρμονικής.
Η Φιλαρμονική της Πάφου γεννήθηκε μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά το 1960, αναφέρει. Γύρω στο 1961- 1962 ιδρύθηκε και ο Σύλλογος Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο οποίος δημιούργησε τη Φιλαρμονική. Μετά, θυμάται, «έδωσαν κάποια μουσικά όργανα στο Α’ Λύκειο και συνεχίστηκε η προσπάθεια από τον Καθηγητή Ξυναρή από τη Λεμεσό~.
Ακολούθως, λέει, τη Φιλαρμονική την ανέλαβε η Κλεοπάτρα Κοτσώνη και στη συνέχεια ο Σωτήρης Καραγιώργης. «Αργότερα με τον διορισμό μου στο Α’Λύκειο και αφού είχε προηγηθεί η τοποθέτηση μου στη Λεμύθου – Όμοδος ο Σωτήρης Καραγιώργης αποφάσισε να ασχοληθεί με τη χορωδία και την ορχήστρα και μου ζήτησε να αναλάβω εγώ τη φιλαρμονική».
Θυμάται πάνω στην σκηνή του Α’ Λυκείου κάποια όργανα που υπήρχαν, άλλα σε κιβώτια και άλλα πεταγμένα. Ο ίδιος είχε μεν αποφοιτήσει από το Κρατικό Ωδείο της Θεσσαλονίκης, είχε σπουδάσει ενορχήστρωση, αλλά δεν είχε εμπειρία. Έπρεπε λοιπόν να ξεκινήσει από την αρχή. Το προζύμι των μαθητών είχε ξεκινήσει από τον Σωτήρη Καραγιώργη. «Ο αγώνας όμως ήταν τρομερός, ώρες ολόκληρες από τις 06:30 μέχρι να κτυπήσει το κουδούνι της πρώτης ώρας κάναμε πρόβες. Στο πρώτο διάλειμμα, που ήταν ένα δεκάλεπτο, ένα τέταρτο πάλι πρόβες, ατομικές πρόβες. Στο μεγάλο διάλειμμα όλοι μαζί», θυμάται ο κ. Ευαγγέλου.
Η βοήθεια του Σωτήρη Καραγιώργη, λέει, ήταν πολύ σημαντική έτσι κατάφεραν «σιγά – σιγά και με πολλά βάσανα φτιάξαμε τη Φιλαρμονική. Την πρώτη μάλιστα χρονιά έβγαλα ένα εμβατήριο το “όλη δόξα” για να παίξουμε στην παρέλαση. Δουλεύαμε όλη τη χρονιά για ένα εμβατήριο», θυμάται.
Τι ήταν καθοριστικό στην πορεία σας τον ρωτήσαμε; Και ο μαέστρος Δημήτρης Ευαγγέλου μνημονεύει τον Γυμνασιάρχη Χρύσανθο Κακογιάννη. «Ανθρωπος του πολιτισμού, ο οποίος είχε έναν τρόπο να σε ενθαρρύνει και να σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Έτυχα μεγάλης στήριξης από τον Χρύσανθο Κακογιάννη αφού μου έλεγε να μην ακούς κανένα εσύ, συνέχισε τον χαβά σου».
Τι τον ώθησε στη μουσική; Η μάνα.
«Η μάνα μου η Αντιγόνη ήταν μια ξεχωριστή φωνή. Είχε έρθει συνεργείο να την ηχογραφήσει αλλά ο παππούς δεν της το επέτρεπε. Ήταν διαφορετικά τα πράγματα την εποχή εκείνη, πιο αυστηρά. Η μάνα μου είχε πολύ το μεράκι της μουσικής και τραγουδούσε τρομερά. Ειδικά τα νησιώτικα. Δεν έχω ξανακούσει τέτοια νησιώτικη φωνή. Τραγουδούσε συνέχεια στο σπίτι», θυμάται.
Ο Δημήτρης Ευαγγέλου αναφέρεται και στην «ωραιότερη προσπάθεια», που ήταν γύρω στο 1990 όταν αποφάσισε ο τότε Γυμνασιάρχης Αλέκος Παπαγεωργίου, ο νυν Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β, ο Ανδρέας Αταλιώτης καθώς ο τότε Δημοτικός σύμβουλος ο Ανδρέας Τσαπής να προχωρήσουν σε μια πιο σοβαρή προσπάθεια για τη φιλαρμονική. «Αποφάσισαν λοιπόν, και αγοράσαν τα πιο ακριβά και τα πιο καλά όργανα που υπήρχαν τότε. Ξεκίνησε η προσπάθεια με το Δημαρχείο», λέει και σημειώνει πως πάντα όλοι οι Δήμαρχοι ήταν δίπλα τους, αλλά όχι με ουσιαστική στήριξη.
Και εξηγεί: «Θυμάμαι στη Λευκωσία πήγαμε στην Πλατεία Ελευθερίας κάποια Χριστούγεννα. Ήταν τότε που ο πρώην Δήμαρχος Λευκωσίας ο Λέλος Δημητριάδης μόλις μας άκουσε, του άρεσε η Φιλαρμονική και μου είπε, είσαι μερακλής και μας κάλεσε, όλη τη Φιλαρμονική, σε γεύμα».
Αυτό, λέει, τον συγκίνησε γιατί «κάποιοι, δυστυχώς, ούτε ένα νερό δεν μας έδιναν».
Η Φιλαρμονική της Πάφου και η φήμη της ξεπέρασε τα δημοτικά όρια. Συμμετείχαν σε όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις που έγιναν στην Κύπρο, στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα και πολλές άλλες. «Περάσαμε ωραίες στιγμές και ευχάριστες, αλλά και συγκινητικές, όπως όταν εκτελούσαμε τον Επιτάφιο και όταν ξεκινούσε το Αι γενεαί Πάσαι, από τις ωραιότερες στιγμές μου», λέει.
Η Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου έχει καθιερωθεί στις καρδιές του κόσμου της Πάφου, της Κύπρου και του εξωτερικού. Τον ρωτήσαμε πώς τα καταφέρατε; «Αποκλειστικά οφείλεται στους γονείς και τα παιδιά. Εγώ έκανα τη δουλειά μου», λέει με σεμνότητα.
Τότε στη Φιλαρμονική συνέχισε, συμμετείχαν εκατό παιδιά, σήμερα είναι γύρω στα πενήντα άτομα.
Σήμερα το έργο του συνεχίζει ο γιος του Ζαχαρίας.
Με τη σκληρή δουλειά και αφοσίωση των παλαίμαχων μουσικών της Φιλαρμονικής, αλλά και τη στήριξη που παρείχε ο Δήμος Πάφου, η Φιλαρμονική της Πάφου έχει καθιερωθεί στις καρδιές του κόσμου, που αγκαλιάζει κάθε προσπάθειά της σε Κύπρο και εξωτερικό. Η ομολογουμένως αλματώδης εξέλιξη, οδήγησε, όπως είπε, στην ανάγκη αναβάθμισης της Φιλαρμονικής, κι έτσι από το Μάρτιο του 2019, συστάθηκε το σωματείο με την ονομασία «Φιλαρμονική Ορχήστρα Πάφου».
Σύμφωνα με το καταστατικό του σωματείου και με γνώμονα τη συνέχιση του θεσμού της Φιλαρμονικής στην πόλη μας, η προσπάθεια αυτή συνέχισε, έχει ως κύριους στόχους, τον εμπλουτισμό των μουσικών πολιτιστικών δρώμενων της πόλης μας τόσο εντός αλλά και εκτός των συνόρων της Κύπρου, τη διάπλαση των χαρακτήρων φιλόμουσων και φιλόκαλων με την επίδραση της μουσικής, και τη διδασκαλία, την εκμάθηση και την προσφορά μουσικής παιδείας και καλλιέργεια γνώσεων περί μουσικής και μουσικού πολιτισμού.
Με δράσεις σε τοπικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο – που ωστόσο περιορίστηκαν την τελευταία χρονιά, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πάφου ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και προετοιμάζεται για την μετά πανδημία εποχή.
Επισημαίνει πως το επίπεδο της Φιλαρμονικής έχει ανέβει πολύ σήμερα, τότε σε ποικιλία ρεπερτορίου όσο και σε ποιότητα του ήχου και των κομματιών που παίζονται. Τότε το ρεπερτόριο μας και οι δυνατότητες μας ήταν περιορισμένες θυμάται, ενώ εκφράζει το μεγάλο του παράπονο ότι δεν υπήρχε δυνατό αγκάλιασμα από τον τόπο μας και από τους εκάστοτε για την όλη προσπάθεια τους.
Σήμερα η Φιλαρμονική διαθέτει και το δικό της Οίκημα. Ήταν ένα όνειρο 40- 50 χρόνων, σημειώνει, ενώ εκφράζει ικανοποίηση γιατί ο Δήμαρχος Πάφου μερίμνησε για την παραχώρηση οικήματος αλλά και για τις νέες στολές.
«Όλοι οι συμμετέχοντες στην Φιλαρμονική έρχονται με ανιδιοτέλεια και δεν πληρώνονται», τονίσει ο κ. Ευαγγέλου.
Η Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου συνεργάστηκε με πολλές Φιλαρμονικές, όπως της Κέρκυρας, της Λαμίας, της Ιταλίας, της Θεσσαλονίκης. Στη Φιλαρμονική παίζουν παιδιά από την έκτη τάξη του Δημοτικού μέχρι και 45 ετών.
Σήμερα ο Δημήτρης Ευαγγέλου στηρίζει τον γιό του Ζαχαρία στο έργο του. Εύχεται σε όλα τα παιδιά της Φιλαρμονικής «να έχουν κίνητρα ώστε να αγκαλιάσουν με περισσότερη όρεξη αυτή την προσπάθεια».