Η Πάφος ψηλά στην πρόσβαση στην εκπαίδευση κατέδειξε η 2η συνάντηση Διαπολιτισμικού Δικτύου Πάφου
Η επαρχία Πάφου κατέγραψε μια πολύ ψηλή βαθμολογία ως προς τη πρόσβαση στην εκπαίδευση, τη διεθνή προοπτική, και τη δέσμευση για διαμόρφωση της τοπικής πολιτικής και αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση της ενσωμάτωσης, σύμφωνα με την δεύτερη συνάντηση του ΜΚΟ Cross Culture International Foundation Cyprus – CCIF Cyprus που οργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου «Κτίζοντας τις δομές για διαπολιτισμική ένταξη στην Κύπρο», και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διαπολιτισμικού Δικτύου Πάφου Κωνσταντίνα Σωκράτους.
Η συνάντηση, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών και το Συμβούλιο της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Παλιάς Ηλεκτρικής και στόχος της ήταν να διευκολύνει τη δημιουργία της διαπολιτισμικής στρατηγικής για την επαρχία Πάφου, η οποία θα τροφοδοτήσει τις μελλοντικές δράσεις για την ανάληψη και υλοποίηση νέων πρωτοβουλιών και έργων.
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος CCIF Cyprus – Διαπολιτισμικού Δικτύου Πάφου Κωνσταντίνα Σωκράτους ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η 2η συνάντηση του διαπολιτισμικού δικτύου της επαρχίας Πάφου έγινε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου «Κτίζοντας τις δομές για διαπολιτισμική ένταξη στην Κύπρο», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών και το Συμβούλιο της Ευρώπης με αφορμή τα αποτελέσματα της επαρχίας Πάφου, στο ερωτηματολόγιο του δείκτη διαπολιτισμικών πόλεων (ICC-Index).
Όπως ανέφερε η κ. Σωκράτους, ο δείκτης αυτός επιτρέπει στις πόλεις να απεικονίσουν γραφικά τα αποτελέσματα τους ως προς το επίπεδο επίτευξης προόδου σε θέματα διαπολιτισμικής πολιτικής εν συγκρίσει με άλλες πόλεις παρόμοιου μεγέθους, δημογραφικής ποικιλομορφίας, πληθυσμό, και τομείς πολιτικής.
Ο σκοπός της συνάντησης, είπε, «ήταν να καθοριστεί η μελλοντική διαπολιτισμική στρατηγική της επαρχίας Πάφου για να παρθούν με τεκμηριωμένο τρόπο οι απαιτούμενες αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να βελτιώσουμε τους τομείς όπου σαν πόλη υστερούμε, χαράζοντας έτσι μια ανοδική πορεία με τη πάροδο του χρόνου σε θέματα πολυπολιτισμικότητας».
Eρωτηθεία για τα αποτελέσματα της η κ. Σωκράτους σημείωσε πως αρχικά παρουσιάσαν τα αποτελέσματα της Επαρχίας στο δείκτη ICC για να προσδιορίσουν ως προς τα διάφορα κριτήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης την επίδοση μας, η οποία αξίζει να αναφερθεί πως ήταν πολύ θετική, με βάση τα συνήθεις σκορ πρώτων αξιολογήσεων.
Συγκεκριμένα, είπε, «η επαρχία Πάφου κατέγραψε μια πολύ ψηλή βαθμολογία ως προς τη πρόσβαση στην εκπαίδευση, τη διεθνή προοπτική, και τη δέσμευση για διαμόρφωση της τοπικής πολιτικής και αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση της ενσωμάτωσης».
Εν αντιθέσει, συνέχισε, «καταγράψαμε πολύ χαμηλή βαθμολογία σε μεταξύ άλλων θέματα συλλογικής συμμετοχής σε διαπολιτισμικές δραστηριότητες, διαμεσολάβησης για επίλυση διαμαχών μεταξύ ατόμων διαφορετικών εθνοτήτων, καθώς και γλωσσών». Συμπλήρωσε επίσης ότι καθοριστήκαν οι προτεραιότητες και τα γενικά πεδία δράσης μαζί με τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να βελτιωθεί η επίδοση της επαρχίας στους απαιτούμενους τομείς πριν την επόμενη αξιολόγηση.
Το Διαπολιτισμικό Δίκτυο Πάφου
——–
Σε σχέση με την ίδρυση του Διαπολιτισμικού Δικτύου της Πάφου και πως αυτό ξεκίνησε η κ. Σωκράτους σημείωσε πως το διαπολιτισμικό δίκτυο της Πάφου δημιουργήθηκε μέσω του προγράμματος «Διαπολιτισμικές Πόλεις» το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ισχυρών τοπικών δικτύων σε όλη τη Κύπρο ώστε προωθηθεί μια κοινή εθνική στρατηγική ως προς την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση ατόμων άλλης εθνότητας.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης έκρινε πως η Κύπρος λογω της γοργά μεταβαλλόμενης κοινωνίας της, καθώς και της γεωγραφικής της σημασίας χρειάζεται, όπως είπε, να προετοιμαστεί και να προετοιμάσει τη κοινωνία του αύριο όπου η ποικιλομορφία αποτελεί κινητήρια δύναμη.
Έτσι, συνέχισε η κ. Σωκράτους, οι εκπροσώποι του συμβουλίου επέλεξαν τον οργανισμό Cross Culture International Foundation Cyprus – CCIF Cyprus, ως τοπικό συντονιστή του δικτύου της Πάφου. Συνολικά υπάρχουν 5 τοπικοί συντονιστές, ένας για τη κάθε επαρχία της Κύπρου.
Εξήγησε ότι το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε παγκόσμια εδώ και χρόνια, με το σκοπό να βοηθήσει τις τοπικές αρχές, τους τοπικούς φορείς, τις υπηρεσίες, τα οργανωμένα σύνολα, την αστυνομία, τους συνδέσμους μεταναστών και τους δημότες να υιοθετήσουν νέες προσεγγίσεις, καθώς και να προσφέρει καθοδήγηση και πρακτικά εργαλεία για την επιτυχή εφαρμογή της διαπολιτισμικότητας μέσω της ένταξης σε ένα κοινό δίκτυο όπου υπάρχει άμεση και άπλετη επικοινωνία και συνεργασία, συμπλήρωσε.
Επεσήμανε ακόμη πως ο οργανισμός τους δραστηριοποιείται σε θέματα κοινωνικής πολιτικής τα οποία δυστυχώς αποτελούν κάποιες φορές πηγή έντασης λόγω όσων συχνά διακυβεύονται και των απόψεων οι οποίες διίστανται όσο αφορά τους τρόπους επίλυσης προβλημάτων ή επιλογής κατάλληλων δράσεων.
Έτσι, σε όλα τα προγράμματα τα οποία συντονίζουμε προσπαθώ, είπε, «να επενδύω στη συναισθηματική επικοινωνία διαθέτοντας ενσυναίσθηση έτσι ώστε να μπορώ να αντιληφθώ τις διάφορες ανάγκες της ομάδας μου, εφόσον η προτεραιότητά μου είναι η συλλογική εργασία ως προς την υλοποίηση ενός στόχου η προγράμματος».
Eρωτηθείσα για την συνεργασία τους με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών σημείωσε πως το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, στήριξε το πρόγραμμα «Διαπολιτισμικές Πόλεις» με τη παρουσία του Μιχάλη Μπέη, υπεύθυνου λειτουργού που χαιρέτισε την πρώτη συνάντηση του Δικτύου.