Με μια μεγάλη έκθεση για τον Απόστολο Παύλο στο Κάστρο έπεσε η αυλαία των εκδηλώσεων της Πάφου Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017.
Η έκθεση οργανώθηκε από τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις και την Ιερά Μητρόπολη Πάφου και τελούσε υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον χαιρετισμό του εξέφρασε την βεβαιότητα ότι χάρη στον Απόστολο Βαρνάβα επιλέγει η Κύπρος ως η πρώτη ειδωλολατρική χώρα που θα δεχόταν τα λυτρωτικά και ζωογόνα μηνύματα του Χριστιανισμού.
Η Κύπρος είπε, έχει την τιμή να είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που δέχτηκε το Χριστιανισμό και η Πάφος ήταν η πρώτη ρωμαϊκή πρωτεύουσα που αποδέχθηκε την διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου. Ο Αμφύπατος της Κύπρου Σέργιος Παύλος είναι ο πρώτος Ρωμαίος αξιωματούχος που πίστεψε στο Χριστό, είπε, προσθέτοντας πως έτσι έπεσε το πρώτο κάστρο της επίσημης ειδωλολατρικής Ευρώπης.
Έκτοτε η Πάφος χάρη στους τρεις Αποστόλους και ιδιαίτερα στον Απόστολο Παύλο πέρασε στην ιστορία ως η πύλη του Χριστιανισμού της Ευρώπης.
Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε μάλιστα πως η εκκλησία άνθισε, ρίζωσε και καρποφόρησε πλουσίως, ενώ ο λαός της Πάφου ενωτίστηκε με θέρμη το μήνυμα της αγάπης του Θείου Ναζωραίου.
Σήμερα, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, η κατά Πάφον εκκλησία με πρωτοβουλία του ποιμενάρχη τους κ. Γεωργίου προσφέρει στον λαό της ένα είδος πνευματικής διακύμανσης πολύ ξεχωριστό.
Πέραν είπε από τις λατρευτικές συνάξεις πέρα από τον κηρυγματικό λόγο και πέραν από τους γνωστούς μας τρόπους μας προσφέρει την πιο πρωτότυπη έκθεση που έγινε ποτέ στην Κύπρο και η οποία τιτλοφορεί “Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου”.
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως πρέπει να βαδίζουμε στα βήματα του Αποστόλου Παύλου. Εδώ είπε, βαδίσαμε γεωγραφικά, πρέπει να βαδίσουμε και πνευματικά και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μας απάλλαξε μόνο από την ειδωλολατρία αλλά μας στερέωσε και στην εθνική μας καταγωγή.
Όταν, είπε, ο Πάφου Γεώργιος, έφθινε ο Ελληνισμός ,ήρθε ο Απόστολος Παύλος να γράψει στα Ελληνικά, να κηρύξει στα Ελληνικά και να κάνει την ελληνική γλώσσα , γλώσσα πανχριστιανικής συνεννόησης .
“Εκέντρισε πάνω στην άγρια ελιά του Ελληνισμού το κεντρί του Χριστιανισμού” είπε ο Μητροπολίτης Πάφου .
Επομένως συνέχισε, “ ο Απόστολος Παύλος είναι εκείνος ο οποίος αναζωογόνησε την εθνική μας καταγωγή”, προσθέτοντας πως για αυτό έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε τον τόπο και χριστιανικό και ελληνικό τιμώντας τον Απόστολο Παύλο”.
Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε πως η μνήμη του Αποστόλου Παύλου υψώνεται πέραν της λήθης και του χρόνου, και υπενθυμίζει συνειρμικά σε όλους τους λαούς και το όνομα της Πάφου ως της πρώτης ευρωπαϊκής πόλης που δέχτηκε τον Χριστιανισμό.
Εκείνο, σημείωσε, που μας κάνει περήφανους για την Πάφο και την χριστιανική καταγωγή μας , δεν είναι το γεγονός ότι πρώτοι στην Ευρώπη και πρώτοι μετά την μείζονα Παλαιστίνη δεχτήκαμε τον Χριστιανισμό. Είναι ο λόγος για τον οποίο είχαμε αυτή την πρώιμη αποστολική επίσκεψη.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου Μιχαλάκης Λεπτός στο χαιρετισμό του ανέφερε πως δύο σημαντικοί φορείς της πόλης συνεργάζονται στην καταληκτήρια εκδήλωση της Πάφου της ΠΠΕ. Είμαστε περήφανοι γιατί οργανώσαμε – όπως είπε- τις τρεις μεγάλες εκθέσεις με τις οποίες ουσιαστικά έκλεισαν οι εκδηλώσεις του Πάφος 2017.
Ενδεικτικά ο κ. Λεπτός αναφέρθηκε στην έκθεση του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Γιάννη Ψυχοπαίδι στην αίθουσα υποδοχής του Πανεπιστημίου Νεάπολις, στην έκθεση του Γιώργου Σκοτεινού στη Δημοτική Πινακοθήκη και στην έκθεση στον Απόστολο Παύλο που συνδιοργανώνουν με την Μητρόπολη.
Επιπρόσθετα ο κ. Λεπτός είπε πως το Πανεπιστήμιο Νεάπολις από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην σχέση του με την κυπριακή εκκλησία., προσθέτοντας πως έχουν πάντα την συμπαράσταση του Αρχιεπισκόπου.
Σημειώνεται πως η έκθεση αφορά σε ένα ¨επιτοίχιο ντοκιμαντέρ¨ που παρακολουθεί την ζωή και το έργο του Αποστόλου Παύλου από την γέννηση του στην Ταρσό της Κιλικίας μέχρι το μαρτύριο και τον αποκεφαλισμό του στη Ρώμη.
Έμφαση δίνεται στην περιοδεία του μαζί με τον Απόστολο Βαρνάβα στην Κύπρο και ιδιαίτερα στην παρουσία του στην Πάφο.
Η έκθεση που πέρα από την εικονογραφημένη αφήγηση περιλαμβάνει αντίγραφα έργων Ευρωπαίων ζωγράφων εμπνευσμένων από τη δράση του Αποστόλου Παύλου, γκραβούρες και βιβλία, θα μεταφερθεί στο εκκλησιαστικό μουσείο της Πάφου που είναι στην Γεροσκήπου, στον β’ όροφο από την 1η Φεβρουαρίου και θα μείνει μόνιμα εκεί.
ΚΥΠΕ/ taxidromos24.com