Η πρώτη έκθεση κρασιού και ζιβανίας οργανώθηκε χτες στο Περιφερειακό Εκπαιδευτικό Κέντρο Αγροτικών Επαγγελμάτων και Παραδοσιακών Προϊόντων στην Κοίλη.
Οι επισκέπτες χτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασιά και ζιβανίες από οινοποιεία της ευρύτερης περιοχής, ενώ ενημερώθηκαν για τον ορθό τρόπο σερβιρίσματος του κρασιού και για τις γηγενείς ποικιλίες της Κύπρου.
Σε χαιρετισμό της η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου ανέφερε πως ο αγροτικός τομέας διέρχεται μια δύσκολη περίοδο αφού την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας διαδέχθηκε η πανδημία του κορονοϊού, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα πιο συχνά, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Ο αμπελοοινικός τομέας θεωρείται, όπως είπε, ως ένας σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης που μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη ανάκαμψη του ευρύτερου αγροτικού τομέα. Το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος παρακολουθεί τις εξελίξεις της αμπελοοινικής αγοράς και παρεμβαίνει στοχευμένα με διάφορα μέτρα στήριξης των αμπελουργών και οινοποιητικών επιχειρήσεων, συμπλήρωσε.
Επεσήμανε ακόμη πως η διοργάνωση της έκθεσης , αναδεικνύει τη συνεπή διαδρομή της ποιότητας που έχουν να επιδείξουν οι οινοπαραγωγοί της Επαρχίας Πάφου, προσθέτοντας πως με συστηματική προσπάθεια και προβολή, το κρασί και η ζιβανία μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό μοχλό για περαιτέρω ανάπτυξη της Επαρχίας μας.
Η κ. Λάμπρου ανέφερε πως η μέτρια κατανάλωση κρασιού έχει ωφέλιμη επίδραση στην υγεία εφόσον το κρασί έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες προστατεύοντας από ορισμένες μορφές καρκίνου, ενώ μειώνει την κακή χοληστερίνη. Όσον για την ζιβανία αυτή είπε, είναι παραδοσιακό κυπριακό απόσταγμα που παράγεται από στέμφυλα, η δε παραγωγή της ζιβανίας άρχισε στην Κύπρο από τα τέλη του 14ου αιώνα. Από το 2004, η ζιβανία έχει προστατευθεί στα πλαίσια των Κανονισμών της Ε.Ε. ως προϊόν μοναδικό στην Κύπρο.
Ακολούθως αναφέρθηκε και στο κτίριο όπου διοργανώθηκε η εκδήλωση, το οποίο, όπως είπε, έχει υλοποιηθεί μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου και έχει συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Κράτος και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοίλης με στόχο να λειτουργεί ως Περιφερειακό Εκπαιδευτικό Κέντρο Αγροτικών Επαγγελμάτων και Παραδοσιακών Προϊόντων με κόστος γύρω στο 1,7 εκατ. ευρώ και που εκτός την Κοίλη καλύπτει και 11 πρόσθετες κοινότητες στην ευρύτερη περιοχή.
Προσβλέπω συνέχισε, ότι “το έργο αυτό θα συνεισφέρει στην αγροτική ζωή και τη διατήρηση τρόπων παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων και χαιρετίζουμε τη φιλοξενία της σημερινής εκδήλωσης που εμπίπτει στους σκοπούς του Περιφερειακού αυτού Κέντρου”. Καταλήγοντας η κ. Λάμπρου συνεχάρη για την διοργάνωση το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοίλης, τους Οινοποιούς που συμμετείχαν , αλλά και σε όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της έκθεσης.
Σημειώνεται πως η έκθεση στο Περιφερειακό Εκπαιδευτικό Κέντρο Αγροτικών Επαγγελμάτων και Παραδοσιακών Προϊόντων στην Κοίλη . Στην εκδήλωση τέλος είχε ζωντανή μετάδοση ο Zenith Fm με πρόγραμμα από τους Ρίκκο Ιωάνου και Λουίζα Αναστασίου.