Πολύ δύσκολες μέρες θα ξημερώσουν στον τόπο μας , εκτιμά ο Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Πάφου Αντρέας Χρυσάνθου λόγο της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία.
Το πλήγμα στον τουριστικό τομέα αλλά και στην οικοδομική βιομηχανία θα είναι τεράστιο, όπως αναφέρει και κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου κυρίως για την επαρχία Πάφου. Ο κ. Χρυσάνθου αναφέρεται παράλληλα στα έργα του Δήμου Πάφου ο οποίος κατάφερε να απορροφήσει, όπως είπε , τα περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια , χαρακτηρίζοντας, παράλληλα μεγάλη ευλογία το γεγονός ότι τα επόμενα χρονιά η Πάφος θα καταστεί Πανεπιστημιούπολη.
Κύριε Χρυσάνθου, η πανδημία των τελευταίων χρόνων πόσο έχει επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα στην Επαρχία, αλλά και την οικοδομική βιομηχανία;
Η οικονομική δραστηριότητα στην επαρχία μας έχει επηρεαστεί σχεδόν στον υπέρτατο βαθμό. Από που να ξεκινήσει κάποιος, από τα ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, χώρους δεξιώσεων, ταξιδιωτικά γραφεία, εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, γραφεία ελεύθερων επαγγελματιών, διακομιστικό εμπόριο, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, οικοδομική βιομηχανία!!! Ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Από τη στιγμή που περιορίστηκαν οι ανθρώπινες δραστηριότητες, επαφές και συναλλαγές το οικονομικό σύστημα μοιραία θα αγγίξει και αυτό με τη σειρά του τα όρια κατάρρευσης. Αν δεν υπήρχαν και δεν λαμβάνονταν τα διάφορα μέτρα στήριξης, η ολοκληρωτική καταστροφή θα ήταν αναπόφευκτη. Είναι γνωστό άλλωστε ότι, δυστυχώς αρκετές μικρές επιχειρήσεις έχουν καταρρεύσει οριστικά. Άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, αναστατώθηκε η προσωπική και οικογενειακή τους ζωή, άλλαξαν οι κοινωνικές ισορροπίες.
Η οικοδομική βιομηχανία πλήγηκε καίρια. Λόγω της μεγάλης ανωμαλίας που επέφερε η πανδημία στο παγκόσμιο εμπόριο, οι τιμές των πρώτων υλών εκτοξευτήκαν στα ύψη. Ξέρετε ότι αρκετά σε εξέλιξη κατασκευαστικά συμβόλαια κινδυνεύουν να τιναχθούν στο αέρα λόγω της τεράστιας αύξησης των τιμών του σιδήρου και αλουμινίου που μαζί με το χαλκό αποτελούν τα πιο βασικά μέταλλα της οικοδομικής βιομηχανίας και όχι μόνο; Ξέρετε ότι αρκετοί εργολάβοι διστάζουν να δώσουν προσφορές ακριβώς διότι δεν γνωρίζουν τι θα ξημερώσει η επόμενη μέρα όσον αφορά τις τιμές των υλικών οικοδομής;
Έχει δημιουργηθεί ένας αυτοσυντήρητος ανεξέλεγκτος φαύλος κύκλος τιμών που κανείς δεν γνωρίζει την κατάληξή του. Αν δεν επέλθει κάποια ομαλοποίηση με τον τερματισμό της πανδημίας είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις ιδίως τώρα που μας προέκυψε και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι αγορές κυριολεκτικά μισούν την αβεβαιότητα.
Η χρονιά που μας πέρασε πως ήταν για την οικονομία της Πάφου;
Ήταν λίγο καλύτερη από την προηγούμενη. Παρά το γεγονός της χαμηλής τουριστικής προσέλευσης και της κάπως υποτονικής οικοδομικής δραστηριότητας, οι δείκτες μας δεν έπιασαν πάτο. Πιστεύοντας ο επιχειρηματικός κόσμος ότι ενδεχομένωςτο2022 να φέρει το τέλος της πανδημίας, προετοιμάστηκε και προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα.
Βέβαια, αρκετά μεγάλα έργα είχαν και έχουν μπει στο ψυγείο εν αναμονή πιο ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος. Δυστυχώς αρκετές μικρές επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, καφετερίες, καταστήματα ειδών ένδυσης δεν άντεξαν και έκλεισαν οριστικά. Αυτό είναι ένα πλήγμα για τη μικρή οικονομία της πόλης και επαρχίας μας. Τo ότι φάνηκε από όλη αυτή την κατάσταση είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια ευελιξία και σε κάποιο βαθμό ‘’ποικιλία’’ στις δραστηριότητες μιας εταιρείας καθώς και μια ικανότητα προσαρμογής σε νέα δεδομένα όπως διαμορφώνονται από τις αγορές.
Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τη νέα χρονιά για την επαρχία;
Δεν μπορώ να προβλέψω πως θα κινηθούν οι αγορές εντός του2022.Ηοποιαδήποτε πρόβλεψη γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με αυτά που τεκταίνονται στην Ουκρανία. Πιστεύω όμως ότι, με το τέλος της πανδημίας θα επέλθει μια παγκόσμια οικονομική έκρηξη.
Έχει συσσωρευτεί αρκετός πλούτος στις τράπεζες ο οποίος στην ουσία αποφέρει αρνητική απόδοση στους καταθέτες. Όταν με το καλό φύγει η πανδημία ένα μεγάλο ποσοστό αυτού του πλούτου θα διοχετευτεί στην αγορά. Αποδόσεις του 5 και 7% θα φαντάζουν πολύ ελκυστικές γι’ αυτό και πιστεύω ότι θα υπάρξει ένας επενδυτικός οργασμός.
Η Κύπρος και φυσικά η επαρχία μας δεν θα πρέπει να είναι απούσες από αυτό το γεγονός. Οι επενδύσεις δεν θα πρέπει να περιοριστούν μόνο στον ξενοδοχειακό και οικοδομικό τομέα αλλά και σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ιατρική ανέλιξη, δημιουργία ενεργειακών υποδομών και εγκαταστάσεων κ.ά.
Ισχύει ότι η Πάφος είναι ο «φτωχός συγγενής» σε σχέση με τις άλλες επαρχίες της Κύπρου;
Όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν για το αντίθετο, έχει εμπεδωθεί στον κόσμο ότι αυτό ισχύει πράγματι. Δεν γίνεται ένας τουρίστας που επισκέφθηκετηνΠάφοπριν3χρόνιακαιθατηνεπισκεφθεί και φέτος το καλοκαίρι να δει ξανά εκείνα τα στοιχειωμένα40μέτρακατεστραμμένουδρόμουστηΓιόλου να μην έχουν διορθωθεί. Δεν είναι εμπαιγμός, είναι βιασμός της ανθρώπινης λογικής!! Αυτό τα λέει όλα.
Δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα άλλο.
Πως κρίνετε την πορεία του Δήμου Πάφου όπου και είστε Δημοτικός Σύμβουλος;
Νομίζω ως Δήμος Πάφου τα πήγαμε πολύ καλά ως προς το τομέα υλοποίησης των μεγάλων έργων υποδομής και ανάπτυξης. Έχουμε απορροφήσει τα περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια από οποιοδήποτε άλλο δήμο της Κύπρου. Αυτό οφείλεται στην ομαδική προσπάθεια του Δημοτικού Συμβουλίου και Δημάρχου και στην ικανότητά μας να ωριμάζουμε έργα. Το γεγονός της ίδρυσης σχολής του ΤΕΠΑΚ στην πόλη μας, η προσέλκυση του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού για δημιουργία πανεπιστημιακού ιδρύματος στην πόλη μας, αποτελούν ύψιστα κατορθώματα του δήμου μας.
Αυτά, μαζί με το πανεπιστήμιο ΝΕΑΠΟΛΙΣ και τα άλλα Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, θα την καταστίσουν σε λίγα χρόνια μια πανεπιστημιούπολη. Είναι πραγματική ευλογία αυτό το γεγονός.
Είναι όμως τώρα η ώρα και είναι υποχρέωσή μας, να στραφούμε και προς τον απλό δημότη και να δείξουμε έμπρακτα την στήριξή μας. Καλά όλα τα έργα αλλά χωρίς την ανθρώπινη ανάμειξη και συμμετοχή θα είναι έργα χωρίς αντίκρισμα. Είναι η ώρα αυτά τα απλά και καθημερινά προβλήματα να αντιμετωπίζονται ανθρώπινα. Λίγη κατανόηση και σεβασμό θέλει ο πολίτης. Τίποτα άλλο. Πρέπει να καταστήσουμε το δήμο μας πιο ανθρωποκεντρικό.