Το μυαλό μας σήμερα στρέφεται στην τραγωδία που διαδραματίζεται στην καρδιά της Ευρώπης ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, σημειώνοντας ότι η Κύπρος στέκεται στο πλευρό του σκληρά δοκιμαζόμενου λαού της Ουκρανίας.
Μιλώντας στο ετήσιο θρησκευτικό μνημόσυνο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που τελέστηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου, ανέφερε πως το μυαλό μας αναπόφευκτα τρέχει στη σημερινή τραγωδία που διαδραματίζεται στην καρδιά της Ευρώπης, στην Ουκρανία. Η ρωσική εισβολή, είπε, εξακολουθεί να προκαλεί σκηνές χάους, οδύνης και απελπισίας, ξυπνώντας τον εφιάλτη για την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο.
Πρόσθεσε πως για την Κύπρο οι εικόνες του πολέμου ξυπνούν οδυνηρές μνήμες, γιατί οι πληγές της είναι ακόμα ανοικτές.
Γι’ αυτό συνέχισε, “ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος στέκεται στο πλευρό του σκληρά δοκιμαζόμενου λαού της Ουκρανίας, ακλόνητα προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, στον σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, αλλά και των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αρχών και αξιών”.
Δυστυχώς, ανέφερε περαιτέρω, για την Κύπρο η χαρά της απελευθέρωσης και της δικαίωσης των αγώνων του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και των συναγωνιστών του διακόπηκε δεκατέσσερα μόνο χρόνια μετά την ανεξαρτησία της, όταν ήρθε η διχόνοια και αλληλοσπαραγμός, που είχαν ως αποτέλεσμα το πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του μαύρου Ιούλη του 1974. Μαζί ήρθαν και όλα τα δεινά: Ο θάνατος, η προσφυγιά, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, ο πόνος.
Ευχή όλων μας, συνέχισε, είναι όπως η ελευθερία και η ειρήνη να φτερουγίσει και πάλι σε κάθε γωνιά του κόσμου. Μέσα από την ενότητα και μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες και μικρότητες στοχεύουμε ιδιαίτερα στην απαλλαγή της πατρίδας μας από τα δεδομένα της κατοχής, στην επανένωσή της και τη μετατροπή της σε έναν τόπο ειρήνης, ασφάλειας, δημοκρατίας και ευημερίας για όλους ανεξαίρετα τους νόμιμους κατοίκους της.
Γιατί μόνο έτσι, ανέφερε η κ. Δημητρίου, θα δικαιώσουμε τη θυσία του νεαρού Ευαγόρα, αλλά και όλων των ηρώων και μαρτύρων μας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το χρέος μας προς αυτούς ανεξόφλητο. Γιατί ελευθερία σημαίνει ευθύνη , συμπλήρωσε.
H Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου ανέφερε πως σήμερα, 65 χρόνια μετά την ανηλεή εκτέλεση του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τιμούμε την ηρωική του μνήμη και υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της ψυχής αυτού του αιώνια έφηβου, που με την υπέρτατη θυσία του έγινε σύμβολο για όλους τους λαούς που αγωνίζονται για την κατάκτηση της ελευθερίας τους.
Ελευθερία, σημείωσε, είναι η θέληση να είναι κανείς υπεύθυνος/νη στον τόπο του και στην πατρίδα στη βάση αρχών και αξιών που τόσες πολλές φορές κλονίζονται σήμερα.
Έστειλε επίσης τη διαβεβαίωση ότι αυτές τις αρχές και αξίες και θα τις προστατεύσουμε και θα τις διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού γιατί, όπως ανέφερε, αυτό ορίζει το φως, αυτό ορίζει η συνείδηση και ευθύνη μας.
Ο Βαγορής, τόνισε η κ. Δημητρίου, στα 19 του χρόνια ακολουθεί τη μοιραία πορεία του προς την ελευθερία και περνά στην αθανασία. Η συνειδητή αντιμετώπιση του θανάτου τον κατέστησε όχι μόνο πανελλήνιο, αλλά και παγκόσμιο σημείο αναφοράς.
Υπήρξε ο νεαρότερος από τους εννέα απαγχονισθέντες. Η καταδίκη και η εκτέλεσή του προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή κατά των Άγγλων αποικιοκρατών, κατακραυγή που κατάφερε να αποτρέψει τον απαγχονισμό άλλων αγωνιστών που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο. Είναι ο τελευταίος που ανέβηκε στο ικρίωμα της αγχόνης, κατέληξε.
Μετά το πέρας του θρησκευτικού μνημοσύνου που τελέστηκε στον καθεδρικό ναό Αγίου Θεοδώρου, έγινε μεταφορά της φλόγας από το σημείο σύλληψης του στο χωριό Λυσός μέχρι το πατρικό του Ευαγόρα στην Τσάδα και από εκεί στον ανδριάντα του, μπροστά από το σχολείο που φοιτούσε, το σημερινό Α` Λύκειο Πάφου. Τη φλόγα μετέφεραν μέλη του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων και των Σωματείων Δρομέων “Στέλιος Κυριακίδης” και “Περικλής Δημητρίου”.
Εξάλλου τα μεσάνυκτα της 13ης Μαρτίου, ώρα απαγχονισμού του ήρωα, συναγωνιστές, συμμαθητές, φίλοι και εκτιμητές του έργου του θα καταθέσουν στεφάνια στον ανδριάντα του, απέναντι από το σχολείο που φοιτούσε, το σημερινό Α΄ Λύκειο Πάφου.