Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι απέκρουσε μία ρωσική επίθεση σε λεωφόρο του Κιέβου, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ρώσοι στρατιώτες εξαπέλυσαν επίθεση σε ουκρανική στρατιωτική βάση στο Κίεβο, η οποία αποκρούστηκε, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Εκρήξεις από πυρά πυροβολικού είχαν ακουστεί γύρω στις 03:00 (ώρα Κύπρου) στα περίχωρα του Κιέβου, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Εν τω μεταξύ το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform μετέδωσε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχει μπει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός CHP-6, στα βορειοανατολικά του Κιέβου, ενώ διεξάγονταν μάχες στην περιοχή Βασίλκιβ όπου νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές. Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν επίσης κοντά στον σταθμό Μπερεστέισκα του μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Σφοδρά πυρά από διάφορα σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας αναφέρθηκαν τις πρώτες ώρες σήμερα, μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο Πρόεδρος της χώρας ο οποίος είπε ότι ανέμενε πως ο ρωσικός στρατός θα επιτίθετο στο Κίεβο στη διάρκεια της νύχτας. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απώθησε επίθεση ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανική βάση δυτικά του Κιέβου στη διάρκεια της νύχτας, περίπου επτά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Φωτογραφίες δείχνουν φωτιά στο σημείο, ενώ σε βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακούγονται πυρά όπλων. Νωρίτερα στη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν πληροφορίες ότι τα ρωσικά στρατεύματα επιχείρησαν να επιτεθούν σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βορειοανατολικά της πόλης, στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου.
Επίσης, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές, κοντά στην περιοχή Βασίλκιβ, σύμφωνα με ανάρτηση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Facebook λίγα λεπτά πριν από τη 01:00 (ώρα Κύπρου).
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε επίσης πως γύρω στα μεσάνυχτα κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο και ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Σουχόι Su-25 κοντά στην περιοχή Καλίνιβκα.
Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως περιοχές κοντά στις πόλεις Σούμι, Πολτάβα και Μαριούπολη επλήγησαν από αέρος, με πυραύλους ρωσικούς πυραύλους κρουζ Kalibr να εκτοξεύονται εναντίον της χώρας από τη Μαύρη Θάλασσα.
Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν επίσης κοντά στον σταθμό Μπερεστέισκα του μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρεζνίκοφ προειδοποίησε σήμερα ότι στην Ουκρανία θα πεθάνουν τόσοι Ρώσοι στρατιώτες όσοι και στους δύο πολέμους της Τσετσενίας. “Χιλιάδες, χιλιάδες”, είπε ο Υπουργός, προτρέποντας τους Ρώσους πολίτες να βγουν στον δρόμο και να απαιτήσουν να σταματήσει ο πόλεμος.
Σε μια άλλη εξέλιξη, δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies δείχνουν νέα ανάπτυξη χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων και περίπου 150 μεταγωγικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, περίπου 32 χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με την Maxar, στις δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Παρασκευή διακρίνονται περισσότερα από 90 ελικόπτερα σταθμευμένα σε έναν δρόμο κοντά στην πόλη Χοϊνίκι της Λευκορωσίας, να σχηματίζουν μία “αλυσίδα” μήκους σχεδόν 8 χιλιομέτρων. Παράλληλα εμφανίζεται μία ισχυρή χερσαία δύναμη με εκατοντάδες οχήματα σε κοντινό σημείο. Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, η οποία παρακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων.
Η Ρωσία άσκησε βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Στο διπλωματικό πεδίο, η Ρωσία άσκησε βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Κίνα απέσχε από την ψηφοφορία, κάτι που ερμηνεύτηκε από χώρες της Δύσης ως μία “νίκη” στην προσπάθεια απομόνωσης της Μόσχας.
Την ίδια στάση με της Κίνας επέλεξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία. Τα υπόλοιπα 11 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος, που αναμένεται τώρα να τεθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε χθες Παρασκευή την επιστροφή των στρατιωτών στους στρατώνες τους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας πως πρέπει “να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στην ειρήνη” μετά το ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το σχέδιο ψηφίσματος που θα καταδίκαζε τις ενέργειες της Μόσχας. “Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ” για να επιτύχουμε την ειρήνη, είπε σε μία σύντομη δήλωσή του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν χθες Παρασκευή κυρώσεις σε βάρος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων Ρώσων αξιωματούχων: του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, του Υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. ”
Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει επίσης “κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού” στο κρατικό ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, ανέφερε νωρίτερα σε ανάρτησή της στο Twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι. Το εν λόγω Ταμείο έχει σχεδιαστεί με σκοπό την προσέλκυση κεφαλαίων σε τομείς υψηλής ανάπτυξης.
Έκκληση Ζελένσκι
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους κατοίκους της πρωτεύουσας να υπερασπιστούν την πόλη. Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι Σεργκίι Νικιφόροφ δήλωσε την Παρασκευή, πως η ηγεσία του Κιέβου είναι σε επαφή με τη Μόσχα για την ενδεχόμενη διεξαγωγή συνομιλιών, όμως η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η Ουκρανία απέρριψε αρχικά τις συνομιλίες και ανέβαλε τη λήψη απόφασης μέχρι σήμερα. Η Ρωσία είχε αποδεχθεί προηγουμένως την πρόταση του Ζελένσκι για συνομιλίες, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να τη χαρακτηρίζει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ρωσία θεωρεί πως η πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ θα ήταν ο ιδανικός τόπος συνάντησης. Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Πέτερ Σιγιάτρο πρότεινε να φιλοξενήσει τις συνομιλίες στη χώρα του. Αμφότερες οι πλευρές έλαβαν πρόσκληση και διαμήνυσαν ότι εξετάζουν την πρόταση, δήλωσε εκπρόσωπος στη Βουδαπέστη. Εξάλλου, το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Unian μετέδωσε ότι ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ να μεσολαβήσει για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Εξάλλου περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στη Γεωργία, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, ο στρατός της οποίας αντιστέκεται σθεναρά απέναντι στη ρωσική εισβολή. Ο πόλεμος αυτός προκάλεσε έντονη συγκίνηση στη Γεωργία, η οποία υπέστη μια καταστροφική εισβολή από τη Ρωσία το 2008.
Ο Πρωθυπουργός Ιρακλί Γκαριμπασβίλι προκάλεσε σάλο ανακοινώνοντας νωρίτερα ότι η Γεωργία δεν θα ακολουθήσει τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία. Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, δήλωσε “ανήσυχος” για μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας εναντίον της Γεωργίας και της Μολδαβίας.
Εξάλλου, ο Υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι απαγορεύονται στο εξής οι πτήσεις και οι προσγειώσεις ιδιωτικών ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου και στα αεροδρόμια της χώρας. Η απόφαση αυτή έχει άμεση ισχύ. “Νωρίτερα, η Ρωσία απαγόρευσε τις προσγειώσεις βρετανικών αεροσκαφών στα αεροδρόμιά της, καθώς και χρήση του εναερίου χώρου της. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Λονδίνου να απαγορεύσει τις πτήσεις του ρωσικού αερομεταφορέα Aeroflot, στo πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Πολωνία και η Τσεχία απαγόρευσαν επίσης στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο τους. Εταιρείες όπως η IAG (ανήκει στη British Airways) και Virgin Atlantic άρχισαν να εκτρέπουν τις πτήσεις τους για να μην περνούν από τον ρωσικό εναέριο χώρο.
Η Βουλγαρία θα απαγορεύσει τις πτήσεις όλων των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών προς τη χώρα και θα κλείσει τον εναέριο χώρο της για όλα τα ρωσικά αεροσκάφη από σήμερα Σάββατο, ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Μεταφορών. Το Υπουργείο διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Κίεβο.
Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε μετά τη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ότι η συμμαχία θα διατηρήσει την πολιτική των “Ανοιχτών Θυρών” για εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμερίζονται τις αξίες της και κάποια ημέρα θελήσουν να ενταχθούν.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι ο Ρώσος ομόλογός του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απέτυχε στον στόχο του, δηλαδή να διχάσει τη Δύση. Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟϊκού εδάφους. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μπάιντεν τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας και των ανθρωπιστικών θεμάτων. Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι διέταξε την ανάπτυξη επιπρόσθετων δυνάμεων για να στηρίξει τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
Επίσης οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Κίεβο, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στείλουν Αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία, όμως το Πεντάγωνο ανέφερε ότι θα παρασχεθεί πρόσθετη βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε ότι οι ΗΠΑ, όπως έκαναν ήδη η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επιβάλουν κυρώσεις στον Πούτιν και τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ θα είναι “ένα μέρος” των κυρώσεων αυτών. Ο Μπάιντεν θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο στο Ντέλαγουερ, όπου είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τους συμβούλους του σε θέματα ασφαλείας.
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τη διαδικασία ένταξης της Ρωσίας και θα κλείσει το γραφείο του στη Μόσχα ως αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.