Την ανάγκη της διοικητικής αυτονόμησης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου από αυτό της Λεμεσού συζήτησε την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, με κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν επιτακτικά λύσεις για αποτελεσματική εξυπηρέτηση των κατοίκων της επαρχίας.
Η Επιτροπή προέβη σε αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος, «Αυτονόμηση» Γενικού Νοσοκομείου Πάφου από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών του ΔΗΚΟ, Πανίκου Λεωνίδου και Χρύσανθου Σαββίδη.
Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία της Επιτροπής, ο Χαράλαμπος Πάζαρος, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, είπε ότι τα προβλήματα του νοσοκομείου Πάφου είναι προβλήματα δεκαετιών και κοινά σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου και δεν προκλήθηκαν εξαιτίας της κατηγοριοποίησης σε περιφέρειες από την εφαρμογή του ΓεΣΥ.
Οι εγκαταστάσεις του, πρόσθεσε, είναι ηλικίας 30 και πλέον χρόνων, και χρήζουν άμεσα, ανακαίνιση, επέκταση και βελτίωση. Απαιτείται επίσης αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών του, καθώς και περαιτέρω στελέχωσή του ούτως ώστε να καταστεί ανταγωνιστικό με τα νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα, είπε.
Είπε ακόμα ότι το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, έχει δικό του ανεξάρτητο προϋπολογισμό, δικό του διοικητικό, οικονομικό και επιστημονικό διευθυντή, το δικό του ιατρικό, νοσηλευτικό, γραμματειακό και τεχνικό προσωπικό και πως στη Λεμεσό, εδρεύει μόνο ο εκτελεστικός διευθυντής ο οποίος έχει και συντονιστικό ρόλο.
Από την ανάληψη εκ μέρους του ΟΚΥπΥ, είπε, τροχοδρομήθηκαν και είναι στον προϋπολογισμό του 2022 έργα που αφορούν γενικές ανακαινίσεις και επεκτάσεις, ενώ κατά τα τελευταία δύο χρόνια έχουν τροχοδρομηθεί έργα αξίας 8 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ.
Ως Δημοκρατικώς Συναγερμός, είπε, «είμαστε και έτοιμοι και διατεθειμένοι να συζητήσουμε για την αυτονόμηση των Γενικών Νοσοκομείων μας νοουμένου όμως ότι η αυτονόμηση τους θα καταστεί πιο ευέλικτη, πιο λειτουργικά, πιο αποδοτικά και πως θα είναι πραγματικά προς όφελος του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Βαλεντίνος Φακοντής επεσήμανε ότι η διοικητική περιφέρεια Πάφου-Λεμεσού, «είναι μια υπερτροφική, ογκώδης κατάσταση που καταλαμβάνει τον μισό χάρτη των ελεύθερων περιοχών», αφού ξεκινά από την Κυπερούντα, καλύπτει τη Λεμεσό, την Πάφο, την Πόλη Χρυσοχόους και αγγίζει μέχρι και την Τηλλυρία.
«Θεωρούμε ότι μια εκτελεστική διεύθυνση για όλα τα πιο πάνω νοσοκομεία της περιφέρειας είναι πρακτικά αδύνατο να είναι πλήρως αποδοτική, αφού υπάρχουν αντικειμενικές και πρακτικές δυσκολίες, εξαιτίας της μεγάλης απόστασης και του μεγάλου μεγέθους της διοικητικής περιφέρειας Πάφου-Λεμεσού», είπε. Με στόχο να υπάρχει ευελιξία, καλύτερη οργάνωση, ανάπτυξη και προγραμματισμός για τις επαρχιακές ανάγκες της Πάφου, πρόσθεσε, «πιστεύουμε ότι η επαρχία Πάφου πρέπει να αποκτήσει τη δική της διοικητική και εκτελεστική αυτοτέλεια με επαρκή στελέχωση που να καλύπτει τις ανάγκες της επαρχίας και πόλης Πάφου».
Τόνισε ότι οι κάτοικοι της Πάφου δικαιούνται να λαμβάνουν ποιοτικές και ισάξιες υπηρεσίες υγείας με τους υπόλοιπους πολίτες της Κύπρου.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι οι διαβεβαιώσεις του ΟΚΥπΥ κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ότι όλα κυλούν ομαλά στο Νοσοκομείο της Πάφου, και ότι, επί της ουσίας, δεν υπάρχουν προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής, ούτε υποστελέχωσης σε ιατρικό, παραϊατρικό προσωπικό, δεν πείθουν κανένα.
«Εμείς ζητούμε το Νοσοκομείο Πάφου να μην είναι δορυφόρος του Νοσοκομείου Λεμεσού. Ζητούμε διοικητική αυτονομία και αυτό πρέπει άπαντες να το αντιληφθούν, είπε.
Είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας εκτελεστικός διευθυντής που να εδρεύει στη Λεμεσό και να διοικεί τα Νοσοκομεία Πάφου και Πόλης Χρυσοχόους εξ’ αποστάσεως.
Εξέφρασε επίσης λύπη, γιατί, όπως είπε, ο ΔΗΣΥ δεν έχει ξεκάθαρη θέση για τη διοικητική αυτονομία του Νοσοκομείου Πάφου. «Πιστεύαμε ότι θα στήριζαν τη συγκεκριμένη πρόταση όμως δυστυχώς δεν είχαμε την ανάλογη στήριξη», είπε.
Ο κ. Σαββίδης είπε ότι το Νοσοκομείο Πάφου πρέπει να βελτιωθεί, αλλά αυτό θα γίνει μόνο με τη διοικητική του αυτονομία.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, είπε ότι συζήτησαν για πολλοστή φορά στην Επιτροπή, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα νοσηλευτήρια της επαρχίας Πάφου.
Αναμφίβολα, είπε, το ζήτημα της διοικητικής αυτονομίας επηρεάζει σημαντικά στην άμεση επίλυση των προβλημάτων τα οποία είναι καταγραμμένα εδώ και χρόνια, ενώ η πανδημία έχει αναδείξει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα αυτά. «Το ζήτημα που παραμένει και αναμένουμε από πλευράς αρμοδίων υπηρεσιών είναι η επίλυση τους», είπε.
Είπε ακόμα, ότι η αυτονομία των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι κάτι που πάρα πολλές φορές η ΕΔΕΚ έχει πει ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί της λειτουργίας του ΓεΣΥ, αλλά, παρόλα αυτά, όχι μόνο στην επαρχία Πάφου αλλά γενικά σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, η κατάσταση επηρεάζει άμεσα τους πολίτες και δυστυχώς οι παρεχόμενες υπηρεσίας δεν φαίνεται να είναι στο βαθμό που ανέμεναν κατά την εισαγωγή του ΓεΣΥ.
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, αυτό που αναμένουν είναι να δοθούν απαντήσεις στα εδώ και χρόνια καταγεγραμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και Πόλεως Χρυσοχούς και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ΟΚΥπΥ θα δώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την επίλυσή τους.