Ο φάκελος «χαλλούμι» υποβλήθηκε το 2014. Μετά από διάφορες περιπέτειες, καταφέραμε τον Οκτώμβριο του 2021 να κατοχυρώσουμε το χαλλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ΠΟΠ.
Από το 2014 ζητήσαμε μεταβατική περίοδο 10 χρόνια για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες γάλακτος από την εγχώρια παραγωγή, όπως απαιτεί η συμφωνία ΠΟΠ. Με ποσόστωση: 51% αιγοπρόβειο γάλα και 49% αγελαδινό.
Τέσσερεις μήνες μετά την κατοχύρωση του ως προϊόν ΠΟΠ, βλέπουμε την κυβέρνηση να προσπαθεί να αλλοιώσει την φιλοσοφία και το ισοζύγιο 51-49% με τη δικαιολογία ότι δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες σε γάλα. Αυτό πώς προέκυψε τώρα;
Για οκτώ χρόνια η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα το ουσιαστικό για να στηρίξει τον κλάδο της κτηνοτροφίας και να διασφαλίσει έτσι την ποσόστωση που η ίδια συμφώνησε.
Έχει μείνει στο παρά 5 και αντί να προσπαθήσει μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια να δώσει κίνητρα και εργαλεία στους κτηνοτρόφους, ψάχνει την εύκολη λύση για αλλαγή της ποσόστωσης με το αγελαδινό να υπερισχύει το αιγοπρόβειου γάλακτος.
Το Υπουργείο Γεωργίας συζητά αλχημείες με πολύ μεγαλύτερη ποσόστωση αγελαδινού σε σχέση με το αιγοπρόβειο, κάτι που αλλάζει την όλη φιλοσοφία του ΠΟΠ.
Η ουσία του θέματος: αντί να δούμε πως στηρίζουμε τη συμφωνηθεία ποσόστωση, μέσα σε 4 μήνες πάμε να αλλοιώσουμε την συμφωνία και να την βάλουμε σε περιπέτειες. Αυτή η κυβέρνηση, όπως και στα υπόλοιπα μείζονος σημασίας ζητήματα, δεν έκανε τίποτε στην ώρα του. Για εννιά χρόνια αδιαφορούσε .
Τώρα ψάχνει άλλες λύσεις με άγνωστες συνέπειες για την κυπριακή οικονομία και το εθνικό μας προϊόν.