Στο μέρος που η πύρινη λαίλαπα άφησε στάχτη και αποκαΐδια, σε κάθε πνεύμονα πρασίνου στο Δάσος της Πυκνής, ο Δήμος Πέγειας με πρωτοβουλία των Νέων Πέγειας και σε συνεργασία του Τμήματος Δασών , της Ομάδας “100,000 tress in Pafos” και της Επαρχιακής Επιτροπής των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, προχώρησαν σε δεντροφύτευση του Δάσους της Πυκνής.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Ανδρέας Χριστοδούλου δημοτικός σύμβουλος στο Δ. Πέγειας εκ μέρους του Δ. Πέγειας ανέφερε” είμαστε με ιδιαίτερη χαρά που βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην αναδάσωση μέρους του Δάσους της Πυκνής που έχει καταστραφεί πριν από μερικά χρόνια από πυρκαγιά “. Πρόσθεσε, πως η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια σειρά από τις πολλές περιβαλλοντικές εκδηλώσεις που ο Δήμος Πέγειας έχει προγραμματίσει για το έτος 2022 .
Ανακοίνωσε πως η επόμενη εκδήλωση προγραμματίζεται στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Πέγειας που αποτελεί μέρος της χερσονήσου του Ακάμα. Είπε ακόμη, πως ο Δήμος Πέγειας πάντοτε επιδείκνυε ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στα περιβαλλοντικά θέματα, σημειώνοντας πως αυτό το έχει αποδείξει από τις περιβαλλοντικές εκδηλώσεις που διοργανώνει, κατά διαστήματα. Επεσήμανε επίσης πως ως Δήμος Πέγειας θα συνεχίσουν το περιβαλλοντικό έργο γιατί σημείωσε “το περιβάλλον είναι το μέλλον μας. Ο Δήμος Πέγειας συνέχισε, είναι ο μοναδικός και μεγαλύτερος Δήμος ο οποίος συνορεύει με το Εθνικό Πάρκο του Ακάμα, είναι ο πιο εύρωστος οικονομικά Δήμος της επαρχίας και θα φιλοξενεί στα Δημοτικά του όρια την μια από τις δυο μεγαλύτερες εισόδους στο εθνικό πάρκο Ακάμα.
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδούλου, η συμμετοχή του στον νέο Δήμο που θα αποτελείται από κοινότητες του Ακάμα είναι επιβεβλημένη. Επεσήμανε ακόμη, πως ο Δήμος Πέγειας σε συνεργασία με τις άλλες κοινότητες μπορεί να στηρίξει οικονομικά το νέο αυτό εγχείρημα, να διοχετεύσει τεχνογνωσία, να υποστηρίξει διοικητικά, υπηρεσιακά αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό τον νέο Δήμο, συμπλήρωσε .Ευχαρίστησε τέλος όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης .
Σημείο συνάντησης ήταν ο εκδρομικός χώρος Πυκνής, ενώ στην δεντροφύτευση συμμετείχαν και παιδιά που παίρνοντας εργαλεία φύτευσης όπως τσάππες, φτυάρια, και κούσπους συμμετείχαν στην προσπάθεια αναδάσωσης της περιοχής.
Ο Φειδίας Χαραλάμπους Ανώτερος Δασικός Λειτουργός στον Ακάμα ανέφερε πως περισσότερα από 200 νέα δασικά φυτά φυτεύτηκαν σε διάφορα σημεία του Δάσους της Πυκνής. Είπε ακόμη πως ο εθελοντισμός έχει μέλλον στον τόπο μας και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους συντελεστές αυτής της εκδήλωσης, γιατί σέβονται το περιβάλλον και τον Ακάμα. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χαραλάμπους για τις συνέπειες της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή πριν επτά χρόνια, ανέφερε πως η καταστροφή στο Δάσος της Πυκνής ήταν μεγάλη, αφού η βλάστηση δεν έχει επανέλθει. Χαρακτηριστικά ανέφερε, πως θα περάσουν αρκετά χρόνια για να επανέλθουμε εκεί που ήμασταν.
Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου πρώην Αν. Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο και βουλευτής των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ανέφερε πως ο σκοπός της παρουσίας τους έχει να κάνει με την προσπάθεια αναδάσωσης αυτής της περιοχής η οποία έχει καεί. Έμεινε είπε, για κάποια χρόνια για να επανέλθει το Δάσος και τώρα συμμετέχουν στην προσπάθεια εμπλουτισμού του με νέα δε ντρίλια. Όπως ανέφερε η κ. Ατταλίδου η περιοχή είναι περιοχή Νατούρα , προσθέτοντας πως οι Οικολόγοι πρωτοστατούν στο να προστατευτούν οι περιοχές Νατούρα , γιατί αυτό εξήγησε, είναι η προίκα που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.
Μας ενδιαφέρει , συνέχισε, η περιοχή του Ακάμα η περιοχή της Πέγειας και εξού έχουν υποβάλλει πρόταση στην μεταρρύθμιση της ΤΑ, όπως η Πέγεια με τις κοινότητες της Λαόνας να δημιουργήσουν έναν Δήμο, τον Δήμο Ακάμα. Πρόσθεσε επίσης πως με αυτή την εξέλιξη θα εξυπηρετηθούν πολύ καλύτερα και τα συμφέροντα των κατοίκων αλλά θα προστατευθεί και το περιβάλλον για να το παραδώσουν στις επόμενες γενιές, κατέληξε. Σημειώνεται πως οι εθελοντές ήρθαν με τα δικά τους παγουράκια με νερό, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωση πλαστικού και την δημιουργία σκουπιδιών στον χώρο της δεντροφύτευσης.