Παρουσίαση του μοντέλου καραβιού της Κερύνειας πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση στο πλαίσιο για την Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία στην Αγία Μαρίνα- Πόλης Χρυσοχούς.
Την παρουσίαση για το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας του Υπουργείου Γεωργίας, αγροτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Μαρίνα- Πόλης Χρυσοχούς έκανε ο Ιστορικός ερευνητής και επικεφαλής του έργου Κλεάνθης Μουστάκα.
Το έργο ανάδειξε σε πρόσφατη δημοσίευση του ο taxidromos24.com και πρόκειται να κατασκευαστεί και εμπίπτει στην πράσινη συμφωνία της περιοχής Πόλεως Χρυσοχούς που η Ε.Ε. πρόκειται να επιχορηγήσει προς ανάπτυξη των περιοχών.
Ο κ. Μουστάκας εξήγησε με παραστατικό τρόπο πως οι προγονοί μας κατασκεύαζαν τα καράβια , με πιο τρόπο έβαζαν 400 και πλέον αμφορείς στο καράβι , ενώ μέσα από την εμπεριστατωμένη έρευνα του η οποία βρίσκεται ενώπιον του Τμήματος Αρχαιοτήτων , παρουσιάζει την μέθοδο (καμάρα) για φόρτωση του καραβιού και όλη την διαδικασία που ακολουθούσαν για την μεταφορά του φορτιού.
Το ομοίωμα του καραβιού της Κερύνειας μας μεταφέρει , τονίζει, πίσω στην ελληνιστική περίοδο, δηλαδή το 338π.Χ., όπου κόπηκαν τα πεύκα για την κατασκευή του καραβιού της Κερύνειας και στο 288π.Χ. όπου χρονολογούνται τα αμύγδαλα που έχουν βρεθεί μέσα στο καράβι που ενδεχομένως να είχαν κοπεί από τις αμυγδαλιές της Κερύνειας».
Σύμφωνα με τον κ. Μουστάκα , το καράβι είχε μάλλον πλήρωμα τεσσάρων ατόμων αφού τα σκεύη που βρέθηκαν στο αρχαίο ναυάγιο ήταν τέσσερα μικρά πιάτα, τέσσερεις ‘κάνθαροι’ για πόση νερού, τέσσερα δοχεία λαδιού και απομεινάρια από τέσσερα ξύλινα κουτάλια. Το καράβι ήταν εμπορικό και όταν βούλιαξε κουβαλούσε 404 οξυπύθμενους αμφορείς (Ροδιακοί και Σαμιακοί), κάποιοι από τους οποίους έφεραν σφραγίδες. Επίσης μετέφερε και 29 μυλόπετρες κατασκευασμένες από Αιγιακό ηφαιστειογενές πέτρωμα (από Κω, Νίσυρο κτλ). Οι πέτρες αυτές πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν σαν σαβούρα. Βρέθηκαν επίσης μολύβδινα βαρίδια για δίχτυα, σωροί μόλυβδου και σιδήρου που χρησιμοποιούνταν για επιδιορθώσεις, ένας ξύλινος κόπανος, οκτώ μύτες ακοντίων, επτά χάλκινα νομίσματα.
Στην παρουσίαση βρέθηκαν ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς, κοινοτάρχες της περιοχής, βουλευτές της επαρχίας Πάφου, περιβαλλοντικές οργανώσεις, καλλιτέχνες και πολίτες της περιοχής και εξέφρασαν την υποστήριξη τους στο εγχείρημα που θα δώσει τουριστική προοπτική στην περιοχή.