Το Σωματείο Α.Π.Ο.Π.( Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Πάφου) ιδρύθηκε στις 9.9.53 κατόπιν πρωτοβουλίας αγνών φιλάθλων και παραγόντων της Επαρχίας Πάφου για να συμπληρωθεί ένα κενό που υπήρχε στα αθλητικά δρώμενα της Επαρχίας μας.
Σε σχετικό δελτίο του Πετριδείου Ιδρύματος ο επί σειρά περίπου 60 ετών Γραμματέας του Α.Π.Ο.Π. Γιώργος Στενιώτης αναφέρεται στο ιστορικό του Σωματείου από το 1953, στον ρόλο που διαδραματίζει αλλά και στο γεγονός ότι ένα ποσοστό το 85% των αθλητών τους, καταφέρνουν να κερδίσουν θέση στα Πανεπιστήμια της επιλογής τους μιας και δεν νοιάζονται σημείωσε μόνο να κτίσουν καλούς αθλητές, αλλά και πειθαρχημένους και σωστούς ανθρώπους.
Ο κ. Στενιώτης ανέφερε πως η ίδρυμα του Σωματείου έγινε ύστερα από τον αποκλεισμό του Συλλόγου «Κινύρας» από τις αθλητικές διοργανώσεις με απόφαση της Τοπικής Επιτροπής ΣΕΓΑΣ Κύπρου. Ταυτόχρονα είπε, επανιδρύθηκε από τον Δήμαρχο Πάφου Χριστόδουλο Γαλατόπουλο ο Γυμναστικός Σύλλογος “Κόροιβος” το 1948 ο οποίος πήρε την θέση του “Κινύρα” .
O κ.Στενιώτης σημείωσε πως από το πρώτο έτος ίδρυσης του το Σωματείο Α.Π.Ο.Π. δημιούργησε ποδοσφαιρική ομάδα και γράφτηκε στη δύναμη της ΚΟΠ ως ομάδα Β’ Κατηγορίας με πρώτο προπονητή τον αείμνηστο Χρυσόστομο Χαμπιαουρίδη. Το Γήπεδο συνέχισε, στο οποίο αγωνιζόταν η ομάδα ήταν το Ιακώβειο Στάδιο μέχρι το 1982 το οποίο χρησιμοποιόταν για προπονήσεις και αγώνες και μετά οι αγώνες διεξήγαντο στο Παφιακό Στάδιο. Πρόσθεσε πως το πρωτάθλημα διεξαγόταν βάση περιφερειακού συστήματος Λεμεσού – Πάφου στο οποίο ελάμβαναν μέρος οι ομάδες του Άρη Λεμεσού, η Τουρκική ομάδα Τογάν Τιούρκ Πιρλιγή, ο Ανταίος Λεμεσού, ο Πανελλήνιος Λεμεσού, η Αμαθούς και ο Α.Π.Ο.Π.. Στην ομάδα τόνισε, του Α.Π.Ο.Π. υπήρχαν και αρκετοί Τουρκοκύπριοι όπως ο Ali Salih, Esref Arif, Mehmet Nail, Hasan Ahmet και άλλοι.
Το Σωματείο είπε ο κ. Στενιώτης ύστερα από επίπονες προσπάθειες , κατάφερε το 1966 για πρώτη φορά στη Α’ Κατηγορία και για 19 χρόνια αγωνιζόταν στην Α κατηγορία. Ο υποβιβασμός στη Β Κατηγορία δεν πτόησε τον Α.Π.Ο.Π. και για αρκετές περιόδους ανέβαινε στην Α’ Κατηγορία αλλά και πάλι λόγω οικονομικών δυσκολιών και ανθρωπίνου δυναμικού και πολύ άσχημων γηπεδικών εγκαταστάσεων υποβιβαζόταν στη Β Κατηγορία.
“Συμβολή A.Π.Ο.Π. στον αγώνα της ΕΟΚΑ”
O κ. Στενιώτης ανέφερε πως η ιστορία του ΑΠΟΠ δεν εξαντλείται με τις συγκινήσεις που πρόσφερε στους φιλάθλους στα γήπεδα ( Ποδοσφαιρικός, κλασσικός αθλητισμός κλπ), αλλά και με τη συμβολή του στους Εθνικούς, κοινωνικούς και απελευθερωτικούς αγώνες. Μέλη και αθλητές του Σωματείου μας είπε, “ συμμετείχαν ενεργά στον ένοπλο αγώνα της ΕΟΚΑ και στη μαζική εξέγερση εναντίον της αποικιοκρατίας το 1955 – 59 , πολέμησαν για την αποτροπή της Τουρκικής εισβολής το 1963- 1964 ,αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 και έδωσαν την άνιση μάχη με τον Αττίλα τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974”.
Ακολούθως ο κ. Στενιώτης αναφέρθηκε σε ονόματα ηρώων μελών και αθλητών του Σωματείου όπως του Ευαγόρα Παλληκαρίδη , που ήταν αθλητής του Α.Π.Ο.Π. και απαγχονίστηκε στις 14.3.1957. Ο Ανδρέας Τσέλεπος μέλος του Α.Π.Ο.Π. που έπεσε μαχόμενος στις 14.2.1964 . Ο Δρ. Δημήτρης Μαυρογένης , μέλος του Α.Π.Ο.Π. που έπεσε στις 9.8.64, ο Κωστάκης Πενταλιώτης μέλος του Α.Π.Ο.Π.που έπεσε επίσης στις 9.8.63. Ακόμη ο Πανίκος Παστίδης μέλος του Α.Π.Ο.Π.που έπεσε στις 9.8.64 , ο Παύλος Μιχαηλάς μέλος του Α.Π.Ο.Π. που έπεσε στις 9.8.64 , ο Φειδίας Σοφοκλέους Στόκκος , αθλητής του Α.Π.Ο.Π. που έπεσε στις 15.7.74 , ο Σωτήρης Παπαλαζάρου ποδοσφαιριστής του Α.Π.Ο.Π. που έπεσε στι 20.7.74 και ο Γεώργιος Μ. Σάββα ποδοσφαιριστής του Α.Π.Ο.Π. που έπεσε στις 21.7.74.