Ζημιές με κατολισθήσεις αλλά και όμορφες εικόνες προκάλεσαν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που έπληξαν την επαρχία Πάφου.
Παρά τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν σε κάποιες περιοχές, στην διάρκεια της νύκτας και την συνεχή βροχόπτωση στην υπόλοιπη επαρχία δεν έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα.
Το απόγευμα της Τρίτης υπερχείλισε και το φράγμα του Πωμού συνολικής χωρητικότητας 860 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού ενώ την Κυριακή είχε υπερχειλίσει το φράγμα Αργάκας χωρητικότητας 990 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού. Σημειώνεται πως το φράγμα του Πωμού υπερχείλισε στις 16 Φεβρουαρίου 2021 και την Πρωτοχρονιά του 2020.
Σε δηλώσεις τους κοινοτάρχες περιοχών στην επαρχία Πάφου αναφέρονται στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και στην ανάγκη στήριξης των κοινοτήτων τους από την Πολιτεία.
Η πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Μηλιού Εύα Χρυσάνθου σε δηλώσεις της ανέφερε πως ο φετινός χειμώνας έφερε τις πολυπόθητες βροχές, κατέβηκαν οι ποταμοί της περιοχής και οι εποχιακοί καταρράκτες, αλλά οι αντίξοες καιρικές συνθήκες άφησαν και ζημιές. Στην κοινότητα μας συνέχισε η κ. Χρυσάνθου «είχαμε κατολισθήσεις, ξεχείλισαν τα γεφύρια, ωστόσο συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης ήρθαν στην κοινότητα έκοψαν δρόμους και τοποθέτησαν σήματα για μη διέλευση του κοινού». Η περιοχή μας είναι επικίνδυνη λόγω των κατολισθήσεων, είπε.
Στην κοινότητα, ανέφερε η κ. Χρυσάνθου, θα κληθούν σήμερα Τετάρτη και τα δημόσια έργα, ενώ πριν την είσοδο στην Μηλιού έχει κλείσει μια λωρίδα του δρόμου. Μοναδικές εικόνες ωστόσο, συνέχισε η κοινοτάρχης, κατέγραψε ο καταρράκτης του “Κάττα” στην Μηλιού που είναι εποχιακός.
Αναφερόμενη στην κοινότητα, είπε ότι στην Μηλιού διαμένουν σαράντα μόνιμοι κάτοικοι, μεσήλικες και λίγα παιδιά, καλώντας την Πολιτεία να δώσει κίνητρα για να επιστρέψουν οι νέοι στην κοινότητα.
Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Παναγιάς Σάββας Νικολάου σημείωσε πως η Πολιτεία θα πρέπει να συνυπολογίζει στα επιδόματα που παραχωρούνται στις ορεινές κοινότητες και την απώλεια εισοδημάτων που έχουν οι κάτοικοι εκτός από το αυξημένο κόστος θέρμανσης λόγο της αύξησης των τιμών στο πετρέλαιο και την ηλεκτρική ενέργεια.
Χθες κατά τη διάρκεια της νύχτας εκδηλώθηκε βαριά χιονόπτωση στην Παναγιά και όλα ντύθηκαν στα άσπρα, γι αυτό και οι κάτοικοι περιορίστηκαν στις κατοικίες τους, ανέφερε ο κ. Νικολάου.
Αναφερόμενος στην κοινότητα, είπε ότι στην Παναγιά διαμένουν 370 κάτοικοι εκ των οποίων το 65%- 70% είναι ηλικιωμένοι. Σήμερα Τετάρτη είπε, θα αποφασίσει το Υπουργικό και κάλεσε να αυξηθεί το επίδομα για στήριξη της ορεινής κοινότητας του, και ένταξη της Παναγιάς στο σχέδιο επιδότησης για απομακρυσμένες περιοχές από αστικά κέντρα που είναι πέραν των 40 χιλιομέτρων.
Η Μαρία Φιλίππου κοινοτάρχης του Αγίου Νικολάου ανέφερε πως στην κοινότητα της χιόνισε χτες βράδυ της Τρίτης, ενώ το τσουχτερό κρύο και οι έντονες παρατεταμένες βροχοπτώσεις κατά διαστήματα συνεχίζονται. Σήμερα στην κοινότητα μας είπε, διαμένουν γύρω στους 55 μόνιμοι κατοίκοι εκ των οποίων οι περισσότεροι ηλικιωμένοι και συνταξιούχοι.
Σύμφωνα με την κ. Φιλίππου οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου είναι συνηθισμένοι στο κρύο και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Κάποιοι, πρόσθεσε, περιορίζονται στο τζάκι και στις σόμπες ενώ κάποιοι άλλοι μεταβαίνουν στο καφενείο της κοινότητας.
Εξάλλου χωρίς ρεύμα παρέμειναν για λίγες ώρες χτες χωριά της περιοχής Λαόνας και η Ακουρσός. Συνεργεία της ΑΗΚ ωστόσο προχώρησαν στην άμεση αποκατάσταση της βλάβης .