Με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στον Πολυχώρο «Αττικόν», ο Δήμος Πάφου και η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Κύπρο τίμησαν και γιόρτασαν την Εθνική Επέτειο για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Πολωνίας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε χαιρετισμό από την Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Κύπρο Irena Lichnerowicz – Augustyn, χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Πάφου κ. Φαίδωνα Φαίδωνος, επετειακή μουσική με ακορντεόν από τον μουσικό Zbigniew Irzeński, παραδοσιακούς χορούς της Κύπρου από το συγκρότημα του Λαογραφικού Ομίλου «Κτήμα» και ανοικτή δεξίωση.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Κύπρο Irena Lichnerowicz – Augustyn, απένειμε τιμητική διάκριση στον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος για την προσφορά του με το μετάλλιο Bene – merito που απονέμεται από τον Υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας σε προσωπικότητες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Πολωνία και την στήριξη της Δημοκρατίας της Πολωνίας στο εξωτερικό.
Η κ. Irena Lichnerowicz – Augustyn, αναφέρθηκε στην στενή και παραγωγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πάφου για την στήριξη του προς τον λαό της Πολωνίας που διαμένει στην Πάφο. Αναφέρθηκε στην Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Πολωνίας αλλά και στις πολλές εκδηλώσεις που θα διοργανώσουν μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας που έπληξε την ανθρωπότητα, όπως είπε. Επίσης αναφέρθηκε στις σχέσεις της Πάφου με την πρεσβεία της Πολωνίας στην Κύπρο αλλά και στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Πολωνίας κ. Andrzej Duda στην Πάφο.
Διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι ισχυροί δεσμοί που έχουν διαμορφώσει όλα αυτά τα χρόνια θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν . Η Πολωνία είπε γιορτάζει την Εθνική Ημέρα της Ανεξαρτησίας, σημειώνοντας πως η Πάφος είναι μέρος αυτών των εορτασμών.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάφου αφού ευχαρίστησε την πρέσβειρα εξέφρασε την ισχυρή του δέσμευση να ενισχύσουν τη βοήθειά τους στο έργο της ενιαίας Αρχαιολογικής Αποστολής των δύο κορυφαίων πολωνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
Ήδη, σε στενή συνεργασία με την Επικεφαλή της Πολωνικής Αρχαιολογικής Αποστολής στην Πάφο, Καθηγήτρια Ευδοξία Παπουτσή-Βλαδύκα, και την οικονομική υποστήριξη της κυβέρνησης της Πολωνίας, προωθούν σημείωσε, τη δημιουργία και τη μόνιμη εγκατάσταση στην πόλη μας ενός Πολωνικού Αρχαιολογικού Ερευνητικού Κέντρου. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του, γιατί, όπως εξήγησε, η ίδρυση αυτού του Κέντρου θα συμβάλει στην επέκταση του επιστημονικού έργου της Πολωνικής Αρχαιολογικής Αποστολής καθώς και στην περαιτέρω προβολή του ιστορικού πλούτου της πόλης μας. Ελπίζω σύντομα να βρεθεί κατάλληλο κτίριο ώστε το Κέντρο να ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία του, συμπλήρωσε.
Ακολούθως εξέφρασε την ικανοποίηση του που η εκδήλωση που διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Κύπρο και τον Δήμο Πάφου πραγματοποιείται στην Πάφο, υποδηλώνοντας, όπως είπε, έτσι τη στενή και παραγωγική συνεργασία μεταξύ των χωρών.
Οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας είναι ιδιαίτερα στενές και παραγωγικές ως μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.
Ο κ. Φαίδωνος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Πολωνίας κ. Andrzej Duda στην Κύπρο που αποδεικνύει , όπως είπε, τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών μας σε όλα τα επίπεδα. Πρόσθεσε ωστόσο πως ο ισχυρότερος δεσμός μεταξύ των δύο χωρών μας αντικατοπτρίζεται στη μακροπρόθεσμη σχέση που διατηρεί η Πάφος με την Πολωνία μέσω του πολιτισμού και ειδικότερα της αρχαιολογίας. Αυτός συνέχισε, είναι και ο λόγος που ο Πρόεδρος Andrzej Duda επέλεξε να επισκεφθεί την πόλη μας στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα μας.
Επεσήμανε πως οι συχνές, από το 1965, συνεχιζόμενες πολωνικές αρχαιολογικές αποστολές στη «Νέα Πάφο», την αρχαία πρωτεύουσα της Κύπρου, αποτελούν μια ξεχωριστή πολιτιστική συμβολή με διεθνή αναγνώριση από μια μεγάλη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης σε μια μικρή μεσογειακή χώρα. Οι μεγάλες μορφές Kazimir Mikhalovsky (Καζιμίρ Μικαλόφσκι) και Victor Andrei Dasievsky (Βίκτωρ Αντρέας Νταζέφσκι), που το 1994 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης της πόλης της Πάφου και οι διάδοχοί τους Henrik Meuza (Χένρικ Μέουζα) και Eudoxia Papoutsi, άφησαν μέσω των έργων των αποστολών του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας και του Jagiellonian University της Κρακοβίας, ένα ξεχωριστό αποτύπωμα στη σύγχρονη ιστορία της πόλης μας. Είμαστε ευγνώμονες για αυτή τη μεγάλη προσφορά στην Πάφο.
Επιπλέον, είπε ο Δήμος Πάφου, σε εκτίμηση και αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς της Πολωνικής Αρχαιολογικής Αποστολής, έχει αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τον Δήμο Κρακοβίας. Κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κρακοβία πριν από μερικά χρόνια και τις συναντήσεις που είχε εκεί με τον Δήμαρχο της πόλης, καθηγητή Jacek Maihrovsky (Γιάτσεκ Μαϊχρόβσκι) αποφασίσαν να ενισχύσουν με τις σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων τους προς όφελος του λαού και των χωρών τους, προσθέτοντας πως δυστυχώς, η πανδημία του Covid-19 δεν επέτρεψε την πλήρη υλοποίηση των στόχων τους. Ωστόσο, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα προχωρήσουμε χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση συμπλήρωσε.
Είπε ακόμη στον χαιρετισμό του πως πέρα από αυτές τις σχέσεις, η Πάφος έχει έναν ακόμη λόγο να αναπτύξει και να επεκτείνει τις σχέσεις της με την Πολωνία. Είναι η παρουσία ενός σημαντικού αριθμού Πολωνών υπηκόων, που επέλεξαν την Πάφο για να εγκατασταθούν και να εργαστούν. Είμαι είπε, πολύ χαρούμενος γιατί αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν ενεργό μέρος της τοπικής μας κοινωνίας και είναι πολίτες της Πάφου, συμβάλλοντας με το έργο και την παρουσία τους στην ανάπτυξη της πόλης μας. Τους διαβεβαίωσε ακόμη πως θα είναι στην διάθεσή τους για οτιδήποτε χρειαστούν.
Η είσοδος για το κοινό ήταν ελεύθερη και τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.