Εδώ και εννέα χρόνια διοργανώνει το Πετρίδειο Ίδρυμα το Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό “Χριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη” με τη συμμετοχή δεκάδων ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Αμαλία Πικρίδου, συγγραφέα και εκδότρια, που αποτελεί την “ψυχή” και το “κλειδί” της μεγάλης ετήσιας εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων του εν Διαγωνισμού.
Στον τελευταίο διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ζωή και Τέχνη, βραβεύτηκαν τα καλύτερα, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, έργα λογοτεχνίας, σε τέσσερις κατηγορίες, Παιδική Λογοτεχνία, Διήγημα, Μυθιστόρημα, Θεατρικό.
Στο διήγημα το Α’ Βραβείο εξασφάλισαν «Οι γλάροι» του Βαλκάνη Χρήστου, Αλεξανδρούπολη. Το Β’ Βραβείο « H αρχέγονη πραγματικότητα της νύχτας» της Κιζήλου Κωνσταντίνας, από το Κράθιο Ακράτας Αχαίας και το Γ Βραβείο η «Νεκρόπολη» της Χρυσουλάκη Σελίνας από τη Σητεία Κρήτης.
Επαινο εξασφάλισε το “Νομοσχέδιο” της Πηνελόπης Χριστοπούλου από τη Θεσσαλονίκη, επίσης το «Καπνιστήρι» της Στέλλα Γεωργίου, Δερύνεια, Κύπρος, η «Πολίτικη ιστορία» του Αντώνιου Ευθυμίου, Κυψέλη και ο « Γρηγόρης 7 … ανατροπή» του Μιχάλη Τζανάκη από το Ηράκλειο Κρήτης.
Στο παραμύθι το Α’ Βραβείο εξασφάλισε «Ο αρχιερέας των μάγια» του Κώστα Παπαϊωάννου από τη Λευκωσία. Β’ Βραβείο το « Χρυσοκέντητο μαντίλι» της Έλενας Λιάτου, από τον Άγιο Δημήτριο Αττικής και το Γ’ Βραβείο «Οι δράκοι, οι μάγισσες και μια κοιλάδα» της Έλενας Ρώμπη, από τη Θεσσαλονίκη
Ακόμη επαίνους εξασφάλισαν η Αγγελική Θάνου από τον Βόλο με το «Με λένε ψαράκι», « Ο μύθος του αέρα» της Θωμαή Τσιμερίκα, από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής και « Η τόση Δα», της Μαρίας Καλαντζή, από τη Θεσσαλονίκη.
Στο Μυθιστόρημα το Α Βραβείο «Διαζύγιο Αθήνα – Βιέννη – Σύγχρονο φως στο δράμα του Μάγιερλιγκ» εξασφάλισε η Άννα Μπαρλατζή από την Αθήνα, Β’ Βραβείο «Το τραύμα της απώλειας» της Φάνυς Κουντουριανού – Μανολωπούλου από την Κατερίνη.
Επαίνους εξασφάλισαν η «Σιέστα» της Χριστίνας Δετσαρίδου από την Αλεξανδρούπολη, «Το κρύο μέσα μου» της Αριάνας Ευθυμιάδη από την Αθήνα, και «Ο φύλακας» του Νάκα Αθανάσιου από το Χαλάνδρι.
Στο Θεατρικό, εξασφάλισε Α’ Βραβείο το έργο «Ροζ φυλακή» του Παναγιώτη Ζαφείρη από τα Χανιά, Β΄ Βραβείο «Το θεάρεστο ΟΧΙ» της Μαρίας Λουκάκη, από τον Πειραιά και «Η γυμνή πιανίστα» της Στέλλας Μπελέση, από την Αθήνα.
Ακόμη το Γ΄ Βραβείο εξασφάλισε με το «Σισύφειος άθλος», ο Χρίστος Κουτσοτάσιος, από τη Θεσσαλονίκη, το « Με λένε Κατίνα» της Αποκατανίδου Γιούλη, από την Καβάλα και «Η επανάσταση που ποτέ δεν έγινε» του Μιχάλη Νικολάου, από τη Λεμεσό.
Έπαινοι απονεμήθηκαν στο « ο φως που έκαψε τον Ικαρο» της Ελένης Λατίνα, από το Χαϊδάρι, «Ο ιδανικός ο σιωπηλός παράδεισος» του Άκη Παρισιάδη από την Κατερίνη, «Η έπαυλη της Βενετίας» της Σοφίας Αθανάσογλου από την Καλλιθέα, ο «Χαίροντας Αχέροντας» του Ιωάννη Μαρίνου από τη Θεσσαλονίκη, και το «Syndrome UP» της Αγγελικής Παρδαλίδου από την Αθήνα.
Σύμφωνα με την κ Πικρίδου, ο Διαγωνισμός αφορούσε έργα Κυπρίων και Ελλήνων συγγραφέων, οι οποίοι διαμένουν στην Κύπρο, την Ελλάδα ή το εξωτερικό, ενώ η ημερομηνία της εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων θα ανακοινωθεί αργότερα.
Η κ. Πικρίδου σημειώνει πως τα βραβευμένα έργα εκδίδονται από τις Εκδόσεις Ζωή και Τέχνη και παραδίδονται στους συγγραφείς. Μέρος της έκδοσης δωρίζεται στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου «Χριστόδουλος Γαλατόπουλος» και στην Πετρίδειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Γεροσκήπου. Αναφερόμενη στην ανακοίνωση από τη Διαχειριστική Επιτροπή του Πετριδείου Ιδρύματος των αποτελεσμάτων του Ζ’ Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, σύμφωνα με απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, η κ. Πικρίδου ανέφερε πως το Πετρίδειο Ίδρυμα εκτός από τη μεγάλη ετήσια εκδήλωση που διοργανώνει για την απονομή των βραβείων του Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού “Χριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη”, ενώ υποστηρίζει και άλλες εκδηλώσεις που αφορούν τον τομέα των γραμμάτων. Πρόσθεσε πως η διοργάνωση ενός διαγωνισμού αυτού του μεγέθους και η επιτυχία του αποτελεί προϊόν άψογης συνεργασίας, σοβαρότητας και επαγγελματισμού. Χωρίς τη συμβολή και των δυο μερών δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να υλοποιηθεί, σημείωσε, προσθέτοντας πως ο δικός της ρόλος αφορά, κυρίως το μέρος της προβολής του διαγωνισμού στο εξωτερικό, της έκδοσης των βιβλίων και της παρουσίασης της εκδήλωσης.
Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Πικρίδου ανέφερε πως η Πάφος έχει ήδη αποκτήσει στίγμα στον πανελλήνιο χάρτη των λογοτεχνικών βραβείων κύρους μέσω του διαγωνισμού αυτού και οπωσδήποτε έχει αναβαθμιστεί στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού. Επιπλέον, η προσπάθεια μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους τους συγγραφείς να παρουσιάσουν το έργο τους, το οποίο μπορεί να βραβευτεί και να το έχουν στα χέρια τους εκδομένο κάτι πολύ δύσκολο ειδικά τα τελευταία χρόνια για τους ανθρώπους των γραμμάτων, που και αυτό είναι μια πολύ σημαντική προσφορά προς τη λογοτεχνία, όπως είπε.
Είπε ακόμη πως η συνεργασία της με το Πετρίδειο ξεκίνησε το 2015, ενώ όσον αφορά το ενδιαφέρον του κοινού η κ. Πικρίδου ανέφερε πως τα πανελλήνια λογοτεχνικά βραβεία “Χριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη” έχουν καθιερωθεί πλέον ως βραβεία κύρους μέσω των οποίων προβάλλονται και προωθούνται οι συγγραφείς, οπότε συνέχισε, έχουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό συμμετοχών από συγγραφείς οι οποίοι γράφουν στα Ελληνικά από διάφορες χώρες. Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονομής των βραβείων είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι μας τιμούν με την παρουσία τους συμπλήρωσε.
Σε σχέση με το ενδιαφέρον του κοινού για το βιβλίο και για τον πολιτισμό είπε πως πάντα υπάρχει αυτή η μερίδα των ανθρώπων που λατρεύουν το βιβλίο και το ενδιαφέρον τους παραμένει σταθερό όπως ακόμα ένα μεγάλο μέρος του κοινού που ενδιαφέρεται γενικά για τον πολιτισμό. Φυσικά τα δυο τελευταία χρόνια όπως σε όλους τους τομείς υπάρχει μια πτώση που εκτίμησε ότι με την επιστροφή μας στην κανονικότητα τα πράγματα θα επανέλθουν όπως πριν.
Αναφορικά με την διοργάνωση φέτος του Λογοτεχνικού συμποσίου σημείωσε πως αυτή θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας. Πρόσθεσε πως θα υπάρξει ανακοίνωση μέσα στην νέα χρονιά.