Στην εκτίμηση ότι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν, προέβη ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εθνοφυλάκων και Φίλων Κυριάκος Λάρκου.
Σε δηλώσεις του ο κ. Λάρκου αναφέρθηκε στις διάφορες επισκέψεις του Συνδέσμου σε στρατόπεδα με σκοπό να κρατήσουν τους δεσμούς με το στρατό τα μέλη του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εθνοφυλάκων και Φίλων. Με στόχο είπε, “ να φέρουμε κοντά τους βετεράνους του 74 που υπηρέτησαν στην εθνοφυλακή συνεχίζει την δράση του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εθνοφυλάκων και Φίλων, από το 2009”.
Ο Κυριάκος Λάρκου που κατάγεται από την κατεχόμενη Λύση της επαρχίας Αμμόχωστου μίλησε για τον ρόλο του Παγκύπριου Συνδέσμου Εθνοφυλάκων και Φίλων σημειώνοντας πως στους στόχους , όπως είπε, συγκαταλέγεται , η εξύψωση του φρονήματος του Κυπριακού Ελληνισμού, η εμπέδωση της εμπιστοσύνης αυτού στην Εθνική Φρουρά, η προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού στην Εθνοφυλακή, αλλά και η ηθική και υλική αρωγή προς τους τοπικούς Συνδέσμους Εθνοφυλάκων που με την σειρά τους στηρίζουν τα τοπικά τμήματα Εθνοφυλακής.
Η δράση τους ξεκίνησε από το 2009 με στόχο την γνώση της αλήθειας για το 1974. Ξόδεψε από την τσέπη του για τον Σύνδεσμο αλλά δεν τον ενοχλεί … Ακόμη και σήμερα ξοδεύει από την σύνταξη του, πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε μετά την εθνοφυλακή άλλοι έχουν παραμείνει εθελοντές , άλλοι έχουν αφυπηρετήσει και προσπαθούν να κρατήσουν τους μεταξύ τους δεσμούς , διοργανώνοντας ταξίδια στην Ελλάδα σε στρατόπεδα, σε αεροπορικές βάσεις και σε στρατιωτικούς σχηματισμούς . Ωστόσο, όπως είπε, με την πανδημία τα προγραμματισμένα ταξίδια σε στρατιωτικές βάσεις ακυρώθηκαν. Οι επισκέψεις όμως συνεχίστηκαν στην Κύπρο, σε διάφορα στρατόπεδα κατόπιν σχετικής άδειας από το Υπουργείο Άμυνας, όπως στην αεροπορική βάση Ανδρέα Παπανδρέου στην Πάφο, και στην 33η Μοίρα Καταδρομών.
Αναφερόμενος στην 33η Μοίρα Καταδρομών τόνισε πως υπάρχει ένα μνημείο που έχουν σκοτωθεί 62 λοκατζήδες το 74 και προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να ολοκληρώσουν την ανέγερση του, κόστους 1.500 ευρώ. Προσπαθούμε συνέχισε, σαν Σύνδεσμος να συγκεντρώσουμε χρήματα προς αυτό το σκοπό. Στόχος μας είπε ο κ. Λάρκου είναι να θυμούνται και οι κατοπινοί, αυτούς τους ανθρώπους που έδωσαν την ζωή τους για αυτό τον τόπο. Πρόσθεσε πως ως Σύνδεσμος Εθνοφυλακών έχουν στοιχεία για το τι έχει συμβεί με τους αερομεταφερόμενους λοκατζήδες που ήρθαν από την Σούδα της Κρήτης την 20η – 21η Ιουλίου 1974 . Δυστυχώς σημείωσε δεν αναγνωρίστηκε αυτή η αποστολή. Είπε ακόμη πως κατά την επίσκεψη τους στην 33η Μοίρα Καταδρομών τους άφησαν να κάνουν βολή με πολύ σύγχρονα όπλα και πολύ σύγχρονες εγκαταστάσεις. Επίσης επισκεφτήκαν την Ναυτική Βάση στο Μαρί.
Ο ίδιος ανέφερε πως έχει ζήσει έντονα το 74 , αφού στην 1η φάση του πολέμου βρέθηκε στον Γερόλακκο Ελδύκ – Τουρδίκ , ήταν τα γεγονότα που έχουν ριζώσει μέσα του. Βίωσα είπε, την αδικία από πρώτο χέρι με ανθρώπους τους οποίους εμπιστεύθηκα … Έλληνες αξιωματικούς.
Επεσήμανε πως λόγω της πανδημίας οι επισκέψεις τους χωρίζονται σε δύο ομάδες και σε ανοικτό χώρο λαμβάνοντας όλα τα μέτρα σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας . Τα μέλη του Συνδέσμου συνέχισε, είναι από όλη την Κύπρο, την Πάφο, την Κακοπετριά , τα περίχωρα της Λευκωσίας, τη Λάρνακα. Το ενδιαφέρον τους είναι έντονο , διψούν να μάθουν τι μπορεί να γίνει περαιτέρω. Στις τελευταίες επισκέψεις είχαν μάλιστα και δύο ιερωμένους έναν αρχιμανδρίτη και έναν ιερέα. Τον παπασάββα από τα Κούκλια και τον πάτερ Νεόφυτο από την Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου. Ακολούθως αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις που έχει με το Υπουργείο Άμυνας αλλά και στις δράσεις που προγραμματίζουν για το 2022.
Ενδεικτικά σημείωσε πως προγραμματίζουν επίσκεψη στην Ελλάδα που θα είναι διάρκειας μιας εβδομάδας με σταθμούς την Θεσσαλονίκη, την Καστοριά, την Έδεσσα, τα Ιωάννινα και με επίσκεψη στην Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών , και στο νησί του Αλί Πασά. Ακόμη στην Έδεσσα υπάρχει ένα στρατόπεδο αρμάτων που τους δέχτηκε ενώ οι αεροπορικές βάσεις Βόλου και Λάρισας δεν τους απήντησαν ακόμα.
Εκτίμησε πως ο χειρότερος τραυματισμός δεν είναι ο σωματικός αλλά ο ψυχικός αλλά και ότι ταμέλη του Συνδέσμου το μόνο που ζητούν είναι η ηθική αναγνώριση.
Ο κ. Λάρκου αναφέρθηκε και στην πρόσκληση που έχουν δεχτεί για να παραστούν στην επίσημη τελετή επαναπατρισμού λειψάνων επτά Ελλαδικών ηρωικών πεσόντων κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974 που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου στις 10:00 στον Ιερό Ναό της Θεού Σοφίας στο Στρόβολο και την Ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς.
Οι επτά πεσόντες είναι, όπως είπε, ο Σχης( ΜΧ) Γιαννακόπουλος Νικόλαος Δημητρίου, Σχης( ΠΖ) Κόκας Κωνσταντίνος Παναγιώτη, Εφ. Ανθστης (ΠΖ) Καραγκούνης Χαράλαμπος Πέτρου, Εφ. Ανθστης (ΕΜ) Θανόπουλος Δημήτριος Ιωάννη, Εφ Ανθστης(ΠΖ) Βελώντας Δημήτριος Επαμεινώνδα, Εφ. Ανθστης (ΠΖ) Κουκούλης Θωμάς Ιωάννη και Εφ. Ανθστης (ΚΔ) Δοϊτσίδης Χριστόδουλος Παναγιώτη.
Ο Κυριάκος Λάρκος εκτιμά ότι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν και σημείωσε πως ο καθένας μας πρέπει να προσαρμόζεται γιατί διαφορετικά χάνεις ότι έχεις κατέληξε…