H συνεργασία σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο και η εφαρμογή όσων αποφασίζονται σε διάφορα φόρα είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, υπογράμμισαν ομιλητές στο 2ο διήμερο διεθνές συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, που άρχισε το πρωί της Τετάρτης στην Πάφο.
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) το οποίο το συνδιοργανώνει, Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας είπε ότι η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της ανθρωπότητας και ο λόγος που σήμερα είμαστε εδώ και σε λίγες μέρες στη Γλασκόβη για την COP26, είναι γιατί επιβάλλεται να δράσουμε άμεσα.
Ανέφερε ότι στη Γλασκόβη θα εκτιμηθεί η παγκόσμια κατάσταση και θα επιτευχθεί συμφωνία για τα επόμενα χρόνια.
Ο Καθηγητής Παπανικόλας που είναι και σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα κλιματικής αλλαγής, ανέφερε ότι η περιοχή μας είναι ένα θερμό σημείο σε ότι αφορά την κλιματική κρίση και ότι οι κλιματικές επιπτώσεις θα εκδηλωθούν με τεράστιο εύρος, επηρεάζοντας μισό δισεκατομμύριο κατοίκους.
Ο Καθ. Παπανικόλας είπε ότι τους τελευταίους 24 μήνες 240 επιστήμονες και ειδικοί έχουν καταλήξει σε μια εργαλειοθήκη λύσεων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον μετριασμό της κρίσης και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της, και επαφίεται στις κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής να τις εφαρμόσουν.
Ανέφερε ότι το σημερινό συνέδριο είναι ορόσημο και ότι αναμένεται η υπουργική διάσκεψη για διαμόρφωση του σχεδίου δράσης και σε ένα χρόνο από τώρα η σύνοδος κορυφής με επικεφαλής την κυπριακή κυβέρνηση ώστε το σχέδιο δράσης να ξεκινήσει να γίνεται πράξη. Τόνισε ότι η κλιματική κρίση είναι μια μάχη που πρέπει να κερδίσουμε γρήγορα για να αποτρέψουμε την καταστροφή.
Τι κάνει η ΕΕ
Ο Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία Virginijus Sinkevičius, σε διαδικτυακό χαιρετισμό ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι πραγματικές στην Κύπρο και σε ολόκληρη την περιοχή και οι προκλήσεις είναι τεράστιες.
Ο Επίτροπος είπε ότι το λεγόμενο “hotspot” της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής είναι ιδιαίτερα ευάλωτο και αν δεν ενεργήσουμε τώρα οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι αργά, αλλά όχι πολύ αργά» και αναφέρθηκε στις ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αντιμετώπιση της κατάστασης.
Μίλησε για τις πολιτικές και στρατηγικές για τις θάλασσες και το νερό, τους υδάτινους πόρους και το θαλάσσιο περιβάλλον γενικότερα αλλά και για αποκατάσταση των οικολογικών συστημάτων. Ο Επίτροπος Sinkevičius ανέφερε ότι παράκτιες περιοχές με τουριστικό προϊόν αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ενώ λόγω πυκνότητας των πληθυσμών και προβλημάτων στην γεωργία, μεγάλα πλήθη κατοίκων αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. Αναφέρθηκε ακόμη στο πλάνο για μηδενικούς ρύπους.
Ο Επίτροπος επαίνεσε την πρωτοβουλία της Κύπρου λέγοντας ότι η Κύπρος έχει τεράστια τεχνογνωσία, επιστημονική γνώση και άριστες σχέσεις με τους γείτονές της και το σημερινό συνέδριο και η πρωτοβουλία της Λευκωσίας αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας για κοινό σχέδιο δράσης.
Συγκρούσεις για το νερό, μετακινήσεις πληθυσμών το μήνυμα της Ιορδανίας
Στο δικό του διαδικτυακό χαιρετισμό ο Πρίγκιπας el Talal της Ιορδανίας ανέφερε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις είναι πολύ σημαντικές για την περιοχή μας που ζει τις δραματικές συνέπειες της κρίσης.
Μίλησε για κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, για άνοδο της ανεργίας και προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης νερού. Ανέφερε ότι η χώρα του δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις στον τομέα αυτό και ότι είναι καιρός να αντικρίσουμε την Μεσόγειο ως την θάλασσα με τις λύσεις και την προοπτική, και όχι την θάλασσα του θανάτου εξαιτίας των μεταναστών και των φοβερών τραγωδιών στο νερό.
Ο Πρίγκιπας el Talal είπε ότι οι βροχοπτώσεις αλλά και η ξηρασία οδήγησαν πληθυσμούς σε μετανάστευση καθώς παρατηρείται απώλεια στις καλλιέργειες και στην ζωική παραγωγή. Τόνισε ότι απαιτείται μια συνεπής και συστηματική πολιτική συνεργασίας και κάλεσε όλους σε σύμπραξη προς όφελος των κατοίκων και των μελλοντικών γενεών.
Κομβικής σημασίας η συνεργασία λέει ο Laurent Fabius
Ο Laurent Fabius, πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας και νυν Πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου σε διαδικτυακό χαιρετισμό ανέφερε ότι το συνέδριο στην Κύπρο ενόψει και της Διάσκεψης της Γλασκόβης για το κλίμα τον Νοέμβριο είναι εξαιρετικής σημασίας, σημειώνοντας πως αναμένεται ότι στη Γλασκόβη όλες οι χώρες θα υποβάλουν τα σχέδια δράσης τους.
Είπε ότι ο στόχος της χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων κρατών κυλά ομαλά αλλά η χρηματοδότηση δεν είναι αρκετή και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Μίλησε για την αναγκαιότητα οικολογικής μετάβασης αυτών των χωρών, τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να κατανοήσουμε την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.
Ο κ. Fabius ανέφερε ότι αυτό το καλοκαίρι ολόκληρη η περιοχή έζησε ακραίες καταστάσεις με πλημμύρες, ξηρασίες, καταστροφικές πυρκαγιές και ψηλές θερμοκρασίες έως και 50 βαθμούς Κελσίου. Όλα αυτά, είπε, συν η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι μια παρούσα πραγματικότητα και όλες αυτές οι καταστροφές συνδέονται με ανθρώπινες δραστηριότητες.
Αναφέρθηκε στην άνοδο της θερμοκρασίας για την περιοχή της Μεσογείου σε επίπεδα ψηλότερα από το μέσο όρο για τον πλανήτη, λέγοντας ότι αυτή η κατάσταση επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής μας, την οικονομία, την υγεία των ανθρώπων, τη σταθερότητα, την διαβίωση και ίσως είναι και η ρίζα για μελλοντικές συγκρούσεις.
Ο Γάλλος αξιωματούχος τόνισε και την σημασία της εκπαίδευσης και την κινητοποίηση των νέων που χρειάζονται τα εργαλεία για να δράσουν και μπορούν να κινητοποιήσουν τους γονείς και τους παππούδες τους.
Μετά τις εισαγωγικές ομιλίες ακολουθούν, καθ όλη τη διάρκεια της μέρας, πάνελς με συγκεκριμένες θεματικές όπως η αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο, η μετακίνηση πληθυσμών, οι οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, οι εκπομπές ρύπων, η γεωργία και η τροφική αλυσίδα και άλλ