Τα εγκαίνια των κτηρίων του Κοινοτικού Συμβουλίου Δρούσειας τέλεσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα, την παραχώρηση στην Κοινότητα οικονομικής βοήθειας 20 χιλιάδων ευρώ.
Ακολούθως, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε χαιρετισμό του στην τελετή των εγκαινίων, αναλόγως των δυνατοτήτων του Κράτους, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παραχώρησης επιπρόσθετης βοήθειας.
Σημείωσε ακόμη πως πέραν της ετήσιας κρατικής χορηγίας του ποσού των 30 χιλιάδων ευρώ που λαμβάνει η κοινότητα της Δρούσειας, σύντομα θα προωθηθεί και η ανάπλαση του πυρήνα της κοινότητος, ένα έργο το οποίο θα είναι συνεχιζόμενο, με στόχο την ολοκλήρωση του μέχρι τις αρχές του 2020, το κόστος του οποίου αναμένεται να ανέλθει περίπου στο ενάμισι εκατομμύριο ευρώ.
Αναφερόμενος στο έργο τα εγκαίνια του οποίου τέλεσε σήμερα, σημείωσε ότι αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των κατοίκων. Το κόστος ανέγερσης ανήλθε περίπου στο 1, 2 εκ. ευρώ εκ των οποίων ποσό 430 χιλιάδων ευρώ καταβλήθηκε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια των ετών 2014 έως 2016, με το υπόλοιπο ποσό να καταβάλλεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο.
Επί του θέματος, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν ύστερα από την παρέμβαση του Κοινοτάρχη Δρούσειας ότι υποχρέωσαν την κοινότητα από την Επαρχιακή Διοίκηση να καταβάλει ένα ποσό ύψους 800 χιλιάδων και δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει κάτω από ποιες συνθήκες έγινε.
Αφού είπε στη συνέχεια ότι από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του έθεσε ψηλά στις προτεραιότητές του την ανασύσταση και αναζωογόνηση της κυπριακής υπαίθρου, με το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων και προγραμμάτων που ευνοούν νέα μοντέλα ανάπτυξης, δράσεων και δικτυώσεων των κοινοτήτων και κατ’ επέκταση της ποιοτικής αναβάθμισης του επιπέδου ζωής σε αυτές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στον εκσυγχρονισμό του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την αύξηση των αρμοδιοτήτων της και ενισχύοντας ως κεντρική εξουσία τις προσπάθειες των τοπικών φορέων, για να σημειώσει ότι παρά το γεγονός ότι «είχαμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε δύσκολες συνθήκες οικονομικής κρίσης, στηρίξαμε όλες εκείνες τις προσπάθειες που είχαν στόχο την ανάπτυξη και την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας».
Τα Κοινοτικά κτίρια, πρόσθεσε, σημείο αναφοράς πλέον για την κοινότητα, συμβάλλοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και συστεγάζοντας πρόσθετες με αυτές των κοινοτικών υπηρεσίες, αναμφίβολα θα εμπλουτίσουν το πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν της κοινότητας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις συνθηκών ευημερίας και προόδου, ως επίσης και πνευματικής και πολιτιστικής ακμής, τόσο για την κοινότητα όσο και τη γύρω περιοχή.
“Η ενσωμάτωση στον κτιριακό σχεδιασμό του Κοινοτικού Συμβουλίου, τόσο του Περιφερειακού Μουσείου Αγροτικής Ζώης Ακάμα όσο και του Εκπαιδευτικού Κέντρου, το ανάγουν”, πρόσθεσε o Πρόεδρος, “σε ένα επισκέψιμο πολυχώρο Αγροτικής Ιστορίας και Πολιτισμού, ο οποίος αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τις πτυχές της αγροτικής ζωής και της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής του Ακάμα, προστατεύοντας και αξιοποιώντας παράλληλα όλα εκείνα τα στοιχεία που φωτίζουν την ιστορική παράδοση του τόπου, καθώς και την κληρονομιά των προγόνων μας”.
Διαθέτοντας συνέχισε, όλες τις προϋποθέσεις και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να συνδεθούν και να συμπεριληφθούν στις εκπαιδευτικές δράσεις που αναπτύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στο πλαίσιο της μουσειακής αγωγής, στα προγράμματα διαδρομών που πραγματοποιεί ο ΚΟΤ, αλλά και σε συνδυασμό με την υπάρχουσα συνεργασία του Κοινοτικού Συμβουλίου με την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ενέργειας, το Μουσείο και το Εκπαιδευτικό Κέντρο θα καταστούν πόλος έλξης ευρείας κλίμακας τουριστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Ακολούθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε γεωγραφικής περιοχής ξεχωριστά, η Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις κοινότητες του Ακάμα εφόσον πρόκειται για μια περιοχή με πλούσια περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία. Στο παρόν στάδιο- όπως είπε- ετοιμάζεται το Σχέδιο Περιοχής Ακάμα με τις νέες πολεοδομικές ζώνες που θα σέβεται το περιβάλλον και παράλληλα τον άνθρωπο.
Πρόσθετα, σημείωσε, για τις κοινότητες του Ακάμα υπάρχει ξεχωριστό άρθρο στον Κρατικό Προϋπολογισμό με τίτλο «Ενοποιημένο Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης Ακάμα» με ετήσιο συνολικό ποσό περί τα 2, 4 εκ. ευρώ, που κατανέμεται για την εκτέλεση ώριμων εξωραϊστικών και βελτιωτικών έργων.
Πρόσθεσε πως επιπρόσθετο ποσό για αναπτυξιακά έργα εξασφαλίζεται μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας πως στην πρόσφατη πρόσκληση από την Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών για υποβολή αιτήσεων για προτεινόμενα συγχρηματοδοτούμενα έργα, η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου θα υποβάλει εντός των ημερών για νέα ώριμα έργα, με την αναμενόμενη χρηματοδότηση να ανέρχεται στο ποσό της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ.
Σημείωσε περαιτέρω πως ένα άλλο συστατικό είναι το αναμενόμενο διάταγμα από πλευράς του Υπουργείου Γεωργίας κατόπιν συνεννόησης με το Τμήμα Πολεοδομίας και το Πολεοδομικό Συμβούλιο για τις περιοχές που θεωρούνται ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.
Αυτό, είπε, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της επιτρεπόμενης ανάπτυξης σε αυτές τις περιοχές που δεν θα χαρακτηρίζονται.
Όπως είπε, χθες ήταν με εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εκπονούν μελέτη για την περιοχή Τροόδους και μεταξύ τους ήταν και καθηγητής περιβαλλοντικής ανάπτυξης και έκανε συγκεκριμένες αναφορές για το πόσο εσφαλμένη είναι η εικόνα ότι στις περιοχές Νατούρα δεν επιτρέπεται τάχα ανάπτυξη. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα, ότι στα μέτρα και στις μελέτες θα ζητήσει ώστε να υπάρξει επιτέλους διευκρίνιση και επακριβής μελέτη του τι επιτρέπεται και τι όχι.
«Δεν είμαστε εκείνοι που θα ανακαλύψουμε τον τροχό», είπε, σημειώνοντας πως υπάρχουν χώρες της Ευρώπης που λένε ποια είναι η επιτρεπόμενη ανάπτυξη, πού απαγορεύεται παντελώς η ανάπτυξη.
Επεσήμανε πως θεωρεί αδιανόητο να επιμένουν κάποιοι ότι γνωρίζουν περισσότερα από αυτούς που θέσπισαν τους κανονισμούς και στην συνέχεια ανέφερε πως σύντομα θα έχουμε την υπογραφή του διατάγματος και συγκεκριμένη μελέτη ώστε να ξεπεραστούν, διότι δεν είναι μόνο ο Ακάμας που κηρύσσεται ως Νατούρα.
“Παρατηρείται εμμονή ότι δεν επιτρέπεται ανάπτυξη”, είπε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας πως αυτό είναι κάτι που δεν τους βρίσκει σύμφωνους, “αν υπολογίσετε τις εκτάσεις Νατούρα στην κατεχόμενη γη μας και σωρεία άλλων”, όπως των αρχαιοτήτων και εκεί δικαιολογημένα όταν υπάρχουν αρχαιότητες που πρέπει να προστατευτούν, συμπλήρωσε.
Συνεπώς, είπε, “θα πρέπει να δούμε πώς αξιοποιούμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες και όχι πώς τις κακοποιούμε”.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στα κυριότερα έργα που υλοποιήθηκαν την τελευταία τριετία στην περιοχή, όπως η λιθόστρωση δρόμων Κάθηκα, συνεχιζόμενο έργο έναντι συνολικής δαπάνης 1,1 εκ. ευρώ, η ανάπλαση πυρήνα Ίνειας, συνεχιζόμενο έναντι συνολικής δαπάνης 1,6 εκ. ευρώ, η δημιουργία παρακαμπτηρίου δρόμου Νέου Χωρίου με δαπάνη 950 χιλιάδων ευρώ, η ανέγερση κοινοτικού κτιρίου στην Κρήτου Τέρρα με δαπάνη 105 χιλιάδων ευρώ.
Επίσης σημείωσε, προωθείται έργο λιθόστρωσης κεντρικού δρόμου στην Πάνω Ακουρδάλεια με δαπάνη 65 χιλιάδων ευρώ, τροχοδρομείται η δεύτερη φάση της ανάπλασης πλατείας Π. Αρόδων με ποσό 500 χιλιάδων ευρώ, έγιναν μικρά βελτιωτικά έργα, ύψους περίπου 1.5 εκ. ετησίως, προωθείται η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου των κοινοτικών γραφείων Τέρρας με συνολικό κόστος περί τις 110 χιλιάδες ευρώ, και η διαμόρφωση πλατείας Ίνειας, ύψους 1.5 εκ. ευρώ.
Παράλληλα σημείωσε , σύντομα θα προωθηθούν νέα έργα και πιο συγκεκριμένα, το Μουσείο παλαιοντολογίας και γεωλογίας στις Πάνω Αρόδες, ύψους 500 χιλιάδων ευρώ, η ανάπλαση πυρήνα Νέου Χωρίου, ύψους 850 χιλιάδων ευρώ, η δημιουργία κέντρου ερπετών και αμφιβίων στο Νέο Χωρίο, ύψους 300 χιλιάδων ευρώ, και η δημιουργία μουσείου χελώνας στην Ίνεια, ύψους 377 χιλιάδων ευρώ.
Εκτίμησε τέλος ότι το έργο που εγκαινιάστηκε σήμερα, τα αναπτυξιακά έργα που ολοκληρώθηκαν και μία σειρά άλλων τα οποία δρομολογούνται στην ευρύτερη περιοχή, ως στρατηγική πολιτική της Κυβέρνησης η οποία αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής του Ακάμα, αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην αύξηση της επιχειρηματικότητας και στην επισκεψιμότητα.
ΚΥΠΕ/ taxidromos24.com