Σε ειδική σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου , ο Δήμος Πάφου τίμησε με το Χρυσό Κλειδί της πόλης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πολωνίας κ. Andrzej Duba ο οποίος επισκέφτηκε την Πάφο συνοδευόμενος από την σύζυγο του και την συνοδεία του, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο.
Η τελετή ξεκίνησε με προσφώνηση από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος και την επίδοση του Χρυσού Κλειδιού. Ο Δήμαρχος Πάφου απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πολωνίας είπε πως η επίσκεψη του στην πόλη της Πάφου αποτελεί εξέχουσα τιμή την οποία η Τοπική Αρχή και οι πολίτες της Πάφου αναγνωρίζουν πρεπόντως και ανταποδίδουν τα οφειλόμενα. Αυτό είπε, “που θεωρώ ότι προσδίδει στην επίσκεψη σας στην πόλη μας ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι η χώρα σας, στο υψηλότερο επίπεδο, στέλνει με έγκυρο τρόπο μήνυμα στήριξης των πολωνικών αρχαιολογικών αποστολών οι οποίες για 56 χρόνια διενεργούν ανασκαφές στην αρχαία Πάφο” .Αυτή πρόσθεσε η υψηλού συμβολισμού πράξη, δηλώνει και αποδεικνύει έμπρακτα τις ευαισθησίες του ιδίου, της κυβέρνησης της Πολωνίας αλλά και ολόκληρης της χώρας. Ο Δήμαρχος Πάφου σημείωσε πως είναι κρίσιμο οι θεμελιακές αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού και του Ουμανισμού να καλλιεργηθούν και δυναμώνουν σε αυτές τις χώρες προκειμένου να ανθίσουν η πραγματική πρόοδος και ανάπτυξη. Είπε ακόμη πως με αυτή τη στρατηγική επιλογή θα καταστεί δυνατό η Ευρώπη και οι χώρες μας να προστατευθούν, έμμεσα αλλά αποτελεσματικά, από τα μαζικά κύματα προσφύγων που προκαλούν οι θρησκευτικές και πολιτικές συγκρούσεις αλλά και η οικονομική υπανάπτυξη η οποία ταλανίζει αρκετές από τις χώρες αυτές.
Ο κ. Φαίδωνος σημείωσε πως προσβλέπει ότι διεθνούς εμβέλειας πολωνικές εταιρείες θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν να αναπτύξουν δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή μας, χρησιμοποιώντας ως βάση την Πάφο. Ακολούθως αναφέρθηκε και στον ισχυρό δεσμό μεταξύ της Πάφου και της Πολωνίας που είναι η Αρχαιολογία. Η συνεχιζόμενη είπε, από το 1965 δράση πολωνικών αρχαιολογικών αποστολών στη Νέα Πάφο, την αρχαία πρωτεύουσα της Κύπρου, συνιστά μια ξεχωριστή πολιτιστική συνδρομή με διεθνές εκτόπισμα από μια μεγάλη χώρα της κεντρικής Ευρώπης προς μια μικρή χώρα της Μεσογείου. Πρόσθεσε πως οι μεγάλες μορφές Καζίμιρ Μιχαλόφσκυ και Βίκτορ Αντρέι Ντασιέφσκυ, ο οποίος το 1994 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης της Πάφου και οι συνεχιστές τους Χένρυκ Μέυζα και Ευδοξία Παπουτσή – Βλαντύκα, άφησαν και αφήνουν μέσα από το επίμοχθο έργο των αποστολών του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, και του Γιαγκελόνιου Πανεπιστημίου της Κρακοβίας, ένα ευδιάκριτο αποτύπωμα στη σύγχρονη ιστορία αυτής της μικρής πόλης. Ως Τοπική Αρχή της Πάφου, δηλώνουμε ισχυρά δεσμευμένοι να ενισχύσουμε την αρωγή μας στο έργο της ενοποιημένης Αρχαιολογικής Αποστολής των δύο κορυφαίων πολωνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Πάφου.
Στην συνέχεια ο κ. Φαίδωνος ανέφερε πως σε ειδική απόφαση που λήφθηκε στις στις 27 Σεπτεμβρίου 2021το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάφου αποφάσισε όπως του απονεμηθεί το Χρυσό Κλειδί της Πόλεως Πάφου, “σε ανταπόδοση της τιμής να επισκεφθεί την πόλη της Πάφου, σε αναγνώριση και ανάδειξη του γεγονότος ότι η Δημοκρατία της Πολωνίας και η Κυπριακή Δημοκρατία πιστεύουν στις αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού ως ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε ευγνώμονα αναγνώριση της μεγάλης και μακρόχρονης συμβολής των Αρχαιολογικών Αποστολών του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας και του Γιαγκελλόνιου Πανεπιστημίου της Κρακοβίας στην ανακάλυψη, επιστημονική μελέτη και ανάδειξη αρχαιοτήτων στη Νέα Πάφο με παγκόσμια αξία”.
Ακόμη συμπλήρωσε, σε επισφράγιση των ισχυρών δεσμών Δημοκρατίας της Πολωνίας-Κυπριακής Δημοκρατίας σε διάφορους τομείς και έκφραση της ομόθυμης βούλησης της Τοπικής Αρχής της Πάφου να αναπτύξει σχέσεις αμοιβαίου και ουσιαστικού οφέλους με οργανισμούς και φορείς της Πολωνίας.
Έχω σήμερα την εξαιρετική τιμή, κύριε Πρόεδρε, να σας επιδώσω την ανώτατη τιμητική διάκριση της Τοπικής Αρχής της Πάφου, η οποία συμπυκνώνει την αγάπη και την εκτίμηση του λαού της Πάφου και της Κύπρου προς τη χώρα σας και το λαό της, κατέληξε.
Ο Πρόεδρος της Πολωνίας στην αντιφώνηση του ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πάφου και τον δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πάφου για την επίδοση του Χρυσού Κλειδιού της πόλης. Το εκ λαμβάνω σημείωσε ως μια ένδειξη μεγάλης αγάπης που έχουν οι κάτοικοι της Πάφου προς τους Πολωνούς . Ο κ. Duba ανέφερε πως στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κύπρο ήρθε σε επαφή με πολλούς συμπατριώτες του οι οποίοι του εξέφρασαν την ικανοποίηση τους από την διαμονή τους στην Κύπρο. Όπως ανέφερε τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος του προέρχονται από την Κρακοβία όπου και μεγάλωσαν ενώ λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπως είπε, αποτελεί μια παλαιά πόλη. Κρατώντας συνέχισε, στο χέρια το κλειδί της Πάφου σκύβω το κεφάλι, αφού έχω να κάνε με την κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού .
Πρόσθεσε πως αυτός είναι ο λόγος που η αρχαιολογική πολωνική αποστολή από το 1965 είναι παρούσα συνεχώς στην Πάφο και πως αυτά που θα ανακαλυφθούν ακόμη είναι κάτι ξεχωριστό. Είμαι είπε, “ πολύ ευχαριστημένος που οι Πολωνοί αρχαιολόγοι συμβάλουν στο έργο της ανακάλυψης των αρχαιοτήτων που αποτελούν το θεμέλιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού”. Ο Πρόεδρος της Πολωνίας ανέφερε πως μετά το πέρας της τελετής θα επισκέπτονταν το μέρος όπου διεξάγονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές ώστε να δει πως δουλεύουν οι Πολωνοί αρχαιολόγοι και πως είναι η καθημερινότητα τους.
Ευχαρίστησε ακολούθως τον Δήμαρχο Πάφου για την φιλόξενη στάση απέναντι τους ενώ αναφέρθηκε και στην δημιουργία ερευνητικού κέντρου για την αρχαιολογία που θα ενισχύσει , όπως είπε, την πολωνική αρχαιολογική αποστολή στην Πάφο. Η παρουσία σημείωσε της Πολωνίας και σε αυτό το επίπεδο το επιστημονικό, συνεχώς αυξάνει. Επανέλαβε την αναφορά του Δημάρχου Πάφου ότι στο συνέδριο της Κρακοβίας που πραγματοποιήθηκε το 1364 ένας από τους αρχηγούς των τότε ευρωπαϊκών Βασιλείων που έλαβαν μέρος ήταν ο Πέτρος Α’ της Κύπρου με αποτέλεσμα η γενέτειρα του να μπορεί να θεωρηθεί και ως τόπος – αφετηρία των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Πολωνίας. Ο k. Duba σημείωσε πως η Κρακοβία βρίσκεται στην λίστα της Ουνέσκο και ήταν η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2000.
Κάλεσε επίσης τους συμπατριώτες του να επισκεφτούν την Κύπρο και ιδιαίτερα την Πάφο. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πάφο, ο Πρόεδρος της Πολωνίας επισκέφτηκε ί επίσης τα περίφημα ψηφιδωτά της Πάφου, καθώς και την Αρχαία Αγορά της πόλης όπου διενεργούνται ανασκαφές από την πολωνική αρχαιολογική αποστολή.