Με μεγάλη εκδήλωση υπό τον τίτλο «Κύπρος, Γη Ηρώων», η οποία περιλάμβανε θεατρικά δρώμενα και συναυλία με έργα του Νίκου Παπακλεοβούλου, ο Δήμος Πάφου τίμησε χτες βράδυ την επέτειο για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και τα 61 χρόνια από την Ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, ομιλία από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Πέτρο Παπαπολυβίου και θεατρικά δρώμενα, για τη συμμετοχή των Κυπρίων στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως ο αγώνας της ελευθερίας των Ελλήνων από τον Οθωμανικό ζυγό δεν ήταν ένα εύκολο εγχείρημα. Μόνοι και αβοήθητοι οι εξαθλιωμένοι ραγιάδες ανέλαβαν την απελευθέρωση του Έθνους χωρίς καμία ξένη βοήθεια. Πρόσθεσε πως η Κύπρος είχε τη δική της σημαντική συμβολή στον αγώνα, ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της Φιλικής Εταιρείας για την προετοιμασία του ξεσηκωμού ενώ, όπως είπε, σύμφωνα με εκτιμήσεις σύγχρονων ιστορικών, πολλές εκατοντάδες Κύπριοι, ίσως και χίλιοι, είχαν συμμετάσχει σε διάφορες μάχες της επανάστασης.
Με την εκδήλωση συνέχισε ο κ. Φαίδωνος , ο Δ. Πάφου, συμβάλει στην διατήρηση της συνολικής μνήμης τους Έθνους και ταυτόχρονα τιμά αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας και τα ιδανικά της φυλής. Είναι μέσα σ’ αυτό το πνεύμα ανακοίνωσε, που το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάφου αποφάσισε την ανέγερση ενός Μνημείου αφιερωμένου στα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία για να εκπέμψει προς τη σύγχρονη κοινωνία και ιδιαίτερα προς τη νεολαία , τα κατάλληλα μηνύματα. Ως καταλληλότερος χώρος για την δημιουργία του μνημείου, όπως είπε, έχει επιλεγεί η πλατεία Διονυσίου Σολωμού , αφού στον χώρο αυτό υπάρχει η προτομή του εθνικού μας ποιητή, βρίσκεται επί της οδού 25ης Μαρτίου και είναι ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της πόλης. Επεσήμανε ακόμη πως οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο το Μνημείο να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους. Πρόσθεσε τέλος πως την επετειακή αυτή χρονιά ο Δ. Πάφου τη συνεχίζει με εκδηλώσεις – αφιερώματα στην ελληνική επανάσταση με επόμενο σταθμό τη μεγάλη συναυλία με δωρεάν είσοδο του Διονύση Σαββόπουλου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας την ερχόμενη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στις 08:30 το βράδυ στην πλατεία μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο.
Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου ανέφερε μεταξύ άλλων πως σε μια ομιλία των 10- 12 λεπτών είναι αδύνατο να αναλυθεί η τεράστια σημασία της επανάστασης του 1821 ή το βαρύ χτύπημα για τον τόπο μας των σφαγών της 9ης Ιουλίου που πέρασαν για δεκαετίες όπως είπε, στο συλλογικό υποσυνείδητο . Πάνω από όλα συνέχισε, η επανάσταση του 1821 ο αγώνας για την εθνική απελευθέρωση ως αγώνας εναντίον της τυραννίας ήταν αγώνας προοδευτικός, δημοκρατικός και ριζοσπαστικός , σημειώνοντας πως τα μηνύματα της παραμένουν διαχρονικά και πάντοτε επίκαιρα. Είπε ακόμη πως για την Κύπρο η σημασία του 1821 είναι τεράστια προσθέτοντας πως η επανάσταση του 1821 δεν ήταν επανάσταση του γεωγραφικού διαμερίσματος που ξέρουμε ως Ελλάδα ή ελληνική χερσόνησος, ήταν επανάσταση όλων των Ελλήνων και επομένως των Κυπρίων. Πρόσθεσε ακόμη πως από την άλλη χωρίς το 1821 δεν θα είχε γεννηθεί το 1955 , ο αγώνας της ΕΟΚΑ και η τελευταία επανάσταση της νεοελληνικής ιστορίας.
Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης συναυλία, από τον κύκλο τραγουδιών «ΗΡΩΕΣΣΑ ΚΥΠΡΟΣ, 204 ΠΝΟΕΣ», του Νίκου Παπακλεοβούλου, με ερμηνευτή και σκηνοθέτη τον Χρήστο Κάλλοου. Συμμετείχαν οι ηθοποιοί Νικόλαος Τουρνάκης και Στέφανος Καρυδάκης και τραγούδησαν η Γεωργία Πολυνείκη., Στην ενορχήστρωση , διεύθυνση ορχήστρας ήταν ο Γιώργος Τσοκάνης, στα πλήκτρα η Μαρίνα Τσοκάνη και στο μπουζούκι ο Γιώργος Μπάρλας.
Εκ των συμμετεχόντων η Γεωργία Πολυνείκη με πολλές συμμετοχές και βραβεύσεις στο ενεργητικό της σε δηλώσεις της χαρακτήρισε μεγάλη τιμή για την ίδια να τραγουδήσει και να ερμηνεύσει τραγούδια γραμμένα για τους Ήρωες μας που έδωσαν τη ζωή τους για να έχουμε εμείς την ελευθερία μας. Τέτοιες εκδηλώσεις συνέχισε, με πρωτοβουλία του κυρίου Νίκου Παπακλεοβούλου πρέπει να γίνονται πιο συχνά ώστε εμείς η γενιά που δεν ζήσαμε τα γεγονότα να τα διδαχθούμε και εμείς με τη σειρά μας να τα διδάσκουμε στα παιδιά μας, κατέληξε .
Σημειώνεται πως η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό και τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα Υγειονομικά Πρωτόκολλα.