Ούτε παλάτια ούτε χρυσάφι χρειάζονται οι δημότες της Γεροσκήπου.
Τουλάχιστο αυτό αποδεικνύεται μέσα από τη μακρόχρονη ιστορία του ιστορικού δήμου. H ιστορία των Ιερών Κήπων της Θεάς Αφροδίτης είναι συνυφασμένη με σκληρούς αγώνες για επιβίωση. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά περιηγητή επί Τουρκοκρατίας από επίσκεψη του στη Γεροσκήπου: «Στο συγκεκριμένο χωριό ήταν πολύ εμφανής η επικρατούσα φτώχεια και δυστυχία».
Φτάσαμε στο σήμερα με μεμψιμοιρίες ότι η Γεροσκήπου άξιζε κάτι καλύτερο, για μια ανάσα ελευθερίας από τα βάσανα, για ένα τουλάχιστο ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης. Δεν μένει παρά να γίνεται σύγκριση με τους άλλους δήμους, πού αλλού(;), στην Κύπρο φυσικά, για να αντιληφθεί κάποιος πως η Γεροσκήπου υστερεί σε υποδομές. Και αν για τέτοια έργα χρειάζεται χρήμα, υπάρχει πληθώρα άλλων ενεργειών που μπορούν να γίνουν, με λίγα έξοδα και χωρίς να πρέπει να ακολουθήσει κάποιος χρονοβόρες διαδικασίες για έγκριση ή αδειοδότηση.
Οι ανάγκες του δήμου σε έργα δεν καθορίζονται από επισκέπτες της Γεροσκήπου. Κάθε έργο πρέπει να στοχεύει πρωτίστως το καλώς νοούμενο συμφέρον «όσων ζουν στο δήμο», τη ζωή του δημότη και της οικογένειας του σε όλες της τις εκφάνσεις, είτε αυτό αφορά την υγεία του, τη διασκέδαση του, την εργασία του, τη διακίνηση του, τη μόρφωση του, είτε, συνοψίζοντας, την ίδια την ευτυχία του, για να μπορεί «να τραγουδά τη σπουδαιότητα της ύπαρξης του».
Η προτεραιότητα τίθεται σε ενέργειες που καθιστούν την καθημερινότητα του δημότη πιο ευχάριστη και ασφαλή για τον ίδιο, τα παιδιά και τα εγγόνια του. Δεν είναι μακριά άλλωστε η Ευρώπη για να αντλήσουμε γνώση και να εφαρμόσουμε ιδέες που στην πράξη δοκιμάστηκαν και έλυσαν σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν ευρωπαϊκές πόλεις. Η εσωστρέφεια ουδέποτε βοήθησε τη Γεροσκήπου. Τρέξαμε στο παρελθόν για διδυμοποιήσεις με κάποιους δήμους στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, με στόχο να αντλήσουμε δήθεν γνώση από τη δική τους εμπειρία και να βοηθήσουμε τη Γεροσκήπου. Τι πετύχαμε; Κάποια ταξίδια αναψυχής μήπως; Η Γεροσκήπου εντάσσεται σύντομα στο Δίκτυο Υγειών Πόλεων της Ευρώπης. Η σκληρή δουλειά ουσιαστικά τώρα αρχίζει. Εδώ χρειάζονται άνθρωποι με γνώση και όρεξη που θα μπορούν να παρακολουθήσουν και να επικοινωνήσουν με όλο το φάσμα των «Υγειών» πόλεων της Ευρώπης. Δυστυχώς όμως, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των πόλεων δεν μιλά Ελληνικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ο δήμος Γεροσκήπου, όπως άλλωστε και η μεγάλη πλειοψηφία των άλλων δήμων της Κύπρου βρίσκονται σήμερα σε δεινή οικονομική θέση. Εάν κάθε ψέμα είναι χρέος προς την αλήθεια τότε η Γεροσκήπου χρεοκόπησε πολλές φορές μέχρι σήμερα. Νέα πολιτική ενόψει της λεγόμενης μεταρρύθμισης. Τι περιμένει η Γεροσκήπου τελικά; Να βολεύει μήπως από το υστέρημά της τρεις τέσσερεις δημάρχους με βασιλικούς μισθούς και πριγκηπικές συντάξεις; Να μετρά τα χαμένα έσοδα από τον τουρισμό και να ξεροκαταπίνει αφού «το ταμείον είναι μείον»; Να φλομώνεται ο δημότης με ένα σωρό ψέματα για να τοκίζει την αλήθεια που κατάντησε άπιαστο όνειρο;
Η πολιτική δεν είναι ένα συνεχές δράμα αλλά εφαλτήριο για επίλυση προβλημάτων. Προβλήματα των πολιτών φυσικά και όχι της «πούγγας» των πολιτικών, στο νησί της ανεξέλεγκτης βουλιμίας. Σε τι ελπίζουμε; Μήπως στον επόμενο ηγέτη που θα μας πουλήσει (πάλι) τις αλλοπρόσαλλες ιστορίες των ονείρων του για ΟΡΑΜΑ;
Αντώνης Τρακκίδης, Εκλεγμένος μέχρι και την 31/12/2021 Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου.