Δήλωση Βουλευτή ΔΗΣΥκ. Χαράλαμπου Πάζαρου μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη μελέτη του δημογραφικού προβλήματος – «Πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν από τους αυξανόμενους αριθμούς αιτητών ασύλου».
«Το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα την κυπριακή κοινωνία. Όλοι γνωρίζουμε το βάρος που σηκώνει η χώρα μας εφόσον αναλογικά, η Κύπρος κατέχει την 1η θέση μεταξύ όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους αιτητές ασύλου ν’ αποτελούν το 4% του πληθυσμού μας», αναφέρει σε δήλωση του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη μελέτη του δημογραφικού προβλήματος, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπς Πάζαρος.
«Μέσω του Υπ. Εσωτερικών, λήφθηκαν μέτρα για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών: τροποποιήσαμε το Σύνταγμα και τον Περί Προσφύγων Νόμο, με ευαισθησία σε σχέση με τις ανθρωπιστικές πτυχές και με σεβασμό προς τις διεθνείς συμβάσεις», συμπληρώνει.
«Εντούτοις», συνεχίζει, «πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν από τους αυξανόμενους αριθμούς αιτητών ασύλου οι οποίοι επηρεάζουν πολλές πτυχές της κοινωνίας μας. Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να εκσυγχρονιστεί η σχετική Νομοθεσία, έτσι ώστε να μην προκύπτει εκμετάλλευση της χώρας μας αλλά και για να μην παρατηρείται εκμετάλλευση και εις βάρος των ιδίων των μεταναστών ή να πλουτίζουν ορισμένοι από τα όποια κενά της Νομοθεσίας μας.
Σημειώνει επίσης, πως «είναι αδήριτη ανάγκη η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να λάβει υπόψη της τη μικρή εδαφική έκταση της Κύπρου, τον αντίστοιχα μικρό πληθυσμό της, την αρνητική πρωτιά της χώρας μας στις γεννήσεις, και κυρίως, τη δημογραφική αλλοίωση που ήδη έχει υποστεί το νησί μετά την τούρκικη εισβολή του ΄74.»
«Ως Δημοκρατικός Συναγερμός, αντιμετωπίζουμε υπεύθυνα και με πάσα σοβαρότητα το ζήτημα, σεβόμενοι τις Διεθνείς Συνθήκες, αλλά παράλληλα έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τους Κύπριους πολίτες, την εθνική μας ασφάλεια και να αποτρέψουμε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Η νομοθεσία πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες μας προς επίλυση στο σύνολό τους, των προβλημάτων που προκύπτουν και έχουμε ενώπιόν μας», υπογραμμίζει καταληκτικά.