Ο Γιώργος Σεφέρης ο Σμυρνιός μικρασιάτης πρόσφυγας, κοσμοπολίτης με πλούσιο ευρωπαϊκό πνεύμα τόσο από τις σπουδές στο Παρίσι όσο και από τη μακρά πορεία του ως διπλωμάτης, αγάπησε ιδιαίτερα την Κύπρο, την αγάπησε όσο λίγοι, ιδιαίτερα και ακαριαία, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου σε χαιρετισμό το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση του Λυκείου Κύκκου Α΄, για τα πενήντα χρόνια από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Προδρόμου είπε πως ο Γιώργος Σεφέρης περπάτησε και αγάπησε την Κύπρο, την φωτογράφισε κιόλας, έσκυψε ευλαβικά πάνω στα αρχαιοελληνικά σημάδια της, κάθισε με ευχαρίστηση και στοργή δίπλα στους απλούς ανθρώπους της και είδε στην Κύπρο ως ένα από τα πιο ατόφια κομμάτια του ελληνισμού στο μέσο του 20ου αιώνα.
«Είδε και ύμνησε εκείνο μέσα από το οποίο έρχεστε και προέρχεστε κι εσείς – από μανά, πατέρα, παππού, γιαγιάδες- αλλά και από τον τόπο, τις μυρωδιές το φως, τη μνήμη του τοπίου», ανέφερε.
Ο Υπουργός είπε πως ο μεγάλος Γιώργος Σεφέρης ως άνθρωπος έφυγε , αλλά κρατάμε τη μορφή του.
«Τι να πούμε όμως για τον Σεφέρη και τι να αφήσουμε; Αξίζει να συγκρατήσουμε ότι η σουηδική ακαδημία, τιμώντας τον με το Νόμπελ, εκτός από την προφανέστατη λογοτεχνική αυθεντία του, θέλησε να υπογραμμίσει την ευρύτερη κατάθεση του για να καταγραφεί και να γίνει αντιληπτό ότι ο Σεφέρης και από μόνος του ήταν κάτι σαν το Μανιφέστο για την πνευματική συγκρότηση του ελληνισμού στον 20ο αιώνα», είπε ο Υπουργός.