Παράταση της θητείας των δημοτικών/κοινοτικών συμβουλίων:
Η παρούσα Κυβέρνηση, για τρίτη φορά, επιχειρεί να αναβάλει τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πρόσχημα την εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Τις προηγούμενες δύο φορές, το 2016, λίγους μήνες, πριν από τις δημοτικές/κοινοτικές εκλογές, και ξανά το 2021, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ορθώς, απέρριψαν την πρόταση. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το Υπουργείο Εσωτερικών και η Κυβέρνηση επιδεικνύουν έλλειμμα δημοκρατικής συμπεριφοράς σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Τ.Α.
Το Υπουργείο Εσωτερικών επαναφέρει την πρόταση για παράταση της θητείας, καθώς θεωρεί ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά από τα αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, δε θα επιθυμούν τη διεξαγωγή των δημοτικών/κοινοτικών εκλογών, φοβούμενα μια νέα αποτυχία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούνται να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει δημοκρατία a la carte και να απορρίψουν εκ νέου την αντιδημοκρατική πρόταση της Κυβέρνησης.
Είναι ξεκάθαρο ότι, με την παράταση της θητείας για 2,5 έτη, το Υπουργείο Εσωτερικών και η Κυβέρνηση θέλουν να «επιβραβεύσουν» την πλειονότητα των υφιστάμενων δημάρχων για την «εποικοδομητική» τους στάση στο θέμα της μεταρρύθμισης. Το επιχείρημά ότι οι υφιστάμενοι δήμαρχοι, που ενέκριναν τη μεταρρύθμιση, θα πρέπει να παραμείνουν για να την εφαρμόσουν, στερείται σοβαρότητας, καθώς στον νέο νόμο θα προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία για την εφαρμογή της που υποχρεώνει όλους τους εμπλεκόμενους, εκλελεγμένους και μη, για την πιστή τήρησή της.
Για να επηρεάσει την κοινή γνώμη και να εκβιάσει τα πολιτικά κόμματα, ο Υπουργός Εσωτερικών δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι, από τη μη εφαρμογή της μεταρρύθμισης, τίθενται σε κίνδυνο τα 968 εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Η αλήθεια είναι ότι τα χρήματα αυτά δεν αφορούν όλα τη μεταρρύθμιση της Τ.Α. Μόνο το 13,5% περίπου σχετίζεται με την υλοποίησή της, ήτοι 130 εκατομμύρια ευρώ. Και βεβαίως δε θα απολέσουμε αυτά τα κονδύλια αν γίνουν εκλογές τον Δεκέμβριο! Η παραμονή των υφιστάμενων δημοτικών/κοινοτικών συμβουλίων για επιπρόσθετα 2,5 χρόνια δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση. Η δημοκρατική εντολή που έδωσαν οι ψηφοφόροι έχει νομοθετικά κατοχυρωμένο χρονικό ορίζοντα.
Και κάτι τελευταίο επί της ουσίας της μεταρρύθμισης: αν η νέα Βουλή των Αντιπροσώπων, και πρώτα και κύρια η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, δεν επιφέρει περαιτέρω αλλαγές και βελτιώσεις στα υπό συζήτηση νομοσχέδια, αυτό που τελικά θα “εισπράξουν” οι πολίτες από τη μεταρρύθμιση της Τ.Α., δεν είναι οι δήθεν ισχυροί και βιώσιμοι Δήμοι, αλλά ο περιορισμός της δημοκρατίας, η απομάκρυνσή τους από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, η εδραίωση της γραφειοκρατίας, αλλά και η επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών με αυξημένα δημοτικά τέλη. Για να πετύχει δε η μεταρρύθμιση, απαιτούνται μεγάλες συναινέσεις και ισχυρή νομιμοποίηση (τοπικά δημοψηφίσματα).
Νίκος Παλιός
Πρόεδρος Σχολικής Εφορείας Γεροσκήπου