Αν δεν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η Τουρκία θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το διαπραγματευτικό κενό, ανέφερε την Κυριακή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.
Σε δηλώσεις μετά το πέρας του Ετήσιου Εθνικού Μνημόσυνου του Γεώργιου Κλεάνθους, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας, στον Κάθηκα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι πληροφορίες φέρουν τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερτογάν να προβαίνει σε εξαγγελίες για νέα τετελεσμένα στην περιοχή της Αμμοχώστου, που θα αποτελούν συνέχιση των παραβιάσεων των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού των Ηνωμένων.
Είναι φανερό, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ότι η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την συγκυρία, έτσι όπως δημιουργήθηκε μετά την αποτυχία της διάσκεψης στο Κράν Μοντανά, δηλαδή την απενοχοποίησή της από τον διεθνή παράγοντα και την επίρριψη ευθυνών στις δύο πλευρές για την αποτυχία, δημιουργεί συνεχώς τετελεσμένα, για να επιβαρύνει και να απομακρύνει τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.
Μπροστά σ’ αυτά τα τετελεσμένα που δημιουργεί η Τουρκία, εμείς, είπε “πρώτον ασφαλώς θα πρέπει να προβαίνουμε σε διαβήματα και να απευθυνόμαστε στον διεθνή παράγοντα για να ζητούμε έμπρακτη αλληλεγγύη έτσι ώστε να ανακοπεί αυτή η προσπάθεια της Τουρκίας” αλλά επίσης, συνέχισε “είναι φανερό ότι αν δεν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, η Τουρκία θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το διαπραγματευτικό κενό”.
Είναι για αυτό που καλέσαμε τον Πρόεδρο να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, είπε ο κ. Στεφάνου, σημειώνοντας τη σχετική πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον περασμένο Δεκέμβρη.
Επεσήμανε ακόμη πως το πλεονέκτημα αυτής της πρότασης που του έχουν καταθέσει είναι ότι ουσιαστικά δίνει περιεχόμενο σε αυτό που λέει ο ΓΓ του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και στην τελευταία του έκθεση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δηλαδή , όπως είπε, για αξιοποίηση του παράγοντα του φυσικού αερίου, έτσι ώστε να λειτουργήσει ως καταλύτης για δημιουργία προοπτικών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και λύσης του Κυπριακού.
«Εμείς αυτό προτείνουμε στον Πρόεδρο και την ίδια ώρα και εμείς με τις δικές μας σχέσεις και δυνάμεις που έχουμε στο εξωτερικό προβαίνουμε σε σειρά πρωτοβουλιών για να αντιμετωπιστούν οι όποιες προσπάθειες της Τουρκίας για νέα τετελεσμένα» κατέληξε.
Εξάλλου στον επιμνημόσυνο λόγο του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε πως ο μόνος τρόπος να δικαιωθεί η θυσία αυτών που έδωσαν την ζωή τους για τον τόπου τους και για να μην αφήσουμε το αίμα τους να πάει χαμένο, είναι να καταφέρουμε επιτέλους να απελευθερώσουμε τον τόπο μας.
Με λύση, συνέχισε, που να τερματίζει την τουρκική κατοχή και να επανενώνει τον τόπο και τον λαό στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Είπε εξάλλου ότι η Τουρκία εμφανίζεται πιο προκλητική από ποτέ. «Προωθεί επίσημα πλέον τη λύση δύο κρατών, παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση την κυπριακή ΑΟΖ, προκαλεί με τη δημιουργία τετελεσμένων στην Αμμόχωστο τα οποία παραβιάζουν ψηφίσματα του ΟΗΕ. Όλα αυτά συνέβησαν τα τελευταία χρόνια και αποτελούν αποτέλεσμα του ναυαγίου στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά. Η αποτυχία χρεώθηκε από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στις δύο κυπριακές πλευρές ενώ η Τουρκία έφυγε απενοχοποιημένη» συμπλήρωσε.
Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνησή του «δεν κινήθηκαν ούτε και τότε, δεν κινούνται ούτε και τώρα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Παρακολουθούν και ακολουθούν τις αρνητικές εξελίξεις αντί να δράσουν αποφασιστικά και συγκεκριμένα αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες».
Επεσήμανε τέλος πως μπροστά στην κρισιμότητα των εξελίξεων «επιβάλλεται να δράσουμε, να σπρώξουμε τα πράγματα μπροστά», είπε ότι το ΑΚΕΛ είναι πάντα έτοιμο να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια, ωστόσο, κατέληξε, θα πρέπει να θέλει και ο Πρόεδρος.