Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως ανακοινώθηκε ήδη, έχει θεσπίσει ως ένα νέο θεσμό το βραβείο δημοσιογραφίας «Daphne Caruana Galizia», στη μνήμη της αδικοχαμένης συναδέλφου από τη Μάλτα, η οποία δολοφονήθηκε το 2017, έπειτα από μακρά σειρά παρενοχλήσεων και απειλών που δεχόταν, προκειμένου να σταματήσει τις έρευνες που διεξήγαγε επί ζητημάτων διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος και σκανδάλων.
Το βραβείο, το οποίο μπορούν να διεκδικήσουν επαγγελματίες δημοσιογράφοι ανά την υφήλιο, θα απονεμηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή, για σημαντικά δημοσιογραφικά επιτεύγματα, τα οποία υπερασπίζονται και προάγουν τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 20.000 ευρώ. Στην κριτική επιτροπή για το βραβείο δημοσιογραφίας «Daphne Caruana Galizia» την Ένωση Συντακτών Κύπρου θα εκπροσωπήσει το μέλος του Δ.Σ. της Οργάνωσης Τώνια Σταυρινού.
Τα υποψήφια άρθρα μπορούν να υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας https://daphnejournalismprize.eu/ έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Γίνονται δεκτές υποψηφιότητες από επαγγελματίες δημοσιογράφους και ομάδες δημοσιογράφων από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, αρκεί η δημοσιογραφική εργασία να έχει μεταδοθεί ή δημοσιευθεί σε ΜΜΕ που εδρεύει σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τη σχετική πλατφόρμα.
Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου
13 Ιουλίου, 2021