Εφόσον το προσδόκιμο ζωής στον πλανήτη αυξάνεται, δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να κατανοήσουμε ότι μέρος αυτής της επιτυχίας ανήκει στις φαρμακοβιομηχανίες. Μεταξύ άλλων και για τις έρευνες τους για την παραγωγή εμβολίων.
Οι φαρμακοβιομηχανίες, όπως και κάθε άλλη βιομηχανία, στοχεύουν στο κέρδος, αφού ως γνωστόν δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Άλλωστε είναι καλά γνωστό σε επιστημονικούς κύκλους, ότι το ποσοστό επιτυχίας για τέτοιου είδους έρευνες κυμαίνεται μόνο μεταξύ 30 και 50%. Με άλλα λόγια, πολλές έρευνες καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έξοδα, γιατί, αν μην τι άλλο, οι έρευνες απαιτούν ακριβό εξοπλισμό και οι ερευνητές έχουν την «απαίτηση» να πληρώνονται!
Τι χρήματα χρειάζονται και πόσος χρόνος απαιτείται άραγε για να γίνει μια έρευνα παραγωγής ενός εμβολίου; Συνήθως, για τέτοιας φύσης έρευνες δεν είναι υπερβολή το ποσό των 100-200 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε ό,τι αφορά όμως το χρόνο που απαιτείται, εκεί τα περιθώρια είναι συνήθως συγκεκριμένα και κινούνται στα τρία έως πέντε χρόνια. Αυτό, υπό κανονικές συνθήκες. Σε πολύ γενικές γραμμές, τέτοιες έρευνες περιλαμβάνουν:
-πρόταση για την έρευνα,
-στήριξη της έρευνας μέσω προκαταρκτικών αποτελεσμάτων,
-στήριξη από άλλους επιστήμονες και πανεπιστήμια,
-συνεντεύξεις για την αναγκαιότητα της έρευνας,
-παρουσιάσεις ενώπιον επιτροπών.
Όλα τα πιο πάνω γίνονται για ένα κύριο λόγο. Συγκεκριμένα για να πεισθούν οι χρηματοδότες ότι η ζητούμενη έρευνα θα οδηγήσει σε ένα αξιόπιστο εμβόλιο και ως εκ τούτου θα επιφέρει οικονομικό ή και άλλο κέρδος. Το κύρος της ανακάλυψης και παραγωγής ενός εμβολίου δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Βασικά, υπάρχουν πολλά μυαλά στον κόσμο που θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις μια σωστής έρευνας. Αυτό όμως είναι το «εύκολο» σκέλος του προβλήματος. Το δυσκολότερο σκέλος είναι το πολύ ψηλό κόστος της διεξαγωγής μιας επιτυχούς έρευνας που θα οδηγήσει σε παραγωγή ενός αξιόπιστου εμβολίου.
Τι συμβαίνει όμως με την περίπτωση του εμβολίου για το covid-19;
Όταν όλος ο πλανήτης βρισκόταν με το στόμα ανοικτό μπροστά στην ταχεία και θανατηφόρα εξάπλωση του κορωνοϊού, αρχικά το 2019 στην Κίνα, δεν υπήρχε άλλη λύση παρά για προσπάθειες θεραπείας αλλά και πρόληψης αυτής της νόσου. Ο covid-19 εξαπλωνόταν επικίνδυνα και χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σαν πανδημία, στις 11 Μαρτίου το 2020. Είναι ακριβώς αυτή η ανάγκη που πυροδότησε μια παγκόσμια απαίτηση για γρήγορη ετοιμασία ενός προληπτικού εμβολίου.
Τα λεφτά για τις απαιτούμενες έρευνες υπήρχαν στις αναπτυγμένες χώρες, ο χρόνος όμως πίεζε ασφυκτικά. Σαν αποτέλεσμα υπήρξε εντατικοποίηση των προσπαθειών και το πιο
σημαντικό, λόγω της άμεσης απειλής για τη ζωή στον πλανήτη, οι προϋπολογισμοί για τις σχετικές έρευνες εκτοξεύθηκαν «αδιαμαρτύρητα».
Μέχρι σήμερα, αυτές οι προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο κατέληξαν σε έγκριση τουλάχιστον 10 εμβολίων, ενώ άλλα τόσα είναι στη σειρά. Παρά τις αμφιβολίες γενικά, είναι αδιαμφισβήτητη η συμβολή των σχετικών εμβολίων στην κατακόρυφη μείωση του κινδύνου νοσηλείας από το covid-19.
Η επιστήμη, η έρευνα και η τεχνολογία πάντα θα κερδίζουν, γι’ αυτό να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία.
Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου, Κίνηση Σωτηρία της Πάφου.