Εγκαινιάστηκαν τα έργα στην Πάφο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ομιλία απεύθυνε και ο Δήμαρχος Πάφου, Φ. Φαιδωνος.
Η ομιλία του Δημάρχου φαίνεται να είχε αποδέκτες, αναφέροντας ότι δεν μπορούμε με το ίδιο μοντέλο οικονομίας εδώ και 30 χρόνια.
Συγκεκριμενα, σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε ότι πρώτιστη ευθύνη μιας τοπικής αρχής απέναντι στην κοινωνία είναι η δημιουργία συνθηκών ευημερίας και προόδου, η οποία πρέπει να είναι πολυδιάστατη, ώστε η οικονομική ανάπτυξη να συνυπάρχει και να αλληλοσυμπληρώνεται με την πολιτιστική πρόοδο και ακμή.
Με αφετηρία αυτή τη θέση, συνέχισε ο Δήμαρχος Πάφου, θεωρήσαμε ότι είχαμε ευθύνη απέναντι σε μια πόλη να δημιουργήσουμε υποδομές αντάξιες της σύγχρονης εποχής, σημειώνοντας πως τα έργα αστικής ανάπλασης και υποδομής δεν δίνουν μόνο ώθηση στην οικονομία, αλλά εμπλουτίζουν και ενισχύουν τη βάση για πνευματική καλλιέργεια και πολιτιστική άνθιση μιας κοινωνίας.
Ο Δήμαρχος σημείωσε πως το επίτευγμα της τελευταίας τριετίας επιβάλλει αλλαγές στους τομείς που επηρεάζουν την ανάπτυξη και την ευημερία αυτής της πόλης. Δεν μπορούμε – όπως είπε- “να συνεχίσουμε να ακολουθούμε για τριάντα και πλέον χρόνια το ίδιο μοντέλο οικονομίας με βασικούς πυλώνες τον τουρισμό και την ανάπτυξη γης”, αλλά χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο, που ανάμεσα στα άλλα, θα δημιουργεί τομείς σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες και τη καινοτομία, αξιοποιώντας επιστημονικό δυναμικό της πόλης και της χώρας μας.
Μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών και Επενδυτικών Ταμείων της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης Κώστας Ιακώβου, ανέφερε πως τα τρία από τα έργα χρηματοδοτήθηκαν από πόρους της ΕΕ. Είναι έργα, είπε, “που προσθέτουν αξία όχι μόνο για την πόλη της Πάφου αλλά και για την Επαρχία και για την κυπριακή οικονομία γενικότερα”, προσθέτοντας πως με αυτά “δημιουργείται ένας πυρήνας μέσα στο κέντρο της πόλης, ένας πυρήνας που θα δραστηριοποιήσει οικονομικά την περιοχή και θα αποτελέσει πόλο έλξης για νέες επενδύσεις και από ιδιώτες”.
Η συνέπεια και η αξιοπιστία του Δήμου Πάφου αναγνωρίστηκαν και η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει το ποσό των ευρωπαϊκών κονδυλίων από 15 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν η κατανομή, σε 28 εκ. ευρώ.
Θεωρούμε, είπε, ότι τα έργα της Πάφου είναι δείγμα καλής πρακτικής για τη συγκεκριμένη αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων.
Ο κ. Ιακώβου σημείωσε πως η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική δραστηριοποίηση και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι από τις βασικές προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ, όταν χρηματοδοτεί έργα, αναφέροντας πως αυτά τα έργα της Πάφου συγκεντρώνουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και έχουν όλα τα εχέγγυα να εξυπηρετήσουν αυτούς τους σκοπούς.
Πρόσθεσε πως πριν από ένα περίπου μήνα, είχε την ευκαιρία να συνοδέψει πέντε μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Πάφο για να δουν από κοντά πού διοχετεύονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Ήταν όπως εξήγησε, ευρωβουλευτές της ομάδας που σχεδιάζουν την πολιτική συνοχής της επόμενης επταετίας 2021 – 2027 και οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν γιατί αποδείχθηκε ότι η Κύπρος αξιοποιεί σωστά τα κονδύλια που παίρνει και ότι όλα «πάνε σε καλή μεριά».
Ο κ. Ιακώβου δήλωσε με βεβαιότητα ότι η Κύπρος πρόσθεσε και άλλους φίλους και συμμάχους στις προσπάθειες που καταβάλει η κυπριακή κυβέρνηση να συνεχιστεί η πολιτική συνοχής και την επόμενη περίοδο με την ίδια ένταση.
Τώρα, συνέχισε, διανύουμε την περίοδο 2014 – 2020 και η πολιτική συνοχής προσφέρει στην Κύπρο περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ .
Το ποσό αυτό, είπε, ήταν αρχικά χαμηλότερο, αλλά χάρη στην προσωπική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2013, την περίοδο της κρίσης, η ΕΕ παραχώρησε επιπρόσθετα 200 εκατομμύρια προς την Κύπρο. Είναι – όπως είπε- αυτά τα πρόσθετα χρήματα τα οποία βοήθησαν την κυβέρνηση να διαθέσει 85 εκατομμύρια ευρώ για έργα στις μεγάλες πόλεις της Κύπρου για προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
Πρόσθεσε πως ο Δήμος Πάφου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να ετοιμάσει μια πολύ εμπεριστατωμένη στρατηγική στα πλαίσια της οποίας εντάσσονται και τα έργα τα οποία εγκαινιάζονται σήμερα.
Η εκδήλωση περιλάμβανε αγιασμό από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια από το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Πάφου υπό τη διεύθυνση του Σωκράτη Τερπίζη, προβολή ταινίας μικρής διάρκειας με θέμα τα πέντε έργα που εγκαινιάζονται, αποκάλυψη της πλάκας των εγκαινίων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συνοδεία σχημάτων του Μουσικού Σχολείου Πάφου του συνόλου Τζαζ υπό την διεύθυνση του Αντώνη Γεωργίου και του κουαρτέτου Σαξοφώνων υπό την διεύθυνση του Χρήστου Ζένιου.