Ο θεσμός της οικογένειας αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους θεσμούς της ανθρώπινης ύπαρξης.
Χαρακτηριστικό της αξίας του θεσμού είναι η αναφορά της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ότι: «η οικογένεια είναι το φυσικό και το βασικό στοιχείο της κοινωνίας και έχει το δικαίωμα προστασίας από το κράτος και την κοινωνία».
Είναι ο πυρήνας της κάθε κοινωνίας, είναι με την υγιή ανάπτυξη του θεσμού αυτού που αναπτύσσονται πολλοί άλλοι θεσμοί και αξίες της ατομικής με την κοινωνική ζωή.
Το οικονομικό πρόβλημα αποτελεί τον κυριότερο ανασταλτικό παράγοντα δημιουργίας μεγάλης οικογένειας στα νέα ζευγάρια. Συνειδητά, επιλέγουν να αποκτήσουν ένα μόνο παιδί, το δεύτερο εξαρτάται την οικονομική τους κατάσταση. Το κράτος οφείλει να μεριμνήσει με μέτρα στήριξης και ανάπτυξης του θεσμού της οικογένειας. Παράλληλα, θα ενισχυθούν και τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων που παρουσιάζει ο τόπος μας κατά τα τελευταία χρόνια.
Η οικονομική κρίση, η δυσκολία εξεύρεσης εργασίας, οι χαμηλοί μισθοί των τελευταίων χρόνων, συνδυαζόμενα με το αυξανόμενο κόστος ζωής στην Κύπρο, έχουν αποθαρρύνει τα νέα ζευγάρια στην τεκνογονία. Το βασικότερο αγαθό, δηλαδή η απόκτηση οικογενειακής κατοικίας, φαντάζει απόμακρο όνειρο λόγω του ψηλού κόστους ανέγερσης ή αγοράς κατοικίας.
Το κράτος θα μπορούσε να επιδοτήσει την πρώτη κατοικία σε νέα ζευγάρια που συγκατατίθενται να αποκτήσουν τρίτο παιδί σε προβλεπόμενο χρόνο, με ειδικό σχέδιο υπό όρους:
- Ότι όντως η οικονομική τους ικανότητα, εισοδήματα και περιουσιακή κατάσταση είναι τέτοια που δεν επιτρέπει να αποκτήσουν την δική τους οικογενειακή κατοικία
- Η επιδότηση να είναι είτε εφάπαξ είτε σε μακροπρόθεσμη περίοδο αποπληρωμής από το κράτος
- Η οικογενειακή κατοικία να είναι στη χαμηλή ορεινή περιοχή της επαρχίας και σε καμία περίπτωση όχι σε απόσταση πέραν των 30 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης για διευκόλυνση των αναγκών της οικογένειας. Με τον όρο αυτό, ταυτόχρονα περιορίζεται και η αστυφιλία και αναπτύσσεται οικιστικά η χαμηλή ορεινή περιοχή
- Η κατοικία να είναι εντός καθορισμένων τετραγωνικών μέτρων και προδιαγραφών, όπως συνάδει για μία συνήθη πενταμελή οικογένεια
- Σε περίπτωση που το ζευγάρι δεν μπορέσει δικαιολογημένα να εκπληρώσει τον όρο απόκτησης τρίτου παιδιού, να επιστρέφεται στο κράτος το ποσό που του χορηγήθηκε
Παρόμοιο πρόγραμμα χορηγίας μεγάλου χρηματικού ποσού για την απόκτηση κατοικίας από νέα ζευγάρια εφάρμοσε η Ουγγαρία από το 2016 σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των χαμηλών γεννήσεων της χώρας, αλλά και ως κίνητρο γάμου και απόκτησης οικογένειας από νέα ζευγάρια με αρκετό ενδιαφέρον.
Στην Κύπρο, παρά την δια νόμου μείωση του ποσοστού του ΦΠΑ για αγορά ή ανέγερση κατοικίας για τα πρώτα 200 τ.μ. σε 5%, εντούτοις, η μείωση δεν λειτούργησε ως κίνητρο για απόκτηση κατοικίας.Το κράτος δεν πρέπει να αδιαφορεί για τον θεσμό της οικογένειας, αντίθετα, πρέπει να ενθαρρύνει την ανάπτυξή του και να παρέχει πραγματικά και ουσιαστικά κίνητρα. Η επιδότηση πρώτης κατοικίας για νέα ζευγάρια που συγκατατίθενται στην απόκτηση τρίτου παιδιού εντός προβλεπόμενου χρόνου, θα είναι προς κοινό, μακροπρόθεσμο όφελος.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΖΑΡΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΣΥ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΠΑΦΟΥ