Το κράτος μας έχει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες σε όλους τους τομείς της Κυπριακής Οικονομίας λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί από την πανδημία του κορονοϊού.
Ο τομέας του τουρισμού σε όλες του τις εκφράσεις , ξενοδοχεία, εστίαση, εμπόριο αλλά και κάθε μορφή επιχείρησης μετρούν πληγές και αναμένεται να συνεχίσουν να αιμορραγούν ιδιαίτερα το ερχόμενο καλοκαίρι. Αυτό που πλέον απαιτείται είναι η λήψη άμεσων μέτρων για την στήριξη αλλά και την δυνατότητα επιβίωσης όλων των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών. Οι προτεραιότητες θα πρέπει να καθοριστούν σε ένα ευρύ μεν αλλά και στοχευμένο δε πλαίσιο οικονομικής και κοινωνικής στήριξης.
Στις άμεσες λύσεις θα πρέπει να είναι η παροχή ελαφρύνσεων σε οφειλέτες όπως παρατάσεις εξόφλησης ή μειώσεις των επιτοκίων στις επιχειρηματικές τους δανειακές υποχρεώσεις αλλά και η ελάφρυνση ή διευκόλυνση σε οφειλές προς το κράτος. Η παροχή απαλλαγών και εκπτώσεων θα πρέπει να συνδεθεί με απαγόρευση απολύσεων με στόχο να δοθούν επιπλέον κίνητρα σε επιχειρηματίες να διατηρήσουν το προσωπικό τους.
Η προώθηση της Κύπρου ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού θα επιτευχθεί μόνο με την καλή επιδημιολογική εικόνα και τούτο αφορά τον κάθε ένα από εμάς. Πέραν όμως της ατομικής μας ευθύνης θα πρέπει το κράτος να προωθήσει μέτρα για την κατάρτιση συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας με άλλα κράτη για την μετάβαση στην Κύπρο πολιτών τους για σκοπούς τουρισμού. Σαν άμεση λύση είναι η επιδότηση του εγχώριου τουρισμού στη βάση οικονομικών κριτηρίων που θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερες οικογένειες να μεταβούν έστω και για ολιγοήμερες διακοπές ενισχύοντας την οικονομία. Παράλληλα ως κράτος μέλος της Ε.Ε. θα πρέπει να υπάρχει πλήρης συμμετοχή σε κάθε πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών που η ένωση προσφέρει. Πέραν από τη ρευστότητα που παραχωρήθηκε ως άμεση λύση θα πρέπει να εξεταστούν και παρασχεθούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις αλλά και ανάπτυξη νέων μορφών επενδύσεων όπως η ανάπτυξη του αγροτουρισμού , της βιομηχανίας και της παραγωγής .
Η Κύπρος βρίσκεται και πάλι μετά το 2013 σε μια κρίσιμη στιγμή της οικονομίας της. Με στοχευμένες όμως πολιτικές και τεχνοκρατικές λύσεις υπάρχει το περιθώριο ανάκαμψης και είμαι σίγουρος ότι και η νέα Βουλή θα σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.
Βάσος Δημητρίου
Δημοτικός Σύμβουλος ΕΔΕΚ στο Δήμο Πάφου.
Υποψήφιος Βουλευτής Πάφου.