Σε ανακοίνωση προέβη ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, Βουλευτής ΔΗ.ΚΟ Περιφέρειας Πάφου, σχετικά με τη μεταφορά του ΑΞΙΚ στην πόλη.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
“Η Πάφος ομόθυμα και καθολικά απαιτεί και έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί την μεταφορά του ΑΞΙΚ στην επαρχία μας γιατί αυτό υποδεικνύει η λογική και γιατί δικαιωματικά αυτή η σχολή της ανήκει. Δεν είναι δυνατό το ΑΞΙΚ να βρίσκεται στην Λευκωσία μια πόλη με ανύπαρκτη τουριστική υποδομή ,όταν υπάρχει η Πάφος, μια πόλη παραθαλάσσια, που διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα και είναι πανέτοιμη από κάθε άποψη να υποδεχτεί αυτήν τη δημόσια τουριστική σχόλη.
Η πόλη της Πάφου αυτή την στιγμή είναι καθαρά μια τουριστική πόλη με τα περισσότερα πεντάστερα ξενοδοχεία που αρκετά λειτουργούν και κατά τους χειμερινούς μήνες, πράγμα που βοηθά την οικονομία της Πάφου και γενικότερα της Κύπρου, αλλά εξασφαλίζει και την απασχόληση χιλιάδων εργατών και υπαλλήλων. Με αυτές τις προϋποθέσεις είναι αυτονόητο ότι η θέση του ΑΞΙΚ έπρεπε εδώ και χρόνια να βρίσκεται στην Πάφο, αλλά κάποιοι το κρατούν μακριά γιατί έτσι τους βόλευε και τους βολεύει. Δεν νοείται όλες οι επαρχίες να διαθέτουν πανεπιστημιακές σχολές και η Πάφος να είναι η μοναδική πόλη που να μην φιλοξενεί έστω και μια δημόσια πανεπιστημιακή σχόλη.
Είναι άδικο για την Πάφο μας να ανεχόμαστε εμείς οι Παφιτες να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση και να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Δικαιούμαστε το αυτονόητο αλλά κάποιοι με ύπουλες πρακτικές βάζουν συνεχώς τροχοπέδη γιατί αυτό εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα. Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι εμείς εδώ στην Πάφο θα ασκήσουμε όλες αυτές τις ενέργειες κα πιέσεις εκεί που πρέπει, ώστε να ενδώσουν σε αυτό το δίκαιο αίτημα μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι μόλις ανακινήθηκε το θέμα της πιθανής μετακίνησης του ΑΞΙΚ από τη Λευκωσία αμέσως οι υπεύθυνοι της Σχολής, καθηγητές και διοικητικό συμβούλιο ξύπνησαν από το μακροχρόνιο λήθαργο τους και θυμήθηκαν ότι έπρεπε να αρχίσουν συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και άλλα ιδρύματα για επικαιροποίηση και αναβάθμιση των προγραμμάτων τους.
Δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να στηλιτεύσω τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιμετωπίζει το όλο θέμα της μετεγκατάστασης του ΑΞΙΚ εκτός Λευκωσίας, ουσιαστικά κρυβόμενος πίσω από μια άτυχη απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε να πάρει απόφαση με βάση αξιοκρατικά και μετρήσιμα κριτήρια για μετακίνηση του ΑΞΙΚ στην Πάφο όπως αποφάσισε για την έδρα του Υπουργείου Ναυτιλίας για τη Λεμεσό και για εγκατάσταση Πανεπιστημιακής Σχολής στην Λάρνακα. Σημειώνω ότι ήδη η ελεύθερη Αμμόχωστος διεκδικεί την έδρα του Υφυπουργείου Τουρισμού.
Είναι πολύ αστείοι οι λόγοι που κάποιοι διακηρύττουν, ότι δηλαδή θα ξεσπιτωθούν οι καθηγητές εάν μεταφερθεί το ΑΞΙΚ στην Πάφο και θα αναγκαστούν να αλλάξουν επαρχία. Φυσικά αυτοί οι κύριοι έχουν καλομάθει να βρίσκονται εντός έδρας, αλλά είναι καιρός και να ξεμάθουν γιατί πρέπει κάποτε να αρχίσουμε να λειτουργούμε αποβλέποντας στο κοινό καλό και όχι με βάσει τι βολεύει και τι εξυπηρετεί μια μικρή ομάδα πολιτών. Πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο. Ας αφήσουμε λοιπόν τα ψευτοδιλήμματα και να ακούσουμε τη φωνή της λογικής που υποδεικνύει ότι η μεταφορά του ΑΞΙΚ στην Πάφο πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα.
Κάποτε πρέπει και αυτή η επαρχία να αποκτήσει Πανεπιστημιακές σχολές και ας αφήσουν κάποιοι τις φτηνές δικαιολογίες που κατά καιρούς εκτοξεύουν γιατί ούτε τους τιμά αλλά και συνάμα τους γελοιοποιεί. Η παρουσία του ΑΞΙΚ σε μια καθαρά τουριστική περιοχή θα δώσει τη δυνατότητα να στηρίζει τα μέγιστα της τουριστικής βιομηχανίας του τόπου συμβάλλοντας στην αναβάθμιση και του επαγγελματικού επιπέδου των φοιτητών. Εξάλλου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υποψηφίου Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νικόλα Παπαδόπουλου στο ΕΒΕ Πάφου συμφώνησε καθαρά και ξάστερα με το δίκαιο αίτημα του Παφιακού λαού για μεταστέγαση το ΑΞΙΚ στην επαρχία μας.
Εξίσου σημαντική είναι και η πρόταση μας να δημιουργηθεί και Γεωπονική Σχολή στην Πόλη Χρυσοχούς ένα αίτημα που θα φέρει νέο κόσμο στην Πόλη και συγχρόνως ανάπτυξη στο διαμέρισμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η δημιουργία μιας τέτοιας σχολής στην Πόλη θα δημιουργήσει τέτοια δυναμική ώστε να δοθεί ανάπτυξη στον τομέα της γεωργίας η οποία θα δώσει ώθηση στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και συγχρόνως την ευκαιρία σε πολλούς νέους να αποκτήσουν το διαβατήριο για εργασία. Με την ίδρυση μιας τέτοιας σχολής στην συγκεκριμένη περιοχή είναι φυσικό με τους εκατοντάδες φοιτητές που θα την πλαισιώσουν να φέρει συγχρόνως και νέα κίνητρα στην περιοχή με αλυσιδωτές παρενέργειες για την οικονομία του διαμερίσματος.
Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης Βουλευτής ΔΗ.ΚΟ Περιφέρειας Πάφου”