Ένας νόμος του 1992 που ρυθμίζει τη λειτουργία δημοσίων κολυμβητικών δεξαμενών (πισινών) έρχεται να βάλει επιπρόσθετες τρικλοποδιές στις ήδη βεβαρημένες βιομηχανίες, ανάπτυξης γης και τουρισμού.
Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές ορίζονται βασικά ΟΛΕΣ οι πισίνες, εκτός από αυτές που χρησιμοποιούνται από τα μέλη μιας οικογένειας και/ή τους προσκεκλημένους της. Στην πιο απλή του μορφή, σε μια ανάπτυξη δύο ή τριών κατοικιών που μοιράζονται μια κολυμβητική δεξαμενή απαιτείται βάσει του παρόντος νόμου η έκδοση άδειας λειτουργίας.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι με την ισχύουσα νομοθεσία, για την έκδοση μιας τέτοιας άδειας, απαιτείται μεταξύ άλλων, έλεγχος από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, έλεγχος από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και έκδοση πιστοποιητικού τελικής έγκρισης για ολόκληρη την ανάπτυξη. Επιπρόσθετα, από τη στιγμή που η κολυμβητική δεξαμενή ορίζεται ως δημόσια, απαιτείται και η παρουσία ναυαγοσώστη.
Εδώ και κάποια χρόνια εκκρεμεί νέο νομοσχέδιο προς ψήφιση και επικαιροποίηση του ισχύοντος νόμου αλλά δεν διαφαίνεται κανένα φως στην άκρη του τούνελ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τόσο οι ιδιοκτήτες και/ή οι διαχειριστικές επιτροπές σε συμπλέγματα αναπτύξεων με κοινές πισίνες, όσο και τα ξενοδοχεία, βασικοί αιμοδότες της ήδη αιμορραγούσας τουριστικής βιομηχανίας, να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ατέρμονες διαδικασίες που οδηγούν προς αδιέξοδο.
Η Δημοτική Αρχή, εφαρμόζοντας ένα νόμο που περιέχει στρεβλώσεις και παραλογισμούς οδηγεί ιδιοκτήτες και διαχειριστικές επιτροπές στα δικαστήρια, οδεύοντας σε δαιδαλώδεις νομικές διαδικασίες που ενδέχεται να καταλήξουν μόνο σε νομικά έξοδα και αχρείαστη ταλαιπωρία του κόσμου αλλά και του Δήμου.
Χρειάζεται πάραυτα η διακοπή των όποιων νομικών διαδικασιών και η αποσύνδεση της άδειας λειτουργίας κολυμβητικής δεξαμενής με την εξασφάλιση πιστοποιητικού τελικής έγκρισης. Αυτό που θα πρέπει να απαιτείται είναι η έκδοση μερικού πιστοποιητικού που να αφορά μόνο την κολυμβητική δεξαμενή. Αυτό για να απεμπλακούν οι διαδικασίες και να δοθεί μια προσωρινή ικανοποιητική για τις πλευρές και νομότυπη λύση, μέχρι την επίσπευση θέλω να ελπίζω, της διαδικασίας ψήφισης του νέου νομοσχεδίου που βρίσκεται εδώ και χρόνια ενώπιον της Βουλής.
Παναγιώτης Α. Βορκάς
Γενετιστής
Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου
Υποψήφιος Βουλευτής Πάφου