Ένα από τα βασικά ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονες κοινωνίες είναι η διαχείριση του συστήματος δημόσιας υγείας, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά για τους πολίτες τους, που είναι η υγεία.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής διαμορφώνει συνεχώς νέα δεδομένα και δημιουργεί νέες αυξημένες απαιτήσεις και νέες ανάγκες για μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό των συστημάτων υγείας. Κατά συνέπεια, η οργάνωση των υπηρεσιών υγείας μιας χώρας υποδηλώνει το επίπεδο και την κατεύθυνση του πολιτισμού της χώρας αυτής.
Το ΑΚΕΛ Αριστερά, που από δεκαετίες με συνεδριακή του απόφαση υποστήριζε την εισαγωγή γενικού σχεδίου υγείας, με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, ήταν η ατμομηχανή που οδήγησε τον Ιούνιο του 2017 στην ομόφωνη ψήφιση του ΓΕΣΥ από την Βουλή. Πέτυχε την εφαρμογή μιας προοδευτικής και δημοκρατικής μεταρρύθμισης στο σύστημα υγείας, μιας εθνικής κατάκτησης, όταν η κυβέρνηση και ο ΔΗ.ΣΥ ερωτοτροπούσαν με το πολυασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Έχει συμπληρωθεί ήδη ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, πάνω από 36 χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν νοσήσει ενώ πέραν των 240 δεν κατάφεραν να επιβιώσουν. Μιας πανδημίας που σίγουρα η εξέλιξη της θα οδηγούσε σε πολύ χειρότερη κατάσταση εάν δεν είχε ξεκινήσει η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ). Τα δημόσια νοσηλευτήρια θα μπορούσαν να είναι σε καλύτερη θέση να αντεπεξέλθουν στο βάρος αντιμετώπισης της πανδημίας αν δεν μειώνονταν οι δαπάνες για την υγεία από την κυβέρνηση του ΔΗ.ΣΥ, ενώ οι επαγγελματίες υγείας που δίνουν σκληρό αγώνα στην πρώτη γραμμή με αυτοθυσία, θα ήταν προστατευμένοι στον μέγιστο βαθμό. Θα πρέπει τάχιστα να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα. Ήδη διανύουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας, με αυξημένο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία, και ακόμα δεν έχουν αξιοποιηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν, και επίσης τα μέτρα που έχουν παρθεί δεν ήταν αρκετά. Οι βελτιώσεις και οι διορθωτικές κινήσεις από πλευράς του Υπουργείου Υγείας πρέπει να συνεχιστούν, να στηριχθεί η εξέλιξη του ΓΕΣΥ και η ενδυνάμωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, γιατί ποτέ δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει η αυριανή μέρα.
Πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσουν άμεσα σε:
- Εφαρμογή ενός συντονισμένου και ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι στις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής.
- Άμεση επέκταση των Μονάδων Βραχείας Νοσηλείας με αύξηση των κλινών σε κάθε νοσοκομείο, και παράλληλα συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα στην περίθαλψη ασθενών με την νόσο COVID-19.
- Έγκαιρες και στοχευμένες αποφάσεις από την κυβέρνηση, όχι σε αλλοπρόσαλλες αποφάσεις που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την οικονομία, και ταυτόχρονα εντατικοποίηση της ενημέρωσης των πολιτών.
- Επίσπευση του εμβολιαστικού προγράμματος για την προστασία του πληθυσμού, για να μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία του τόπου νωρίτερα, και να επανέλθουμε σύντομα σε κανονικούς ρυθμούς ζωής.
- Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για να πετύχουμε αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και μείωση τις επισκεψιμότητας στις Πρώτες Βοήθειες, αλλά και μεγαλύτερη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
- Ανάπτυξη σύγχρονων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και στελέχωση τους με υψηλού επιπέδου εκπαιδευμένο προσωπικό.
- Ανάπτυξη προγραμμάτων με σκοπό την εφαρμογή της δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης των στελεχών της υγείας.
- Αξιοποίηση όλων των εξελίξεων στην ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης και της βιοϊατρικής τεχνολογίας και ολοκλήρωση της εισαγωγής της στρατηγικής διοίκησης που είναι η κυρίαρχη σχολή σκέψης στην σημερινή εποχή.
Αυτά είναι μερικά από τα πιο απαραίτητα βήματα που πρέπει γρήγορα να πραγματοποιηθούν, φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση του ΔΗ.ΣΥ έχει διαφορετικές προτεραιότητες από τις σημερινές απαιτήσεις της κοινωνίας μας όσον αφορά την υγεία στο τόπο μας.
Δρ Κώστας Μαυρομμάτης, Μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ
Υποψήφιος Βουλευτής Πάφου, ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις