Η ιστορία της Χριστινούς, της όμορφης κόρης και η περίφημη Σπηλιά της αναβιώνει μέσα από την αφήγηση του κοινοτάρχη των Πάνω Αρόδων Ματθαίο Στεφάνου.
Ο κ. Στεφάνου σε δηλώσεις του ανέφερε πως η “Σπηλιά της Χριστινούς” της Θερμοκρήνης , χωριό που δεν υπάρχει πλέον, είναι η σπηλιά όπου έκρυβε την κόρη του ο ιερέας του χωριού για να μην την βρουν οι Τούρκοι. Βρίσκεται κοντά στην εκκλησία – σπήλαιο της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας στο χωριό Πάνω Αρόδες της Επαρχίας Πάφου.
Την κόρη του ιερέα, όπως αφηγήθηκε ο κοινοτάρχης , την είδαν Τούρκοι που επισκεύαζαν τα μαγειρικά σκεύη (εγανώναν τα) κατά την άφιξη τους στο χωριό , θαμπώθηκαν από την ομορφιά της και το είπαν του Σουλτάνου. Ο Σουλτάνος στην συνέχεια, έστειλε στρατιώτες και βρήκαν τον πατέρα της Χριστινούς , τον οποίο τον βασάνισαν σκληρά προκειμένου, να τους πει που είναι η κόρη του. Η Χριστινού στην προσπάθεια της να σωθεί κρύφτηκε σε μια σπηλιά, γνωστή ως « Σπηλιά της Χριστινούς».
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως για την αρπαγή της κόρης του ιερέα της Χριστινούς από τους Τούρκους, και σύμφωνα με την παράδοση, έχει γραφτεί ένα μακροσκελές ιστορικό ποίημα ” την χριστινού την όμορφη την άσπρη περιστέρα που πήρανε το νάμι της οι καζαντζήδες πέρα…“ .”παπά , παπά την κόρη σου και πάει η κεφαλή σου “… και η απάντηση του ιερέα “εγώ κόρη δεν έχω, μόνο ένα παλικάρι, και εκείνο έσω δεν είναι είναι στο ζευγάρι σχίζει τη γη με το άλετρο και βάλει την σιτάρι”.
Η κόρη δεν βάσταξε τα βάσανα του πατέρα της (του κυρού της) και πήγαινε και αποσκέπαζε από το παραθύρι , σκούπιζε τα μάτια της με ολόχρυσο μαντήλι.
Όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης, τελικά κατά την παράδοση την Χριστινού, την είδαν οι στρατιώτες του Σουλτάνου και την κατέβασαν να την πάρουν. Την στιγμή ωστόσο που πήγε η μητέρα της Χριστινούς να την αποχαιρετήσει και την αγκάλιασε της έδωσε φάρμακο- δηλητήριο, που ήπιε η κόρης της και πέθανε για να μην την πάρουν οι στρατιώτες του Σουλτάνου και ατιμαστεί.
H Σπηλιά της Χριστινούς βρίσκεται ακόμη μέχρι σήμερα, δίπλα από την εκκλησία της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας η οποία είναι λαξευμένη σε βράχο, και θεωρείται θεραπεύτρια ματιών. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη των Πάνω Αρόδων το εκκλησάκι κτίστηκε το 1947 μετά από κάποια κυρία που θεραπεύτηκε .
Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στο σπήλαιο που εκεί βρίσκεται η παλαιά εκκλησία, αλλά και σε οικισμό της τότε εποχής.Το εκκλησάκι της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας πρόσθεσε, είναι πολύ επισκέψιμο έχει ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος και την Τρίτη μετά το Πάσχα γιορτάζεται η μνήμη της.
Πέρσι ωστόσο συνέχισε, λόγω της πανδημίας που ο κόσμος ήταν έγκλειστος μετέβη ο ίδιος στην εκκλησία της Χρυσοσπηλιώτισσας και άναψε ένα κερί για την υγεία όλου του κόσμου. Στο εκκλησάκι πρόσφατα εντοπίστηκαν οστά από το Τμήμα Αρχαιοτήτων τα οποία οραματίστηκε γυναίκα η Άννα Εγγλεζάκη από την Πάφο.
Στο μέρος ο κοινοτάρχης δημιούργησε και μια βρύση στην μνήμη του πατέρα του ο οποίος πριν κάποια χρόνια όταν είχε μεταβεί να φέρει νερό στην εκκλησία τραυματίστηκε θανάσιμα από το τρακτέρ του. Ο κ. Στεφάνου μιλάει για την βρύση που κατασκεύασε ο ίδιος φέρνοντας νερό στην εκκλησία ,όπως ήταν και η επιθυμία του πατέρα του.