Η ανικανότητα, η τεμπελιά, η φυγοπονία και η πληρωμή των μισθών των υπαλλήλων είτε εργάζονται είτε όχι χωρίς κανένας να μπορεί να τους πει το παραμικρό, δεν έχουν θέση στο Δήμο Πάφου.
Η σημερινή στάση εργασίας στον Δήμο Πάφου δεν είναι ένα γεγονός που αφορά μόνο τον Δήμαρχο ή τον Δήμο Πάφου. Αφορά ολόκληρη την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία αυτής της χώρας, καθώς αποκαλύπτει και αναδεικνύει νοσηρές νοοτροπίες και καταστάσεις που εδώ και δεκαετίες ταλαιπωρούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τον κρατούν στάσιμο και αναχρονιστικό.
Ας δούμε πρώτα το γεγονός, το επιφαινόμενο. Μία ανώτερη λειτουργός του Δήμου, η προϊσταμένη του Γραφείου Δικαστικών Υποθέσεων Αναστασία Ρούτη-Ελευθεριάδη, όταν της ζητήσαμε μαζί με τον Δημοτικό Γραμματέα προχθές να μας ενημερώσει για το πότε είναι ορισμένη συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση, ποιος δικηγόρος τη χειρίζεται και ποιο είναι το βασικό επίδικο ζήτημα, μας είπε αφοπλιστικά ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο και θα προσπαθήσει εντός της ημέρας να βρει τα στοιχεία. Για μένα είναι αδιανόητο η προϊστάμενη του Γραφείου και αφού υπάρχει συγκεκριμένο μηχανογραφικό σύστημα διαχείρισης των δικαστικών υποθέσεων να μην μπορεί μέσα σε μερικά λεπτά να βρει τις εν λόγω πληροφορίες. Στη συνέχεια, ενημέρωσε τόσο εμένα όσο και τον Δημοτικό Γραμματέα ότι δεν γνωρίζει να χειρίζεται το σύστημα και ότι η Βοηθός Γραμματειακός Λειτουργός που το χειρίζεται απουσιάζει και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί να βρει τα στοιχεία. Της υπέδειξα ότι στη σημερινή ψηφιακή εποχή, είναι αδιανόητο να μην ξέρει ως προϊσταμένη να χειρίζεται το σύστημα και ότι ήταν καθήκον της και όφειλε να το γνωρίζει. Σε κάθε περίπτωση, της είπα να βρει τα στοιχεία και να φροντίσει το ταχύτερο να εκπαιδευτεί στο χειρισμό αυτού του συστήματος. Η απάντηση και πάλιν αφοπλιστική. Ανέφερε ότι δεν έχει υποχρέωση να το μάθει και προχώρησε σε προσχηματικές συγκρίσεις ρόλων και υποχρεώσεων Τμηματαρχών και άλλων ανώτερων λειτουργών του Δήμου.
Με δεδομένο ότι η κ. Ελευθεριάδη προΐσταται του Γραφείου Δικαστικών Υποθέσεων του Δήμου στα τελευταία 20 περίπου χρόνια και το υφιστάμενο μηχανογραφικό σύστημα για τις δικαστικές υποθέσεις λειτουργεί στο εν λόγω Γραφείο εδώ και 13 περίπου χρόνια, της απέστειλα χθες επιστολή με την οποία επισήμαινα την εκτίμησή μου για ύπαρξη αμέλειας καθήκοντος σε συνάρτηση με τη δυνατότητά της να ανταποκριθεί με επάρκεια στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της. Παράλληλα, την καλούσα όπως ενεργήσει για την ταχύτερη δυνατή εκπαίδευσή της στα χειρισμό του συστήματος. Αφού ενημέρωσε το λειτουργό του Δήμου στον οποίο ανατέθηκε να την εκπαιδεύσει ότι δεν προτίθεται να εκπαιδευτεί, χθες, μετά τη λήψη της επιστολής και αφού πέρασε μια ημέρα, προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία εναντίον του Δημάρχου Πάφου για εκφοβιστική συμπεριφορά έναντί της. Με βάση τα γεγονότα, τηλεφώνησε στην Αστυνομία για να προβεί σε καταγγελία χθες Τετάρτη, λίγα λεπτά μετά που της επιδόθηκε η επιστολή και χθες το απόγευμα πήγε για κατάθεση. Δηλαδή, όλη μέρα την Τρίτη δεν είχε κάποιο παράπονο να καταγγείλει, ενώ αυτό της προέκυψε την επόμενη ημέρα, λίγα λεπτά μετά που έλαβε την επιστολή. Το συμπέρασμα είναι πολύ ξεκάθαρο.
Στις συναντήσεις και επικοινωνίες που είχα προχθές για το εν λόγω θέμα με την κ. Ελευθεριάδη, στην παρουσία του Δημοτικού Γραμματέα και άλλων υπαλλήλων, δεν ήμουν σε καμμιάν περίπτωση ούτε απειλητικός ούτε εκφοβιστικός. Ήμουν αυστηρός και έντονος γιατί αυτό πιστεύω ότι επέβαλλε ο ρόλος μου ως προϊσταμένου της Δημοτικής Υπηρεσίας αλλά και το γεγονός ότι και σε άλλες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, η συγκεκριμένη λειτουργός επέδειξε αρνητική στάση σε σχέση με τη δημιουργία στο Γραφείο Δικαστικών Υποθέσεων του κατάλληλου μηχανισμού καταγραφής, επεξεργασίας, παρακολούθη-σης και ελέγχου στοιχείων που αφορούν δικαστικές υποθέσεις. Αναφέρω χαρακτηριστικά την αδυναμία του Γραφείου να εντοπίζει τις οφειλές προς τον Δήμο από δικηγόρους για εισπραχθέντα από αυτούς ποσά μέσω εκδικασθεισών υποθέσεων, γεγονός που ζήμιωνε οικονομικά τον Δήμο αλλά και τον εξέθετε ως δημόσιο οργανισμό. Εντελώς τυχαία, ανακάλυψα ότι πολίτης που πλήρωσε δικηγόρο για υπόθεση που είχε λήξει 5 χρόνια προηγουμένως, δεν είχε καταθέσει τα χρήματα στον Δήμο, γεγονός που το Γραφείο του οποίου προΐσταται η κ. Ελευθεριάδου όφειλε να γνωρίζει αλλά και να φροντίσει όπως έγκαιρα εισπραχθούν από τον Δήμο τα χρήματα αυτά. Αναφέρομαι σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ και για πολλές υποθέσεις τελικά.
Ας δούμε τώρα τη μεγάλη εικόνα. Πίσω από τη σημερινή στάση εργασίας, βρίσκονται οι Συντεχνίες που κωφεύοντας στα μηνύματα των καιρών και εθελοτυφλώντας μπροστά στην κατάσταση της κοινωνίας μας, προσέτρεξαν να στηρίξουν μιαν ανώτερη υπάλληλο η οποία θέλει να επιλέγει μόνη της τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της. Αντί οι Συντεχνίες να νουθετούν τα μέλη τους να επιμορφώνονται και να εκπαιδεύονται συνεχώς, έρχονται να ενθαρρύνουν τη φυγοπονία, την αμέλεια καθήκοντος και την απειθαρχία με το εύηχο πρόσχημα του μπούλιγκ. Μήπως τελικά αυτό που έχουμε ενώπιόν μας είναι προληπτικό μπούλιγκ από τους υφισταμένους προς τους προϊσταμένους και τους αξιωματούχους του Δήμου, είτε προσωπικά είτε μέσω πολιτικών προσώπων είτε μέσω Συντεχνιών, για να μην τους ασκείται έλεγχος και για να επιλέγουν οι ίδιοι τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους απαλλαγμένοι από συνέπειες; Δυστυχώς οι Συντεχνίες έχουν καταντήσει προασπιστές αναχρονιστικών και προκλητικών προνομίων και νοσηρών νοοτροπιών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ως Δήμαρχος, αντιτάχθηκα στη διάβρωση που για δεκαετίες επέφερε ο άκρατος συνδικαλισμός στη Δημοτική Υπηρεσία, κάτι που ασφαλώς οι Συντεχνίες δεν μου συγχωρούν.Ένα άλλο κίνητρο της σημερινής τεχνητής αναταραχής είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες. Για όσους ξέρουν και θέλουν να συνδυάζουν, θυμίζω τι έγινε πριν από λίγες εβδομάδες στη Συνοικία Μουττάλου με την «παράσταση» της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής και το γεγονός ότι τον ερχόμενο Δεκέμβριο έχουμε Δημοτικές Εκλογές.
Στη θλιβερή προσπάθεια σπίλωσης και αποδυνάμωσης του Δημάρχου, παρών γι’ άλλη μια φορά ο υπάλληλος του Δήμου Κώστας Λιασίδης, ο οποίος από εκδικητικό μένος εναντίον μου ήταν ένας από τους υποκινητές της σημερινής στάσης εργασίας. Είναι ο άνθρωπος που το 2013, με οδηγία του τότε Δημάρχου Σάββα Βέργα, επενέβη στο μισθολόγιο του Δήμου και αύξησε το μισθό της κ. Μαρίας Σολομωνίδου κατά €300 περίπου μηνιαίως. Έστω και αργά, η υπόθεση διερευνάται αυτόν τον καιρό από την Αστυνομία και προφανώς αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενεργεί με μένος εναντίον μου, αφού με θεωρεί υπεύθυνο για την έρευνα που διεξάγεται εναντίον του.
Ως εκλελεγμένος Δήμαρχος έχω μιαν υποχρέωση απέναντι σε κάθε φορολογούμενο Παφίτη: Οι εργαζόμενοι στον Δήμο οφείλουν να εργάζονται αποδοτικά γι’ αυτά που τους πληρώνουν οι πολίτες. Η ανικανότητα, η τεμπελιά, η «λούφα», το «να πληρώνομαι βρέξει-χιονίσει» και κανένας να μην μπορεί να μου πει το παραμικρό, να ξέρουν όλοι ότι δεν έχουν θέση στον Δήμο όσο είμαι Δήμαρχος.