Η οικονομία της Πάφου χρειάζεται επανασχεδιασμό και ανάπτυξη νέων τομέων
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία για τα επίπεδα της ανεργίας, πέραν της αύξησης που καταγράφεται παγκυπρίως λόγω της πανδημίας, επιβεβαίωσαν δυστυχώς τις δομικές αδυναμίες της οικονομίας της Πάφου, τις οποίες πληρώνουν κατά κύριο λόγο οι νέοι μας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στην επαρχία μας το τελευταίο τρίμηνο του 2020 ήταν 4.669, ένα από τα ψηλότερα ποσοστά επί του εργατικού δυναμικού, συγκριτικά με άλλες επαρχίες. Τους δε πρώτους δύο μήνες του 2021, ενώ η κατάσταση σε άλλες επαρχίες παρουσίασε σημάδια σταθεροποίησης, στην Πάφο η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται (4.946 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Φεβρουάριο).
Περίπου ένας στους τέσσερις άνεργους είναι νέοι, ενώ ένα άλλο επίσης σημαντικό ποσοστό νέων εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Η δεύτερη ομάδα που πλήττεται σταθερά από την αύξηση της ανεργίας, είναι οι γυναίκες. Από τους 32.789 εγγεγραμμένους ανέργους του Φεβρουαρίου σε όλη την Κύπρο, το 56% ήταν γυναίκες και το 44% άντρες. Φαίνεται ότι οι γυναίκες είναι για πολλές επιχειρήσεις η πιο ευάλωτη ομάδα εργαζομένων, ενώ ένα δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες, είναι οι χαμηλότερες αμοιβές που λαμβάνουν (περίπου κατά 13% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των αντρών).
Η κρίση που διανύουμε πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για επανασχεδιασμό της οικονομίας της επαρχίας μας, με εμπλουτισμό της οικονομικής δραστηριότητας με νέους τομείς και μείωση της εξάρτησής της από τον τουριστικό τομέα. Οι νέοι και οι νέες μας αξίζουν να ζουν σε μία πόλη που θα τους δημιουργεί ευκαιρίες και προοπτική. Σε μιαν πόλη που θα τους προσφέρει δυνατότητα εργοδότησης 12 μήνες τον χρόνο. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να χάνουμε τους νέους μας, οι οποίοι θα εγκαταλείπουν την Πάφο για να εξεύρουν εργασία, είτε σε άλλες πόλεις, είτε πολύ χειρότερα στο εξωτερικό.
Πρέπει να αναπτύξομε νέους τομείς που θα δώσουν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα και θα προσελκύσουν επενδύσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από την καινοτομία, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα. Ένας από αυτούς τους τομείς, στον οποίο όλες οι δυνάμεις της πόλης μας πρέπει να επιμείνουμε είναι η μεταφορά στην Πάφο Πανεπιστημιακών σχολών. Το παράδειγμα της Λεμεσού και του ΤΕΠΑΚ είναι ενδεικτικό των πολύ θετικών επιπτώσεων που μια τέτοια επένδυση μπορεί να έχει στο σύνολο της οικονομίας μιας πόλης. Γι’ αυτό, ως πρώτο βήμα διεκδικούμε την αναβάθμιση και μεταφορά στην Πάφο του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου, αλλά και την εδώ εγκατάσταση πανεπιστημιακών σχολών του ΤΕΠΑΚ.