Συνάντηση μεταξύ μελών της ΕΤΑΠ Πάφου και του Γενικού Γραμματέα και αξιωματούχων του ΑΚΕΛ πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, στα γραφεία της ΕΤΑΠ Πάφου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΤΑΠ Πάφου, οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα προβλήματα που προέκυψαν στην τουριστική βιομηχανία από την πανδημία, ενώ συζήτησαν τρόπους επανεκκίνησης της οικονομίας.
«Από την συζήτηση διαφάνηκε σύμπνοια απόψεων σε αρκετά θέματα και οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως εξετάσουν την προώθηση επίλυσης διαφόρων ζητημάτων» προστίθεται.
Στη συνάντηση, η ΕΤΑΠ Πάφου υπέβαλε εισηγήσεις οι οποίες, όπως λέει «μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας», ενώ αφορούν, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό και άμεση διασφάλιση της αποτελεσματικής και αποδοτικής λειτουργίας της κρατικής μηχανής.
Συναφής, προστίθεται, είναι η ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών ψηφιοποίησης του ευρύτερου δημόσιου τομέα που μεταξύ άλλων θα επιτρέψει «να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών, να μειώσουν τον υπερμεγέθη δημόσιο τομέα και τη γραφειοκρατία ενώ παράλληλα να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους».
Η ΕΤΑΠ ανέφερε ακόμη πως «μόνο με επιτάχυνση του εμβολιασμού μεγάλου μέρους του πληθυσμού θα επιτύχουμε τη ριζική αντιμετώπιση της πανδημίας». Η εξασφάλιση πρόσθετων ποσοτήτων αδειοδοτημένων εμβολίων αποτελεί αδήριτη ανάγκη και θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από την Κυβέρνηση για την εξασφάλιση των αναγκαίων εμβολίων μέσω των διαδικασιών της ΕΕ αλλά και από άλλες πηγές, συμπληρώνεται.
Σε σχέση με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων και τη συνέχιση του προγράμματος διεξαγωγής δωρεάν τεστ αντιγόνου, ανφέρεται ότι θα επιτρέψει την επανεκκίνηση της οικονομίας και το άνοιγμα των επιχειρήσεων, μέχρι να επιτευχθεί ο αναγκαίος εμβολιασμός. Θα πρέπει επίσης να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές για διασφάλιση της τήρησης των μέτρων, λέει η ΕΤΑΠ Πάφου.
Αναφορά έγινε επίσης στη σύναψη διακρατικών συμφωνιών για κατηγοριοποίηση των χωρών, όπως Ισραήλ, Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ΕΤΑΠ Πάφου ζήτησε επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο διεκπεραίωσης τεστ αντιγόνου (rapid test) στις ξενοδοχειακές μονάδες με κινητά συνεργεία ενώ αναφέρθηκε και στην άρση απαγόρευσης μετακινήσεων μονίμων κατοίκων Κύπρου για εσωτερικό τουρισμό από τις 16 Μαρτίου, υπό προϋποθέσεις.
Ακόμη, εισηγήθηκε συνέχιση της επιδότησης της εργασίας στις επιχειρήσεις Τουριστικής βιομηχανίας μέχρι και τον Ιούνιο 2021, συνέχιση και ενίσχυση του προγράμματος εγχώριου τουρισμού και μετά την 31η Μαρτίου με ισχύ για ολόκληρο το 2021-2022 και αύξηση των κονδυλίων του Υφυπουργείου Τουρισμού, τα οποία έχουν περιοριστεί σημαντικά για το 2021 λόγω της οικονομικής κρίσης, ως μέσον υλοποίησης διαφόρων δράσεων όπως ενίσχυση/ διεύρυνση των προωθητικών ενεργειών με στόχευση στην απευθείας προσέλκυση πελατών/ επισκεπτών.
Η ΕΤΑΠ αναφέρθηκε και σε κίνητρα στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, την εστίαση και τις συνδεόμενες με τον τουρισμό δραστηριότητες, όπως μειώσεις ΦΠΑ και αναστολή τελών με μετακύλιση των εξοικονομήσεων στις τιμές. Ζήτησε επίσης η ισχύς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και μεταφορές να επεκταθεί για δύο χρόνια και να δοθούν διευκολύνσεις για προηγούμενες οφειλές.
Ακόμη, ζητά την εξέταση και λήψη απόφασης από τώρα σχετικά με την παροχή κινήτρων σε μονάδες/επιχειρήσεις της τουριστικής βιομηχανίας για διατήρηση της λειτουργίας τους και κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Τα σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν άμεση και έμμεση σχέση με την τουριστική βιομηχανία αλλά και άλλους τομείς των οποίων οι εργασίες έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία, όπως η διοργάνωση εκδηλώσεων, πρέπει να επεκταθούν μέχρι να υπάρξει ικανοποιητική ανάκαμψη , καταλήγει η ΕΤΑΠ Πάφου.